De ce te simți obosit după ce stai la soare?
Zilele călduroase de vară sunt ideale pentru a fi petrecute în aer liber. Deși soarele poate fi energizant, petrecerea unei perioade îndelungate sub razele sale, chiar dacă doar savurezi un ceai rece în timp ce citești o carte la plajă, poate să te facă să caști și să îți dorești să te retragi pentru un pui de somn. De ce este posibil ca soarele să te facă să te simți obosit?
Corpul tău încearcă să se răcească
Indiferent dacă este frig sau cald afară, corpul tău lucrează constant pentru a menține o temperatură normală. Când temperaturile cresc vara, transpirația este principalul mod prin care corpul se răcorește. Deși pare un proces pasiv, transpirația necesită multă muncă din partea corpului.
Doar să stai la soare, fără să faci nimic altceva, te poate obosi. Foto: Shutterstock.
„Ritmul cardiac și rata metabolică cresc atunci când transpiri,” spune Dr. Matthew Badgett. Metabolismul folosește calorii din alimente și băuturi pentru a alimenta funcțiile corpului, precum respirația și circulația sângelui. Când îți este cald, vasele de sânge se dilată și trimit mai mult sânge la suprafața pielii pentru a se răci. Acest proces, numit vasodilatație, permite sângelui cald să se răcească pe măsură ce circulă aproape de suprafața pielii.
Este umiditate mare
Căldura plus umiditatea sunt adevărați inamici ai energiei tale. „Te simți mai răcorit când picăturile de transpirație se evaporă de pe piele,” explică Dr. Badgett. „Dar în climă umedă, aerul este deja plin de apă. Picăturile de transpirație se evaporă mai lent, așa că inima și corpul tău lucrează și mai mult pentru a te răcori.”
Nu bei suficientă apă
Toată transpirația care se scurge de pe corpul tău este un semn că pierzi multe lichide. Dacă nu bei suficiente lichide pentru a înlocui pierderile, poți deveni deshidratat. Oboseala, setea crescută, durerile de cap și pauzele rare de mers la toaletă sunt toate semne ale deshidratării.
„Te simți obosit pentru că există mai puțin sânge care circulă către creier și organe,” explică Dr. Badgett.
Bei băuturile nepotrivite
Este ușor să bei una, două sau mai multe băuturi alcoolice reci într-o zi toridă. Dar combinația de alcool și căldură poate duce la deshidratare, oboseală și alte pericole. „Alcoolul este un diuretic. Te face să urinezi mai des, pierzând astfel lichide,” spune Dr. Badgett. „De asemenea, este mai puțin probabil să observi că te supraîncălzești când bei alcool.”
Dieta este „în vacanță”
Ceaiul dulce, înghețata și gustările sărate au un gust mai bun vara. Deși nu este nimic rău în a te răsfăța ocazional, aceste alimente și băuturi nu au nutrienții necesari pentru energie. În schimb, vei experimenta creșteri și scăderi rapide ale nivelului de zahăr din sânge.
Pielea este deteriorată de soare
Chiar și când folosești cremă de protecție solară, razele puternice ultraviolete (UV) ale soarelui îți afectează pielea. Expunerea la lumina UV de dimineață este energizantă și te ajută să te trezești în fiecare dimineață. Dar prea mult soare poate duce la arsuri solare. „Arsurile solare cresc temperatura corpului și necesită energie pentru vindecare,” notează Dr. Badgett.
Ești într-o stare de letargie
Mulți oameni se simt obosiți după prânz, renumitul declin de după-amiază. Această perioadă somnolentă coincide cu momentul în care soarele este cel mai strălucitor. „Ritmul tău circadian natural te face să te simți obosit între 1 și 3 după-amiază,” spune Dr. Badgett.
Ești obosit sau este epuizare termică?
Deși te poți simți obosit după o zi la soare, oboseala cauzată de soare nu este de obicei un risc pentru sănătate. Dar bolile induse de căldură, precum epuizarea termică și insolația, sunt. Epuizarea termică provoacă oboseală extremă și alte simptome precum crampe musculare, greață și dureri de cap.
Dacă nu te răcorești rapid intrând într-o clădire cu aer condiționat, făcând un duș rece sau punând o cârpă umedă pe frunte sau pe ceafă, poți progresa către insolație.
Aceste sfaturi te pot ajuta să ai mai multă energie și să te distrezi mai mult la soare:
1. Luptă împotriva oboselii cu alimente care conțin electroliți, cum ar fi pepenele roșu și bananele.
2. Previne deshidratarea bând apă, băuturi cu electroliți sau o băutură de vară cu fructe.
3. Caută umbră sub copaci, corturi și umbrele.
4. Permite-ți un pui de somn scurt (cinci până la zece minute), de preferat în interior.
5. Folosește cremă de protecție solară pentru a te proteja împotriva arsurilor solare și a reduce riscul de cancer de piele.
Simțirea oboselii după ce petreci timp la soare nu este neobișnuită. Totuși, este important să fii atent la semnalele corpului tău, mai ales atunci când lucrezi sau faci exerciții în căldură. Dacă observi semne de deshidratare sau boală cauzată de căldură, caută un loc răcoros pentru a te odihni și bea mai multă apă.
Sursa: Clinica Cleveland