De ce nu ar trebui să folosești telefonul în baie?

Folosind telefonul în toaletă răspândești germeni și poți să-ți prejudiciezi sănătatea.

Trei din patru americani mărturisesc că își folosesc telefonul la toaletă, 96% dintre membrii generației Z spun că nici măcar nu vor intra în baie fără telefon, potrivit unui sondaj recent efectuat de Bank My Cell, pe un eșantion de 2.114 de persoane.

„Oamenii iau cu ei tot mai des telefonul și în baie, de aceea telefoanele mobile captează o mulțime de germeni”, spune Charles Gerba, microbiolog la Universitatea din Arizona, care studiază transmiterea microbilor prin obiectele de uz casnic.

Specialiștii spun că adesea, telefonul este de 10 ori mai murdar decât un scaun de toaletă . Se ajunge aici li pentru că, unul dintre cele mai neinspirate locuri pentru a folosi telefonul este baia. Atunci când  tragi apa, germenii pulverizați aterizează peste tot, inclusiv pe telefon, spune Emily Martin, profesor asociat de epidemiologie la Universitatea din Michigan.

telefon toaleta   shutterstock 377885068 jpg

foto: Shutterstock

Problema este că majoritatea dintre noi nu considerăm telefoanele ca fiind murdare. De exemplu, este posibil să ai refelxul de a te spăla pe mâini după ce folosești toaleta, însă nu vei avea acest reflex și în privința igienizării telefonului.

Cu toate acestea, el este murdar și vei pune mâinile pe el, apoi le vei duce la ochi, nas, gură și urechi.

Telefonul poate avea chiar mai mulți microbi decât alte articole de baie, inclusiv scaunul de toaletă din toaletele publice, deoarece acestea sunt curățate și igienizate în mod regulat, dar majoritatea oamenilor nu au un program regulat de curățare pentru telefoanele lor.

Ce spune cercetările?

Dacă ești un adult sănătos, sistemul tău imunitar face o treabă destul de grozavă de a ține germenii departe. Dar asta nu înseamnă că este bine să umbli cu un telefon încărcat de bacterii toată ziua.

Oamenii se pot îmbolnăvi și se îmbolnăvesc de agenți patogeni pe care îi preiau de la obiectele obișnuite tot timpul, iar telefonul tău este periculos, deoarece se estimează că 92% dintre telefoane au fost contaminate cu bacterii potențial problematice, potrivit unui studiu realizat de London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Cercetătorii au prelevat peste 300 de probe din 12 orașe din Marea Britanie și au descoperit, de asemenea, că 16% au fost pozitive pentru E. coli (Escherichia coli), un tip de bacterii găsite în materia fecală. Rezultatele au variat foarte mult de la un oraș la altul, dar aproape jumătate din telefoanele unui oraș prezentau materii fecale.

Un studiu din 2020, realizat în Statele Unite, arată că telefoanele cu germeni nu sunt doar o problemă din Regatul Unit.

Voluntarii au prelevat probe de la peste 3.500 de telefoane la evenimente sportive din toată țara, iar cercetătorii au secvențiat ADN-ul fiecărei probe pentru a identifica diferitele tipuri de bacterii. Ei au găsit o varietate surprinzător de mare de microbi, atât dăunători, cât și nu.

Un al treilea studiu, realizat în Iran în 2017, a analizat telefoanele purtate de lucrătorii din domeniul sănătății, în special de cei care lucrează în spitale.

Ei au luat probe de pe 125 de telefoane de la lucrătorii din domeniul sănătății și 50 de la lucrătorii care nu fac parte din domeniul sănătății și au descoperit că telefoanele din ambele grupuri transportau multe tipuri de agenți patogeni și bacterii care pot provoca boli grave, inclusiv Staphylococcus aureus rezistent la meticilină (MRSA).

MRSA este un tip periculos de bacterie care a îmbolnăvit 120.000 de americani și a ucis 20.000 în 2018, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Așadar, cel mai simplu mod  de a igieniza telefonul este să folosești șervețele antibacteriene pentru ecran. Aceste șervețele sunt făcute special pentru dispozitive electronice și pot fi folosite pe ecranele tactile sensibile de pe majoritatea telefoanelor.

Curăță și dezinfectează exteriorul telefonului prin îndepărtarea carcasei exterioare. Spală bine carcasa cu apă și săpun sau dezinfectant.

Asigură-te că ai curățat bine ecranul, carcasa și exteriorul telefonului.

Ștergerea unei suprafețe de plastic de trei ori a scăzut cantitatea de bacterii cu 88%, în timp ce ștergerea acesteia o singură dată a lăsat majoritatea bacteriilor, potrivit unui studiu publicat în Jurnalul American de Control al Infecțiilor.

Lampile cu ultraviolete (UV) sunt o altă modalitate de a igieniza obiectele dure, inclusiv telefoanele. Pune telefonul sub lampă  pentru o perioadă scurtă de timp, iar lumina UV ucide microbii.