Este periculos dacă nu poţi elimina gazele intestinale?

Un medic a explicat că tractul nostru gastrointestinal inferior conține două seturi de mușchi cunoscuți sub numele de sfincteri interni și externi.

În timp ce sfincterul intern funcționează autonom, sfincterul extern este un mușchi voluntar, motiv pentru care ne putem strânge partea anterioară atunci când încercăm să blocăm ieșirea gazelor.

Când gazelle sunt inimente, sfincterul intern comunică cu sfincterul extern spunându-i să se relaxeze și să permită trecerea gazului.

Cu toate acestea, dacă ne simțim stresați, mușchii noștri tind să rămână încordați, inclusiv sfincterul extern. Dacă acest mușchi rămâne strâns, s-ar putea să nu reușești eliminarea gazelor.

Gazele reținute din cauza unor cauze legate de stres nu sunt în general o problemă de sănătate și inevitabil va găsi o cale să iasă la un moment dat sau altul. Pentru a ajuta eliminarea, încearcă câteva tehnici de relaxare, ridicându-te și mișcându-te sau oferindu-ți un masaj usor pe abdomen.

balonare jpg

Evacuarea gazelor rezultate din digestie este un proces normal, natural. Foto: Shutterstock

În cazuri mai grave, totuși, gazele blocate blocate pot fi un semn de avertizare al unei obstrucții intestinale care necesită asistență medicală, spune site-ul Johns Hopkins Medicine.

Cunoscută altfel sub numele de obstrucție intestinală, un astfel de blocaj intestinal împiedică alimentele și scaunele să circule de-a lungul tractului digestiv așa cum ar trebui și reprezintă aproximativ 15% din totalul internărilor în spitale cauzate de dureri de stomac într-o țară ca SUA, conform World Journal of Emergency Surgery.

O obstrucție intestinală poate fi rezultatul unei hernii, boli inflamatorii intestinale, diverticulitei, tumorilor sau ingestiei unui obiect străin, printre alte cauze potențiale.

Alături de umflarea stomacului, durerea sau crampele extreme, vărsăturile și zgomotele puternice care emană din burtă, imposibilitatea de a trece gazele sunt un alt simptom potențial al unei obstrucții intestinale, relatează Johns Hopkins Medicine.

Persoanele cu anumite afecțiuni de sănătate sau persoanele care au suferit recent o intervenție chirurgicală abdominală pot fi deosebit de susceptibile de a dezvolta o obstrucție intestinală. Fără tratament, o persoană poate prezenta constipație, pierderea poftei de mâncare, infecție, febră sau nu poate reține alimente sau lichide. În cazuri rare, o obstrucție intestinală poate fi fatală.

Solicită imediat asistență medicală dacă te simți plin de gaze, dar nu le poți elimina, precum și dacă ai orice simptome gastrointestinale suplimentare.

Sursa: Health Digest