Ce este flatulența vaginală?
Flatulența vaginală înseamnă eliminarea gazelor din vagin. De obicei, fenomenul este inofensiv, cauzat de sex, exerciții fizice sau de mușchii slabi ai podelei pelvine.
În cazuri rare, este un semn al unei fistule vaginale, scrie Cleveland Clinic.
Ce este gazul vaginal?
Este pur si simplu aer din exterior care a ajuns în interiorul vaginului. Când vaginul în eliberează se aude un zgomot specific. Fenomenul este involuntar, și se aude precum flatulența.
Deși poate fi jenant, fenomenul aerului din vagin este foarte frecvent și de obicei inofensiv. Cu toate acestea, poate fi un simptom al unei stări de sănătate precare, dacă apare cu alte simptome mai grave.
Anumite poziții sexuale favorizează pătrunderea aerului în vagin. Foto: Shutterstock
Spre deosebire de gazele intestinale, gazul din vagin nu miroase pentru că nu are legătură cu sistemul digestiv, iar cauzele prezenței lui în acest loc pot fi diverse. Canalul vaginal (sau canalul de naștere) este zona musculară din interiorul corpului în care plasăm tamponul în timpul menstruației. Aerul prins nu are unde să se ducă și este împins afară din vagin. Cele mai comune motive sunt următoarele:
Activitățile sexuale: Sexul este una dintre cele mai mari cauze ale gazelor vaginale. Când un penis, o jucărie sexuală sau un deget intră și iese din vagin, aerul poate fi împins înăuntru. Când este îndepărtat din vagin, aerul este eliberat. Gazele vaginale se amai mulcumulează în anumite poziții sau când schimbi pozițiile în timpul actului sexual.
Folosirea tampoanelor: ca și în cazul actului sexual, împingerea unui tampon sau a cupei menstruale în vagin în timpul menstruației poate forța aerul să intre în canalul vaginal. Aerul iese atunci când scoați tamponul sau cupa.
Mușchii slabi ai podelei pelvine: menopauza, nașterea și alte cauze ale disfuncției podelei pelvine cresc șansele de flatulență vaginală, deoarece slăbesc mușchii podelei pelvine.
Examene vaginale: este obișnuit se acumuleze gaze în timpul unui examen pelvin. Când medicul introduce un speculum în vagin, acest lucru permite aerului să intre.
Fistule vaginale: o fistulă este o deschidere între canalul vaginal și organele urinare sau digestive (cum ar fi vezica urinară sau intestinele). Fistulele vaginale sunt de obicei rezultatul unor traume, intervenții chirurgicale sau alte boli. În afară de gazul vaginal, simptomele unei fistule vaginale includ scăpări de urină, urină urât mirositoare și incontinență fecală.
Mișcarea fizică: yoga, exercițiile fizice și alte mișcări precum alergarea pot face ca aerul să ajungă și să rămână prins în vagin.
Nu ar trebui să împingeți sau să suflați aer în vagin în mod intenționat, deoarece poate provoca trecerea aerului în vasele de sânge (embolie aeriană).
Gazul vaginal poate provoca durere?
De obicei, nu provoacă durere, dar dacă durerea este prezentă, poate fi un semn al unei afecțiuni de bază, cum ar fi o fistulă vaginală. Dacă simți durere în vagin sau ai simptome de fistulă vaginală, medicul trebuie să te consulte.
Flatulența vaginală nu necesită tratament deoarece, în cele mai multe cazuri, activitatea sexuală sau exercițiile fizice o cauzează.
Deoarece mușchii slabi ai podelei pelvine sunt o altă cauză comună a gazelor vaginale, exercițiile de forță pentru a ajuta la tonifierea și strângerea mușchilor pelvieni pot ajuta la reducerea frecvenței gazelor vaginale. Cel mai bun mod de a face acest lucru este efectuarea de exerciții precum Kegels sau lucrul cu un kinetoterapeut specializat în terapia podelei pelvine. Pentru a face un Kegel, strângeți mușchii pe care i-ați folosi pentru a opri urina. timp de 10 secunde, de mai multe ori pe zi.
Când ar trebui să mergi la medic?
Dacă elimini în mod regulat gaz din vagin și nu are legătură cu sexul, poate fi cazul să contactezi un ginecolog. El poate efectua un examen pelvin pentru a verifica dacă ai o cafecțiune de bază, cum ar fi o fistulă vaginală, care îți cauzează gazul vaginal.
Iată semnele îngrijorătoare:
· Durere în timpul sexului sau durere la nivelul vaginului, vulvei sau perineului (spațiul dintre vagin și anus).
· Miros vaginal urât mirositor.
· Infecții frecvente ale tractului urinar
· Scurgeri de puroi sau de fecale din vagin.
Citește și Dr. Laura Ene: Obezitatea îngroapă inima în grăsime, creşte tenisunea şi afectează respirația