Dr. Diana Mihai, medic primar obstetrică-ginecologie, doctor în Medicina: Mituri despre HPV

Vaccinarea împotriva HPV este gratuită și se realizează în cabinetele medicilor de familie, la fetele cu vârste cuprinse între 11 și 18 ani. Din decembrie 2023, și băieții până la vârsta de 18 ani beneficiază de compensarea integrală a vaccinului, în aceleași condiții ca și fetele, iar femeile cu vârste între 19 și 45 de ani au acces la vaccinarea anti-hpv în sistem compensat 50%. 

Vaccin HPV FOTO Shutterstock jpg

Vaccionul HPV este gratuit și pentru băieți, dacă au sub 18 ani. Foto: Shutterstock

Cele mai frecvente mituri despre HPV sunt demontate de dr. Diana Mihai,  medic primar obstetrică-ginecologie , doctor în medicină

Mit: Doar femeile pot contacta HPV

HPV este comun atât în rândul bărbaților, cât și al femeilor. Aproximativ 80% dintre persoane vor contacta o infecție HPV la un moment dat în viața lor. În majoritatea cazurilor, HPV dispare de la sine. Când infecția persistă, aceasta poate duce la apariția verucilor genitale și a mai multor tipuri de cancer – cancerul de col uterin, anal, penian, vaginal, vulval, orofaringian, amigdale și baza limbii. 

Un studiu publicat recent arată că aproape o treime din bărbații cu vârsta peste 15 ani sunt infectați cu HPV, iar unul din cinci este purtător al tulpinilor cu risc crescut ale HPV.

Mit: Trebuie să ai relații sexuale pentru a contacta HPV

HPV se răspândește și prin contact intim, piele pe piele. Deși majoritatea cazurilor sunt transmise sexual, și persoanele care nu au avut relații sexuale se pot infecta. Utilizarea prezervativelor ajută, dar nu te protejează complet împotriva virusului, având in vedere ca acesta nu acoperă toata pielea din zona genitală.

Mit: Vaccinul HPV determină adolescenții și preadolescenții să devină activi sexual

Studiile realizate arată faptul că fetele vaccinate anti HPV nu au un debut sexual mai devreme și nu au mai mulți parteneri sexuali comparativ cu fetele nevaccinate. De asemenea, nu există dovezi că vaccinarea HPV ar crește promiscuitatea sau ar promova un comportament sexual riscant.

Nu există legătură între deciziile acestor tineri cu privire la viața lor sexuală și existența sau nu a vaccinului.

Mit: Copiii nu sunt activi sexual, așa că nu este nevoie să fie vaccinați devreme

Vaccinurile HPV sunt cele mai eficiente atunci când sunt administrate până la debutul vieții sexuale. Cu cât preadolescenții și adolescenții sunt vaccinați mai devreme, cu atât răspunsul imun este mai bun, oferind o protecție pentru toată viața. De asemenea, pentru imunizarea persoanelor de până la 14 ani sunt necesare două doze, iar pentru cele care depășesc această vârstă, trei doze.

Vaccinarea copiilor este importantă tocmai pentru a-i proteja pe viitor, când își vor începe viața sexuală.

Mit: vaccinarea HPV poate cauza infertilitate

Vaccinarea împotriva HPV nu influențează în niciun fel probabilitatea de a rămâne însărcinată sau viitoare sarcini. De asemenea, nu afectează fertilitatea bărbaților. Vaccinarea este un pas important în prevenirea consecințelor posibile, pe termen lung, ale infecției cu HPV.

Există studii care au demonstrat tocmai că infecția cu HPV poate scădea fertilitatea, deci fiind protejați de infecția HPV,  cei vaccinați au șanse mai mari de a obține o sarcină atunci când își doresc.

Mit: Persoanele cu HPV prezintă simptome

Majoritatea persoanelor cu HPV nu știu că sunt infectate și nu dezvoltă simptome sau probleme de sănătate din cauza acestuia.

În 90% din cazuri sistemul imunitar combate infecția în termen de doi ani. Timp în care însă persoana infectată transmite infecția HPV fără să știe partenerilor ei și poate dezvolta modificări precanceroase fără a avea semne. Din acest motiv este important ca fiecare femeie sa meargă o dată pe an la medicul ginecolog, chiar și în lipsa simptomelor, pentru a evalua colul uterin, a face examen Babeș-Papanicolau și test pentru genotipare HPV.

Totuși, unele persoane pot avea o serie de simptome care să atragă atenția și este important ca aceste simptome să le îndrume urgent către medicul ginecolog pentru evaluare. De exemplu: sângerările în afara perioadei de menstruație, sângerările după contactul sexual, vaginoze recurente (dereglări ale secreției vaginale în ceea ce privește culoarea, mirosul sau textura care persistă după diverse tratamente), sau leziuni la nivelul pielii vulvei, labiilor, vaginului sau penisului.

Mit: Vaccinul anti HPV este nou

Vaccinul HPV, adesea perceput greșit ca fiind nou, are de fapt o istorie solidă și o eficacitate dovedită. Peste 270 de milioane de doze de vaccin HPV au fost distribuite și administrate la nivel global de la prima aprobare a vaccinului în 2006. Siguranța vaccinului HPV este strict monitorizată de organizații internaționale, cum sunt European Medicines Agency (Agenția Europeană a Medicamentelor) și Comitetul Consultativ Internațional al Organizației Mondiale a Sănătății Privind Siguranța Vaccinurilor. Acestea au raportat că vaccinurile HPV au un profil de tolerabilitate bun și nu au efecte secundare grave cunoscute pe termen lung.

La nivel Mondial, vaccinul a fost aprobat în multe țări, ca parte esențială a programelor de sănătate publică. De exemplu, în Australia, implementarea extinsă a programului de vaccinare și a screening-ului a condus la scăderea semnificativă a incidenței infecțiilor cu HPV și a leziunilor precanceroase ale colului uterin. Astfel, se estimează că până în 2028 cancerul de col uterin va deveni o raritate în Australia, iar până în 2035 ar putea, practic, fi eradicat. Aceste rezultate demonstrează impactul puternic al vaccinului asupra sănătății publice. Organizații internaționale din sănătate, cum ar fi Organizația Mondială a Sănătății, recomandă vaccinarea anti HPV ca un element esențial în lupta împotriva cancerului de col uterin. Vaccinul anti HPV nu este nou, ci este un instrument extrem de eficient în prevenirea unei cauze majore a cancerului de col uterin, cu o istorie de succes în multe părți ale lumii.

„Recomand cu încredere tuturor fetelor și băieților să se vaccineze HPV cât mai repede, începând cu 11 ani! Este pur și simplu incredibil că există un vaccin împotriva cancerului prin care vă veți proteja și pe voi si pe cei dragi vouă! Fără vaccin este păcat ca puteți transmite cu ușurință fără a vrea infecția HPV celor dragi, pe lângă faptul ca puteți dezvolta dvs leziuni. Chiar dacă aveți un singur partener toată viața, tot nu vă protejează acest lucru de HPV. Ai grijă de copilul tău si vaccinează-l la 11 ani! Ai grija de tine și vaccinează-te până la 45 de ani!”, îndeamă dr. Diana Mihai, medic primar obstetrică-ginecologie, doctor în medicină.

Sursa: Comunicat de presa Affective