Iată cum poţi preveni artroza genunchiului!

Scăderea în greutate te poate ajuta să previi agravarea artrozei genunchiului, și să-i încetinești progresia, dacă boala deja a debutat, relatează un studiu amplu, citat de Webmd.com

„Cu cât se pierd mai multe kilograme, adică mai multă greutate, cu atât este mai mare beneficiul în privința prevenirii și degradării articulațiilor genunchiului în ceea ce privește  osteoartrita (artroza)”, spune autorul principal al studiului, prof. doctor Amanda Sainsbury, specialist în cercetarea obezității la Universitatea Western Australia din Perth.

durere de genunchi jpg

Kilogramele în plus agravează artroza genunchiului. Foto Shutterstock

Artroza genunchiului - numită și gonartroză - apare când dispare efectul de amortizare produs de cartilajul care, în mod normal, absoarbe șocurile dintre articulații. Când acesta se uzează, iar oasele se freacă unele de altele, provocând rigiditate, umflături și dureri care pot limita mobilitatea și pot duce la dizabilități, discutăm despre artroză.

Potrivit WebMd, artroza este cel mai frecvent tip de artrită, care apare de obicei la mâini, șolduri și genunchi. Boala afectează,în general, adulți cu vârste peste 50 de ani, dar poate apărea și la tineri.

Artroza nu se vindecă, de aceea se tratează doar simptomele cu kinetoterapie, medicamente, susținerea cu cârje sau bastoane, intervenții chirurgicale și prin prescrierea unei alimentații sănătoase și a pierderii în greutate pentru a reduce presiunea asupra articulațiilor, a îmbunătăți funcționarea articulațiilor, a calma durerea și a încetini deteriorarea locală.

Pentru a studia modul în care modificările indicelui de masa corporală pot afecta osteoartrita genunchiului, echipa de cercetare a lui Sainsbury a analizat radiografiile de genunchi ale pacienților adulți care au participat la trei studii independente în Statele Unite și Olanda.

Ei au împărțit imaginile genunchiului în două grupuri: „cohorta de incidență” de 9.683 de genunchi aparinând unui număr de 5.774 de persoane care, la începutul studiului, nu aveau defecte structurale ale artrozei; și „cohorta de progresie” de 6.075 de genunchi aparținând unui număr de 3.988 de persoane care aveau artroză.

Vârsta medie în ambele grupuri a fost de aproximativ 60 de ani, aproximativ 60% dintre participanți erau femei și peste 80% erau albi. Dar obezitatea dintre grupuri a fost diferită: aproximativ 1 din 3 dintre membrii grupului de incidență au fost obezi (definit ca un indice de masa corporală (IMC( de 30 sau mai mare, față de aproape jumătate dintre cei din grupul de progresie.

Cercetătorii au analizat datele și au descoperit că modificarea IMC pe parcursul a 4 până la 5 ani a fost legată pozitiv atât de dezvoltarea, cât și de agravarea defectelor structurale ale osteoartritei genunchiului, în special ale articulațiilor interne.

„Scăderea în greutate se conturează ca o strategie adecvată pentru prevenirea și întârzierea degenerării osteoartritice a articulațiilor genunchiului”, spune autorul principal al studiului, Zübeyir Salis, doctorand în Sănătate Publică la Universitatea New South Wales din Kensington.

Pentru medicul Caroline M. Apovian, director al Centrului pentru Managementul Greutății și Wellness de la Spitalul Brigham din Boston, acest studiu este important, deoarece respinge ideea că odată ce ai ajuns la progresia bolii până la „os pe os”, o înlocuire a genunchiului este singura varianta.

„Furnizorii pot recomanda acum în siguranță pierderea în greutate ca o modalitate de a evita înlocuirea genunchiului în anumite cazuri”, spune ea. „Scăderea în greutate va ajuta în orice stadiu”.

Citește și Sughițul. Ce pericol grav pentru sănătate poate să indice?