Fără zahăr 30 de zile? Iată beneficiile acestei provocări!

Nicio îndoială că un consum ridicat de zahăr adăugat dăunează sănătății generale. El se află peste tot, în sucuri, bomboane, produse de patiserie îndulcite, cerealele de la micul dejun și ascuns în multe feluri de mâncare.

Reducerea nivelului de zahăr este importantă, deoarece consumul excesiv este legat de un risc crescut de afecțiuni de sănătate, inclusiv ficatul gras, diabetul de tip 2 și bolile de inimă.

Pentru a reduce aportul de zahăr, unii oameni participă la provocări „fără zahăr”. Acestea implică, de obicei, eliminarea tuturor formelor de zahăr adăugat pentru o anumită perioadă de timp, adesea 30 de zile.

Cum funcționează provocările „fără zahăr” pentru 30 de zile?

Există multe tipuri de astfel de provocări, dar majoritatea sunt similare. Scopul principal este de a elimina toate sursele de zahăr adăugat timp de 30 de zile, perioadă în care te concentrezi pe consumul de alimente întregi, bogate în nutrienți, care nu conțin zaharuri adăugate.

1 zahar jpg jpeg

Zahărul procesat este asociat cu boli cronice grave. Foto: Shutterstock

Zaharurile naturale, care se găsesc în alimente precum legumele, fructele și produsele lactate, sunt acceptate în aceste diete.

Accentul se pune pe eliminarea zaharurilor adăugate și a alimentelor cu conținut ridicat de zaharuri adăugate, inclusiv cereale cu zahăr pentru micul dejun, înghețată, prăjituri, prăjituri, bomboane, sifon și băuturi cu cafea îndulcită.

Ce beneficii oferă?

Următoarele beneficii sunt legate de reducerea zahărului adăugat, scrie Healthline.

Reducerea zahărului adăugat este o modalitate bună de a micșora nivelul zahărului din sânge și al insulinei, chiar dacă faci acest lucru doar pentru o perioadă scurtă de timp. Mai mult, alimentele și băuturile bogate în zahăr adăugat tind să fie bogate în calorii, dar sărace în nutrienți, cum ar fi proteinele și fibrele. Din acest motiv, o dietă bogată în alimente zaharoase a fost legată de creșterea în greutate.

Aportul ridicat de zahăr adăugat este, de asemenea, asociat cu grăsimea viscerală crescută. Creșterea grăsimii viscerale este strâns corelată cu un risc crescut de îmbolnăvire, iar renunțarea la sursele de zahăr vă pot ajuta să pierdeți în greutate, mai ales atunci când este asociată cu o dietă bogată în nutrienți, proteine și fibre.

Sănătatea orală

Se știe că alimentele și băuturile dulci nu sunt bune pentru sănătatea dentară. De fapt, aportul de zahăr adăugat este strâns legat de un risc crescut de carii și boli ale gingiilor atât la copii, cât și la adulți. Acest lucru se datorează faptului că bacteriile din gură descompun zahărul și produc acid care poate deteriora dinții.

Prin urmare, eliminarea zahărului are un efect de durată asupra sănătății dentare.

Sănătatea ficatului

Dietele bogate în zahăr, în special dietele bogate în fructoză, pot crește riscul de a dezvolta boală hepatică nealcoolică, ficatul gras, o afecțiune caracterizată prin acumularea de grăsime în ficat.

De aceea, eliminarea zahărului, în special a alimentelor și băuturilor îndulcite cu sirop de porumb bogat în fructoză, ar putea reduce grăsimea hepatică și ar putea duce la îmbunătățirea sănătății ficatului.

Sănătatea inimii

Dietele cu mult zahăr sunt legate de factorii de risc pentru bolile de inimă, inclusiv hipertensiunea arterială, nivel crescut de trigliceride și un nivel ridicat de colesterol LDL (rău).

Studiile arată, de asemenea, că zahărul este legat de un risc crescut de boli de inimă și de mortalitate prin boli de inimă.

S-a demonstrat că dietele care limitează adaosul de zahăr, cum ar fi dieta paleo și dietele pe bază de plante cu alimente integrale, reduc semnificativ factorii de risc pentru bolile de inimă, deoarece ajută la scăderea nivelurilor ridicate de trigliceride și colesterol LDL.

În plus, acestea și alte modele alimentare care restricționează sau reduc zahărul adăugat pot încuraja pierderea de grăsime, ceea ce poate ajuta, de asemenea, la reducerea riscului de boli de inimă

Alte beneficii potențiale

În plus, cercetările sugerează că dietele bogate în zahăr adăugat pot fi legate de simptome de anxietate și depresie și că reducerea aportului de zahăr poate ajuta la reducerea acestor simptome.

Eliminarea zahărului adăugat poate îmbunătăți, de asemenea, sănătatea pielii. Studiile au legat un consum ridicat de zahăr adăugat de risc crescut de acnee și de îmbătrânire a pielii.

În cele din urmă, reducerea consumului de alimente și băuturi dulci poate ajuta la îmbunătățirea nivelului de energie. Înlocuirea alimentelor rafinate cu alimente bogate în proteine, grăsimi sănătoase, fibre, vitamine și minerale este probabil să îmbunătățească sănătatea generală și să te ajute să te simți mai energic.

Alimente recomandate

În timpul provocărilor „fără zahăr”, participanții sunt încurajați să se umple cu alimente întregi, bogate în nutrienți, inclusiv:

Legume: broccoli, conopida, spanac, morcovi, sparanghel, dovlecei, cartofi dulci etc.

Fructe: mere, portocale, fructe de pădure, struguri, cireșe, grapefruit etc.

Proteine: pui, peste, vita, tofu, oua etc.

Surse de grasimi sanatoase: galbenusuri de ou, avocado, nuci, seminte, ulei de masline, iaurt neindulcit etc.

Surse complexe de carbohidrați: fasole, quinoa, cartofi dulci, dovleac, orez brun etc.

Băuturi neîndulcite: apă, apă spumante, cafea neîndulcită și ceai

În general, majoritatea provocărilor fără zahăr adăugat încurajează alimentele neprocesate, bogate în nutrienți, precum cele enumerate mai sus.

Citește și Topul plantelor care purifică aerul