Ai arsuri la nivelul limbii? Iată ce înseamnă și ce poți face!

Accidental, toți ajungem să avem la un moment dat arsuri pe limbă de la băuturile fierbinți sau de la mâncare. Este important să ai grijă de aceste arsuri pentru a evita complicațiile precum infecțiile.

Alimentele care au fost încălzite într-un cuptor cu microunde sau lichidele care sunt suficient de fierbinți încât să fie aproape de punctul de fierbere pot duce la arsuri ale limbii. Ceaiul, brânza fierbinte, cartofii și pastele sunt câteva dintre alimentele care sunt cel mai des vinovate de aceste lucru, dar și vaporii și lichidele fierbinți pot arde limba și gura.

Anatomic, limba este alcătuită în principal din mușchi, iar porțiunea sa superioară este acoperită cu mici excrescențe de țesut numite papile. Când papilele de pe suprafața limbii sunt în contact cu ceva fierbinte, țesutul se arde.

image

Arsurile de pe limbă se pot infecta, deci necesită atenție. Foto: Shutterstock

Dacă simți că îți arde limba, dar nu ți-ai expus gura la ceva fierbinte care să provoace o arsură, este posibil să ai o afecțiune care provoacă senzația de arsură. Aceasta poate include sindromul gurii care arde și „limba geografică”.

Sindromul gurii care arde  este o afecțiune cronică în care apare o senzație de arsură în gură, inclusiv pe limbă, în fiecare zi timp de luni de zile. Experții nu sunt siguri legat de cauze, dar se crede că leziunile nervilor care controlează durerea sunt de vină. De asemenea, se paote dezvolta ca răspuns la scrâșnirea dinților sau la afecțiuni medicale, cum ar fi gura uscată și deficiențe nutriționale.

Ce este „limba geografică”?

Limba geografică, numită și glosită migratorie benignă, este o afecțiune inflamatorie a suprafeței superioare a limbii, care apare din cauze necunoscute. Ocazional, afecțiunea se extinde spre marginile laterale ale limbii, comisura buzelor, planșeul gurii sau obraji.

Ea a fost descrisă pentru prima dată în anul 1831 și este cunoscută și sub denumirea de eritem migrator, erupție cutanată a limbii, exfoliere areată a limbii, pitiriazis lingual ori placă benignă tranzitorie a limbii.

Limba geografică este o afecțiune inflamatorie care poate provoca zone roșii pe partea superioară și pe părțile laterale ale limbii. Părțile roșii par netede, deoarece papilele de pe limbă nu mai sunt acolo. Persoanele cu această afecțiune pot simți ca și cum limba le arde. Experții nu sunt siguri legat de cauze, dar se crede că factori precum stresul emoțional, alergiile, diabetul și tulburările hormonale pot juca un rol.

Simptomele unei limbi arse

O limbă arsă poate înțepa sau da senzația de furnicături. Poate părea umflată sau roșie. De asemenea, este posibil să experimenezi o schimbare a gustului sau să nu mai simți deloc gustul mâncării.

Simptomele pe care le experimentezi și cât timp le experimentezi pot depinde de cât de gravă este arsura.

Arsurile sunt clasificate în trei grade de severitate în funcție de suprafața țesutului care a fost deteriorat și de cât de adâncă este arsura. Este posibil să ai următoarele simptome în funcție de stadiul în care se află arsura:

Gradul întâi: limba poate apărea roșie și umflată și este posibil să ai o durere minoră.

Gradul al doilea: limba poate forma vezicule, se poate înroși, se poate umfla sau se poate simți dureroasă.

Gradul al treilea: arsura este mai profundă sau mai mare. Este gravă și a afectat nivelurile mai profunde ale limbii.

Persoanele cu o afecțiune care provoacă senzația de arsă a limbii pot avea simptome suplimentare.

În cazul Sindromului gurii care arde, durerea se poate răspândi la cerul gurii sau la buze. Pe lângă o senzație de arsură, poți simți furnicături sau amorțeală. Oamenii pot avea, de asemenea, un gust amar, metalic sau acru în gură și pot experimenta o gură uscată.

În cazul limbii geografice, pot apărea sensibilități ale limbii la alimente calde sau picante.

Arsurile minore ale limbii, de obicei, nu necesită nici un tratament specific. Este important să răcești arsura imediat. Poți face acest lucru clătind cu o soluție salină orală (un amestec de sare și apă) sau cu un jet de apă rece de la robinet. Apa rece va ajuta la calmarea arsurilor și la prevenirea răspândirii căldurii.

O serie de produse eliberate fără prescripție medicală pot ajuta. Acestea pot include medicamente pentru durere, cum ar fi Advil (ibuprofen) sau Tylenol (acetaminofen).

Practicarea igienei orale de bază, cum ar fi periajul regulat al dinților, poate ajuta procesul de vindecare.

În tota perioada vindecării, evită substanțele și alimentele care ar putea irita limba în continuare, cum ar fi tutunul, apele de gură pe bază de alcool, alimentele picante, alimentele calde, alcoolul și alimentele foarte acide, cum ar fi citricele și sucurile.

Dacă Sindromul gurii care arde este cauza, medicamentele care ajută la reducerea activității fibrelor nervoase pot ajuta la gestionarea simptomelor.

Dacă limba geografică cauzează senzația de arsură, se pot folosi anestezice topice pentru a amorți suprafața sau pot fi prescrise medicamente antiinflamatoare pentru a reduce durerea.

Când să mergi la medic?

Dacă limba a fost arsă grav, ar trebui să consulți un medic pentru îngrijiri medicale imediate.

Dacă arsura este mai ușoară, probabil că se va vindeca de la sine în decurs de aproximativ o săptămână.Dar dacă ai oricare dintre următoarele simptome, ar trebui să consulți un furnizor de asistență medicală:

·     Roșeață sau umflare care nu dispare, chiar și după îngrijire personală

·     Noduli limfatici umflați

·     Creșterea nivelului de durere

·     Febră

Ar trebui te asiguri că expunerea la substanța fierbinte nu ți-a afectat și esofagul. Monitorizează semnele care iți pot indica faptul că și căile respiratorii au fost compromise, cum ar fi problemele de respirație.

Dacă limba arsă nu pare să dispară, ar trebui să mergi la medic. Este posibil ca el să dorească să-ți examineze gura și să efectueze teste precum un test de sânge, un test cu tampon oral, un test de alergie, o biopsie tisulară, un test de flux salivar sau un test de imagistică pentru a vedea dacă există o afecțiune de bază care cauzează senzația de arsură.

Cum să previi arsurile

Principala modalitate de a preveni arderea limbii este să lași alimentele și băuturile să se răcească înainte de a le consuma. Mai ales când scoți mâncarea din cuptorul cu microunde, ar trebui să o lași să stea un minut sau două înainte de a mânca.

De asemenea, ar trebui să eviți să inhalezi vapori sau lichide fierbinți și să pui în gură obiecte inflamabile sau corozive.

Sursa: Health