Iată de ce platouașele cu mezeluri îți cresc riscul de boli

Persoanele care consumă o mulțime de alimente procesate, precum mezelurile, au mai multe riscuri de a dezvolta diabet și alte boli metabolice, comparativ cu cei ale căror diete conțin mai multe alimente naturale și negătite, scrie Reuters.

Alimentele puternic procesate precum mezelurile de tipul cremvurști, parizer și salamuri sunt adesea bogate în  grăsimi și zaharuri și au calorii goale, adică sunt fără niciun beneficiu nutrițional. Consumul acestor alimente este legat de un risc crescut de probleme de sănătate, inclusiv boli de inimă, hipertensiune arterială, colesterol crescut, obezitate și anumite tipuri de cancer.

image

Aperitivele sănătoase ar trebui să conțină legume și verdețuri. Foto: Shutterstock. 

Un studiu citat de Reuters arată că aceste alimente cresc riscul de diabet de tip 2, asociat cu excesul de greutate.

„Îi sfătuim pe oamenii să-și limiteze consumul de alimente ultraprocesate și să aleagă alimentele neprocesate sau minim procesate – bineînțeles pe lângă o dietă sănătoasă din punct de vedere nutrițional, săracă în sare, zahăr, grăsimi și densitate energetică, să-și păstreze un indice de masa corporală optim și un stil de viață sănătos”, au spus coordonatorii studiului, profesorii Bernard Srour și Mathilde Touvier de la Universitatea Paris din Franța.

Potrivit specialștilor, persoanele care doresc să-și reducă riscul de diabet ar trebui să-și limiteze consumul de carne roșie procesată, de suc și alte băuturi dulci, au spus Srour și Touvier. În schimb, aceștia recomandă iaurtul, legumele, cereale integrale și nucile pentru a contribui la scăderea riscului de diabet.

Pentru studiu, cercetătorii au examinat datele a peste 104.000 de adulți sănătoși. Participanții aveau, în medie, 43 de ani la începutul studiului; cercetătorii i-au urmărit timp de cel puțin șase ani.

Aproximativ 17% din dietele participanților au constat din alimente ultraprocesate. Persoanele care au consumat mai multe dintre aceste alimente au avut tendința de a consuma și mai multe calorii decât restul, au avut diete de calitate inferioară și mai multe riscuri de a deveni obezi și sedentari.

În perioada de studiu, 821 de persoane au fost diagnosticate cu diabet.

Fiecare creștere cu 10 puncte procentuale a cantității de alimente ultraprocesate din dieta participanților a fost asociată cu un risc cu 15% mai mare de a dezvolta diabet, raportează cercetătorii în revista de specialitate JAMA Internal Medicine.

Deși studiul nu a fost conceput pentru a determina dacă sau cum alimentele ultraprocesate ar putea cauza în mod direct diabetul, specialiștii spun că aditivii chimici și procesele industriale care modifică structura celulară a alimentelor ar putea să joace un rol important în apariția bolilor, a spus Srour.

„Alimentele ultraprocesate au caracteristici care stimulează consumul excesiv și înlocuirea alimentelor sănătoase, cum ar fi cerealele integrale, fructele și legumele, inclusiv comoditatea, accesibilitatea, dimensiunea mare a porțiilor mari și marketingul și promovarea agresivă a acestor alimente contiribuie la exces”, subliniază cercetătorii.

Pentru a identifica dacă un produs este ultra-procesat, verifică lista de ingrediente și dacă vezi o listă foarte lungă cu multe nume care îți par artificiale, acesta este un indiciu că alimentul este ultraprocesat și ar trebui evitat, te sfătuiesc autorii studiului.

Citește și Ce factori cancerigeni ușor de evitat îți strică AND-ul?