Îți auzi „pulsul” în ureche? Iată de ce ar putea fi periculos!

Dacă ai început să auzi un sunet ritmic în ureche, este important să nu îl ignori, chiar dacă, de cele mai multe ori, nu reprezintă un motiv de panică.

Un astfel de zgomot poate fi un semnal al unei posibile urgențe medicale, atrage atenția un medic renumit.

image

„Pulsul” din ureche este un semnal de alarmă pentru sănătate, de aceea nu trebuie ignorat. Foto: Shutterstock. 

Sunetul ritmic pe care îl auzi în ureche sau în cap este cunoscut sub numele de tinitus pulsatoriu (TP). Acesta este un sunet repetitiv care bate în același ritm cu bătăile inimii și poate apărea din cauza unei modificări a fluxului sanguin sau a unei creșteri a sensibilității față de fluxul sanguin din vasele de sânge apropiate de ureche.

Dr. Ahmed Abd Elbary, un specialist în domeniu, a explicat pe TikTok că, deși acest fenomen este, de obicei, inofensiv, este recomandat să îți anunți medicul de familie dacă ai astfel de simptome. "De obicei, este complet benign", afirmă doctorul. Cu toate acestea, este important ca orice caz de tinitus pulsatoriu să fie evaluat de un specialist, deoarece poate semnala afecțiuni grave.

Cauzele posibile ale tinitusului pulsatoriu

De cele mai multe ori, acest tip de sunet apare din cauza unor schimbări ale fluxului sanguin, cum ar fi în timpul unui exercițiu fizic intens, în sarcină, din cauza unei tiroidiene hiperactive sau al anemiei. Totuși, Dr. Abd Elbary a subliniat și faptul că afecțiuni mult mai grave, cum ar fi anevrismele și tumorile, pot provoca tinitus pulsatoriu.

Un anevrism reprezintă o dilatare a unei artere cauzată de o slăbiciune în peretele vasului de sânge. Acesta poate apărea în orice parte a corpului, însă cele mai frecvente anevrisme se dezvoltă în creier sau în artera principală care transportă sângele de la inimă în restul corpului. An evrismele cerebrale sunt deosebit de periculoase și pot duce la o hemoragie subarahnoidiană dacă se rup, o afecțiune extrem de gravă care poate provoca leziuni cerebrale și chiar moarte.

De asemenea, tinitus pulsatoriu poate fi cauzat și de o creștere a fluxului sanguin localizat într-un anumit vas de sânge, iar în multe cazuri, acest fenomen este asociat cu prezența unei tumori. Este important de menționat că, de obicei, tumorile legate de tinitus pulsatoriu sunt benigne, însă necesită investigații suplimentare.

Când să te îngrijorezi și ce să faci

Chiar dacă tinitus pulsatoriu este frecvent inofensiv, Dr. Abd Elbary recomandă să consulți un medic, mai ales dacă sunetul apare brusc, dacă nu l-ai mai experimentat până atunci sau dacă începe să se agraveze. Medicul îți va efectua un examen fizic inițial și poate solicita teste suplimentare, cum ar fi teste de auz, analize de sânge sau imagistică (RMN, CT sau ecografie) pentru a identifica eventualele cauze.

De asemenea, dacă sunetul din ureche este asociat cu dureri de cap severe, greață, vărsături sau dureri intense la nivelul gâtului, este esențial să te prezinți imediat la urgențe, deoarece aceste simptome pot fi semne ale unui anevrism cerebral rupt.

Sursa: Express