Sughițul. Ce pericol grav pentru sănătate poate să indice?

Este a treia cauză de deces la femei, dar mulți nu sunt conștienți de semnele și simptomele de avertizare ale accidentului vascular celebral, care sunt unice în cazul sexului feminin, arată un studiu, citat de webmd.com

Potrivit studiului medționat, dintre 1.000 de femei chestionate, doar una din 10 știa că sughițul care apare cu dureri neobișnuite în piept este un semn precoce de avertizare al accidentului vascular cerebral la femei, au spus cercetătorii de la Centrul Medical Wexner de la Ohio State University, Columbus.

image

Deși bărbații și femeile au în comun unii factori de risc pentru accident vascular cerebral, cum ar fi fumatul, sedentarismul și hipertensiunea arterială, manifestările și unii factori de risc sunt specifici femeilor, au explicat cercetătorii.

Dar doar 11% dintre femeile intervievate știau că sarcina, lupusul, migrenele, pilulele anticoncepționale și terapia de substituție hormonală le cresc riscul de accident vascular cerebral, a arătat studiul.

„Avem o cale lungă de parcurs atunci când vine vorba de educarea femeilor despre accident vascular cerebral și factorii lor unici de risc”, a spus dr. Diana Greene-Chandos, neurolog și director de îngrijire critică în neuroștiință.

„Sarcina, terapia de substituție hormonală și chiar ceva atât de banal ca sughițul pot juca un rol important în a identifica accidente vasculare cerebrale la femei și trebuie să fim mai conștienți de acest lucru”, a adăugat ea.

Alte simptome ale accidentului vascular cerebral, despre care cercetătorii spun că sunt unice pentru femei, includ: amețeli care nu sunt asociate cu vertij, dureri de cap, amorțeală pe întregul corp care este mai gravă pe o parte.

„Femeile pot avea mai multe dureri de cap cu accidente vasculare cerebrale. De fapt, pot avea sughițuri asociate cu ușoară durere în piept iar acest lucru le face să creadă că suferă de boli de inimă”, a spus Greene-Chandos.

„Sarcina crește, de asemenea, riscul de accident vascular cerebral, în special în ultimele luni și în perioada imediat după naștere”, a spus ea.

Semnele de accident vascular cerebral atât la bărbați, cât și la femei pot include confuzie bruscă; probleme de vorbire sau de înțelegere; probleme bruște de vedere; dificultate bruscă la mers; sau pierderea echilibrului și a coordonării.

Identificarea devreme a simptomelor unui accident vascular cerebral și solicitarea de asistență medicală imediată este esențială, deoarece medicamentele pentru distrugerea cheagurilor sunt doar o opțiune în termen de trei ore de la debutul unui accident vascular cerebral, au avertizat cercetătorii.

„Femeile nu cred că vor avea un accident vascular cerebral. Ele cred că este o boală a bărbatului”, a spus Greene-Chandos. „Este foarte important să recunoști un accident vascular cerebral și trebuie să ajungi la urgență și să primești ajutor”.

Aproape jumătate dintre femeile chestionate au spus, de asemenea, că nu știu că în urma unui accident vascular cerebral, multe femei se confruntă cu leziuni ale nervilor, probleme la înghițire și depresie, ceea ce le poate împiedica să obțină reabilitarea necesară.

Citește și Mâncatul zilnic la această oră poate crește riscul de cancer