De ce nu mai trece tusea?

1 tuse jpg jpeg

Tusea este modalitatea prin care organismul răspunde la diverşi stimuli de la nivelul căilor respiratorii. În general, însoţeşte infecţiile respiratorii, dar şi alte boli. Află care sunt situaţiile în care tusea se cronicizează!

Tusea este reacţia normală a organismului în momentul în care are de-a face cu un factor iritant la nivelul căilor respiratorii. Cel mai frecvent, tusea este simptom prezent în infecţiile virale, precum răceala sau gripa, caz în care dispare după cel mult 2 săptămâni. Ce se întâmplă dacă tusea nu se opreşte după ce căile respiratorii au fost eliberate? Tusea care apare zilnic şi durează de mai bine de 4 săptămâni este considerată cronică şi trebuie investigată de medic.

Cauze posibile

Astmul. Una dintre cele mai frecvente cauze ale tusei persistente este astmul bronşic, inflamaţie cronică a căilor respiratorii care duce la sensibilizarea bronhiilor la diverşi stimuli iritanţi. În această boală, apar accese prelungite de tuse uscată, iritativă, mai ales noaptea şi la primele ore ale dimineţii. De asemenea, în astmul bronşic, tusea poate fi declanşată şi de efortul fizic. Uneori, tusea este singurul simptom al astmului, însă, în cele mai multe cazuri, alături de aceasta apar şi crizele de sufocare şi respiraţia şuierătoare.

BPOC (bronhopneumopatia obstructivă cronică), cunoscută şi ca boala fumătorului, este o altă cauză importantă a tusei cronice. Această afecţiune duce la inflamaţia bronhiilor şi la distrugerea ţesutului pulmonar, determinând un exces de mucus pe care corpul încearcă să îl elimine prin tuse. BPOC se instalează lent, după mulţi ani de fumat, şi necesită tratament de întreţinere pentru tot restul vieţii.

Refluxul gastroesofagian se produce când conţinutul acid al stomacului se întoarce în esofag (tub muscular care transportă alimentele şi apa în stomac). Iritaţia produsă de acizii gastrici poate duce la apariţia tusei cronice.

Infecţiile. Tusea se poate menţine mai mult decât alte simptome ale pneumoniei, gripei, răcelii sau a altor infecţii respiratorii.

Sindromul picăturii postnazale reprezintă acumularea de secreţii în spatele nasului ori în gât, ducând la apariţia tusei cronice. 

Alte cauze. Tusea cronică poate fi cauzată şi de inhalarea de diferiţi iritanţi aerieni (fum, praf, substanţe toxice), mai ales la lucrătorii din industrie putând apărea o tuse prelungită prin sensibilizarea căilor aeriene. Alte cauze posibile sunt: administrarea unor medicamente precum captopril (indicat în hipertensiune arterială), apirarea mâncării sau a unor obiecte, bronşiectazia (dilatări patologice ale bronhiilor mari), bronşiolita (inflamaţia bronşiolelor, căile care conduc aerul în plămâni), fibroza chistică, cancerul pulmonar, fibroza pulmonară idiopatică (boală rară a plămânilor). Tusea persistentă poate apărea şi în unele tulburări psihice precum anxietatea şi depresia.

Poate afecta calitatea vieţii

Tusea cronică poate fi epuizantă. În plus, poate avea şi alte complicaţii sau consecinţe: trezitul din somn noaptea, durerile de cap, ameţeala, vărsăturile, transpiraţia excesivă, incontinenţa urinară, ameţeala.

Analize şi teste care pun diagnosticul

Pentru a afla cauza tusei persistente, medicul va recomanda efectuarea mai multor teste. Printre acestea se numără radiografia toracică, prin care se pot depista semne de cancer pulmonar, pneumonie sau alte boli pulmonare. Alte investigaţii pe care medicul le poate recomanda sunt tomografia computerizată şi bronhoscopia.

SFAT

Mergi la medic dacă ai o tuse care durează de peste 4 săptămâni, care este însoţită de spută cu sânge şi perturbă somnul sau activităţile zilnice.