Iată ce înseamnă semnele de pe unghii

Unghiile pot oferi o privire asupra sănătății tale generale. Dacă ceva se întâmplă în corpul tău, se poate vedea pe unghii.

Striații verticale

Liniile care merg de la baza unghiei până la vârf sunt cea mai comună formă de stiații de la nivelul unghiilor, afectând aproximativ 20% dintre adulți. În marea majoritate a cazurilor, este doar un semn de îmbătrânire, spune Ivy Lee, dermatolog în Pasadena, California, citat de Rider’s Digest.  Unghiile sunt făcute în mare parte din cheratina, o proteină care se găsește și în părul și în stratul exterior al pielii. În același mod în care pielea devine mai uscată și părul se simte mai aspru, și unghiile se schimbă odată cu înaintarea în vârstă, deoarece organismului îi este mai greu să rețină hidratarea.

Poti avea alergie la unghii acrilice  Sursa foto Shutterstock 1213406560 jpg

Manichiura poate afecta unghiile. Foto: Shutterstock

Dar dacă observați alte modificări la unghii, cum ar fi despicarea sau schimbarea culorii, poate fi un semnal să consultați un medic, spune dr. Lee. În cazuri rare, crestele unghiilor poate fi un semn de anemie, artrită reumatoidă sau probleme cardiovasculare. O singură striație în mijlocul unghiei, de exemplu, ar putea fi un semn al unei deficiențe de nutrienți, cum ar fi proteinele sau acidul folic.

Striațiile orizontale

Strațiile unghiilor care se interesectează sunt mai puțin frecvente și sunt cunoscute sub numele de liniile lui Beau. Ele ar putea semnala o boală sau pot fi doar o rămășiță a unei răni vechi a unghiei, spune dr. Lee. „Apar pentru că există o oprire temporară a creșterii unghiilor în matricea unghială. Sunt de cele mai multe ori benigne și apar din cauza unor traume mecanice: manichiură, blocarea degetului în ușă etc.”, spune ea.

Totuși, uneopri, ele indică o boală a pielii cum ar fi eczema, psoriazisul sau paronichia cronică (o infecție a pliurilor unghiilor care face pielea umflată și roșie), așa că trebuie private cu atenție.

Striațiile de pe unghii pot fi, de asemenea, un semn al altor probleme sistemice. De exemplu, o tiroidă supra sau subactivă poate afecta hormonii responsabili de creșterea unghiilor, a pielii și a părului, rezultând unghii crestate în unele cazuri. Dacă toate cele 20 de unghii de la mâini și de la picioare dezvoltă linii Beau în același timp, ar putea fi chiar o infecție precum pneumonia, oreionul sau sifilisul sau o problemă cu inima, ficatul sau rinichii. În special dacă unghiile tale au devenit, de asemenea, mai subțiri, despicate, decolorate sau deformate, programează-te imediat la medicul dermatolog pentru a găsi problema, spune dr. Lee.

Citește și  Cum se formează cancerul şi ce rol are prevenţia