Incapacitatea de a zâmbi poate fi semn de avertizare pentru AVC!

Imobilitatea de la nivelul feței, inclusiv incapacitatea de a zâmbi este unul dintre primele semne de avertizare ale accidentului vascular cerebral, scrie Express.

De asemenea, persoana afectată ar putea să nu poată ridica unul sau ambele brațe, potrivit  Express.

Accidentul vascular cerebral este o urgență care necesită asistență medicală imediată. Este cauzat de întreruperea alimentării cu sânge a creierului, de obicei din cauza unui cheag, prin urmare, identificarea semnelor cât mai curând posibil ar putea ajuta la salvarea vieții.

AVC jpg

Accidentul vacular cerebral pune viața în pericol. Foto: Shutterstock

Fondatorul The Live In Care Company, Luca Rado, a declarat pentru Express: „Motivul pentru care este important să detectați un accident vascular cerebral cât mai devreme posibil este că tratamentul, dacă este administrat rapid, este foarte eficient în atenuarea efectelor acestuia.

„Un accident vascular cerebral apare atunci când alimentarea cu sânge a unei părți a creierului este întreruptă.Acest lucru poate avea diferite niveluri de severitate și, prin urmare, daunele pe care le provoacă un accident vascular cerebral vor diferi de la caz la caz.”

Semne ale unui accident vascular cerebral

Unul dintre primele semne ale unui accident vascular cerebral poate fi incapacitatea de a zâmbi.

 „Cercetările actuale indică faptul că primul semn al unui accident vascular cerebral este atunci când fața cade pe o parte sau persoana poate să nu poată zâmbi.

În al doilea rând, persoana poate să nu poată ridica unul sau ambele brațe și să le țină sus.

În al treilea rând, persoana poate începe să dezvolte dificultăți atunci când vorbește, ceea ce o poate face să-și deznodă cuvintele și, de asemenea, ar putea să nu poată înțelege ceea ce îi spui”, explică medicul.

Ataxia este un semn precoce al accidentului vascular cerebral care poate apărea cu o săptămână înainte.

„Dacă observați brusc o schimbare în comportamentul și capacitatea cuiva de a efectua acțiuni regulate, urmăriți aceste trei semne pentru a determina dacă poate fi cauzată de un accident vascular cerebral.”, a spus pentru Express medicul Luca Rado.

Tipuri de accident vascular cerebral

Există două tipuri principale de accident vascular cerebral, ischemic și hemoragic, spune dr. Rado.

„Majoritatea accidentelor vasculare cerebrale sunt ischemice și apar atunci când sângele la creier este blocat de cheaguri sau alte particule.

Un accident vascular cerebral hemoragic este atunci când o arteră cerebrală curge sau se rupe.”, mai spune specialistul.

Supraviețuitorii accidentului vascular cerebral au adesea nevoie de ajutor pentru a-și recăpăta independența și funcționalitatea. În funcție de severitatea accidentului vascular cerebral, destul de des după aceea, va exista o perioadă de timp în care este nevoie de terapii de reabilitare.

Citește și Acestea sunt analizele pe care trebuie să le facem anual