Mâncatul zilnic la această oră poate crește riscul de cancer

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cancerul este a doua cauză de deces la nivel global, cele mai frecvente tipuri de cancer fiind în cazul bărbaților cancerul pulmonar, de prostată, colorectal, de stomac și de ficat, în timp ce femeile sunt mai predispuse la cancerul de sân, colorectal, pulmonar, cervical și tiroidian.

Stilul nostru de viață, în special dieta noastră, are un rol esențial de jucat atunci când vine vorba de reducerea riscului de cancer. Dar, dincolo de ceea ce mâncăm, cercetătorii au o observat că este la fel de important și momentul în care mâncăm.

image

Pentru a evita probleme de sănătate, nu mânca dupa ora 21.00. Foto:Shutterstock

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Institutul de Sănătate din Barcelona, ​​momentul în care mănânci poate determina riscul de a dezvolta cancer. S-a descoperit că oamenii care mănâncă în mod regulat după ora 21 și nu lasă un interval de două ore între momentul în care au luat masa și ora la care se culcă, au un risc cu 25% mai mare de a face cancer, comparative cu cei care nu au acest obicei alimentar.

Ceasul biologic circadian determină și reglează ciclul somn-veghe și se repetă aproximativ la fiecare 24 de ore. Acesta este ritmul circadian. Dacă ceasul tău funcționează corect până la ora 21 sau mai târziu, corpul tău ar trebui să se relaxeze pentru a dormi, nu să devină active. Însă, atunci când mănânci, corpus primește semnalul să fie activ. Acest lucru poate perturba ritmul circadian și poate afecta somnul, foamea și stresul.

Studiul a evaluat 621 de cazuri de prostată și 1.205 de cancere de sân și a analizat 872 de subiecți de sex masculin și 1.321 de femei care nu au lucrat niciodată în tură de noapte. Cu ajutorul interviurilor și chestionarelor, aceștia au fost întrebați despre ora mesei, somn și cronotip.

La persoanele care au spus că au dormit două sau mai multe ore după cină s-a constatat un risc cu 20% mai mic de cancer de sân sau de prostată. Atunci când persoanele combinau acest comportament cu mâncatul târziu, riscul a crescut la 25 la sută în total.

„Studiul nostru concluzionează că aderarea la tiparele de alimentație diurnă  este asociată cu un risc mai scăzut de cancer. Aceste constatări subliniază importanța evaluării calendarului în studiile despre dietă și cancer”, a spus doctorul Manolis Kogevinas, autorul principal al studiului.

În timp ce sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina de ce momentul în care se mănâncă afectează riscul de cancer, anumite dovezi sugerează că acest lucru s-ar putea datora modelului de somn perturbat.

În 2007, Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului a Organizației Mondiale a Sănătății a concluzionat că munca în schimburi, care implică tulburări circadiene, reprezintă un risc cancerigen pentru oameni. Aceste lucruri se explică prin faptul că ceasul corporal urmează un ciclu de 24 de ore, care controlează momentul în care ne trezim, apetitul, temperatura corpului și starea noastră de spirit. Orice întrerupere a acestuia înseamnă risc crescut de cancer.

Conform OMS, consumul de tutun, consumul de alcool, dieta nesănătoasă, inactivitatea fizică și poluarea aerului sunt factori de risc pentru cancer și alte boli netransmisibile, iar în jur de 13 % din cancerele diagnosticate la nivel global sunt generate de infecțiile carcinogene cu Helicobacter pylori, papilomavirus uman (HPV), virusul hepatitei B, virusul hepatitei C și virusul Epstein-Barr.

Citește și Obişnuieşti să foloseşti scobitori? Iată la ce te expui!