Iată ce efecte are sexul asupra memoriei!

sex jpg

În timpul sexului, mușchii, tendoanele și articulațiile implicate în repetarea mișcărilor, contribuie la crearea de multiple beneficii pentru sănătatea inimii.

Dar, sexul poate susține, de asemenea, sănătatea mintală, protejând împotriva anxietății și a depresiei, potrivit cercetărilor din 2021 publicate în The Journal of Sexual Medicine.

Pe lângă promovarea sănătății fizice și mentale, există dovezi care sugerează că sexul poate, de asemenea, să stimuleze cunoașterea, în special reamintirea (memoria), conform unui studiu din 2018 în Archives of Sexual Behavior).

Acestea fiind spuse, oamenii exprimă intimitate și experimentează plăcerea sexuală în tot felul de moduri diferite și nu toate implică actul sexual. Abținerea de la sex este o alegere profund personală care nu trebuie întâmpinată cu rușine sau stigmatizare. Din punct de vedere fiziologic, însă, acest lucru naște o întrebare: dacă încetăm să facem sex, înseamnă că aceste beneficii cognitive încep să dispară?

Lipsa sex , probleme in cuplu FOTO Shutterstock

Foto: Shutterstock

Cercetările arată o legătură între lipsa sexului și declinul memoriei

Într-un studiu din 2013, publicat în revista științifică Hippocampus, cercetătorii au descoperit că activitatea sexuală a stimulat generarea de neuroni în zone ale creierului asociate cu memoria și cogniția. Acest lucru a fost valabil indiferent dacă indivizii au fost implicați în acte sexuale o dată sau de mai multe ori. Pe termen lung, sa constatat că expunerea sexuală continuă îmbunătățește cogniția. Când activitatea sexuală a încetat, această îmbunătățire cognitivă a scăzut.

Cât de mulțumit ești de viața ta sexuală poate juca, de asemenea, un rol în cogniție pe măsură ce îmbătrânești.

Cercetătorii care au realizat un studiu longitudinal din 2023 publicat în The Gerontologist au evaluat funcția erectilă și satisfacția sexuală a 818 bărbați de vârstă mijlocie și mai în vârstă. S-a descoperit că nivelurile mai scăzute ale funcției erectile și ale satisfacției sexuale sunt legate de declinul viitor al memoriei. „Aceste asociații au supraviețuit ajustării pentru factorii demografici și de sănătate, ceea ce ne arată că există o legătură clară între viața noastră sexuală și cunoașterea noastră”, a declarat coautorul principal Riki Slayday într-un comunicat de presă din Penn State. „Îmbunătățirile în satisfacția sexuală pot de fapt declanșa îmbunătățirea funcției memoriei”, a adăugat coautorul Martin Sliwinski.

A face sex mai des poate stimula memoria pe termen lung. Cercetătorii din studiul din 2018 menționat anterior și-au propus să determine dacă activitatea sexuală împreună cu apropierea emoțională au avut un impact asupra declinului cognitiv la peste 6.000 de adulți în vârstă de cel puțin 50 de ani. Pe lângă răspunsul la întrebările din sondaj, participanții au finalizat și o sarcină de evaluare a memoriei lor pe termen lung. Doi ani mai târziu, li s-a dat din nou aceeași sarcină. Rezultatele cercetării au arătat că adulții care au făcut sex mai des și au experimentat o apropiere emoțională mai mare în timpul activității sexuale au avut rezultate mai bune la testul de memorie pe termen lung.

Desigur, pierderea cheilor sau uitarea unei întâlniri programate nu este întotdeauna legată de viața ta sexuală. Dar pentru persoanele interesate să vadă singuri dacă cele două pot fi legate, ar putea merita să încerce modalități de a crește satisfacția sau conexiunea emoțională în timpul sexului.

Într-un studiu din 2019 publicat în Journal of Sex & Marital Therapy, cercetătorii au descoperit că practicarea atenției în timpul sexului a îmbunătățit atât relația, cât și satisfacția vieții sexuale în rândul bărbaților și femeilor de vârstă mijlocie.

O tehnică mMindfulness sexuală implică practica de a rămâne prezent și atent la senzațiile specifice sexului, cum ar fi respirația sau atingerea fizică, precum și a rămâne liber de judecată atât în cee ace te prrivește pe tine, cât și pe partenerul tău.

Sursa: Healt Digest