Iată de ce un suc de fructe sănătos te poate ucide!

Sucul de grepfrut te-ar putea ucide, sugerează un număr tot mai mare de cercetări.

Se știe că zeci de medicamente interacționează cu această băutură, provocând efecte secundare grave și, uneori, care pun viața în pericol.

Sucul de grapefruit poate interfera cu zeci de medicamente comune, arată cercetările, afirmă The Sun.

Mai exact, cercetările au arătat că grapefruitul este bogat în furanocumarine, iar acești compuși chimici pot reduce sau intensifica efectul anumitor medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală, dar și fără prescripție medicală, fenomen care pot fi fatal pentru unele persoane.

Farmacologul Shiew Mei Huang, de la Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA), a declarat: „Sucul lasă mai mult medicament să intre în sânge și când există prea mult medicament în sânge, este posibil să experimentați mai multe efecte secundare”.

Autoritățile medicale britanice enumeră următoarele medicamente ca fiind potențial afectate de grapefruit:

image

Sucul de grepfruit este sănătos, dar nu pentru oricine. Foto: Shutterstock

·      Medicamente pentru scăderea colesterolului (statine precum simvastatină și atorvastatina)

·      Medicamente pentru tensiune arterială și boli de inimă (blocante ale canalelor de calciu, cum ar fi amlodipină, felodipină, lacidipină, lercanidipină, nicardipină, nifedipină, nimodipină, verapamil)

·      Medicamente pentru prevenirea cheagurilor de sânge (anticoagulante cum ar fi warfarina)

·      Antiplachetare (cum ar fi clopidogrel, ticagrelor)

·      Imunosupresoare (cum ar fi ciclosporină, sirolimus și tacrolimus)

·      Medicamente pentru boala Crohn (cum ar fi budesonida)

·      Tratamente pentru cancer citotoxic

Autoritățile, au de asemenea, aceste medicamente pe listă:

·      Medicamente anti-anxietate (cum ar fi buspirona)

·      Medicamente pentru tratarea ritmului cardiac anormal (cum ar fi amiodarona)

Dar aceste liste nu sunt exhaustive, iar oamenii de știință spun că furanocumarinele interferează cu modul în care organismul produce citocromul P450 3A4 (sau CYP3A4), în principal în ficat și intestinul subțire. Această enzimă ajută la descompunerea medicamentelor, iar un singur pahar de suc de grepfrut ar putea fi suficient pentru a-i afecta capacitatea.

Cercetătorii din anii 1990 au descoperit că doar 240 ml de substanță au crescut de trei ori concentrația unei tablete în comparație cu apa.

Un studiu separat a descoperit că un pahar de suc de grapefruit luat împreună cu medicamentele pentru colesterol a crescut nivelul de statine din sânge cu 260%.

În esență, sucul înseamnă că mai mult medicament intră în sânge și rămâne în organism mai mult timp, declanșând o supradoză - cu efectele care durează până la trei zile.

Pentru unii, acest lucru nu va face o mare diferență, aar pentru alții, poate provoca o creștere a frecvenței cardiace, dificultăți de respirație, sângerare internă, toxicitate pentru măduva osoasă, pierderea țesutului muscular și insuficiență renală, sugerează un studiu publicat în Canadian Medical Association Journal.

În cazuri rare, acest lucru poate fi fatal, au descoperit oamenii de știință din Utah în 2010.

David Bailey, un farmacolog clinician care a studiat subiectul în detaliu, a spus „A lua o tabletă de medicament cu un pahar de suc de grapefruit este ca și cum ai lua o doză de 20 de tablete cu un pahar cu apă. Aceasta este o supradoză neintenționată. Deci nu este surprinzător că aceste niveluri trec de la ceea ce numim terapeutic la toxic”.

Este posibil și inversul. Grapefruitul poate reduce eficacitatea anumitor medicamente, ceea ce este, de asemenea, periculos.

Acest lucru se datorează faptului că are un impact asupra proteinelor din organism cunoscute sub numele de transportatori de medicamente, care ajută la mutarea unui medicament în celulele noastre pentru absorbție.

Fexofenadina, folosită pentru a trata simptomele alergiei, este unul dintre medicamentele afectate, potrivit FDA.

Shiew Mei Huang a spus: „Sucul de grapefruit poate face ca mai puțină fexofenadină să intre în sânge”, scăzând cât de bine funcționează.

Furanocumarinele se găsesc și în portocalele, pomelos și tangelos din Sevilla, dar aceste fructe nu au fost studiate la fel de detaliat ca grapefruitul.