De ce nu ai voie să mănânci sau să bei înainte de o operație
Înainte de o intervenție chirurgicală trebuie să eviți să mănânci sau să bei, cu câteva ore înainte. Poate că ți se pare incomod sau chiar inutil, este o măsură de siguranță care îți protejează sănătatea.
Când mănânci înainte de o operație, riscurile sunt mai mari decât ai putea crede. Iată de ce:
Risc de sufocare cu mâncare
Sub anestezie generală, corpul tău intră într-o stare în care toate mecanismele automate, precum respirația și digestia, sunt „adormite”.
Dacă stomacul tău este plin, mâncarea poate urca în esofag și poate ajunge în căile respiratorii.

Operațiile pot fi amânate dacă nu respecți instrucțiunile preoperatorii. Foto: Shutterstock.
Acest lucru poate provoca complicații grave, cum ar fi sufocarea, pneumonia sau alte probleme respiratorii. Practic, sub anestezie, corpul tău nu mai poate „apăra” căile respiratorii de alimentele sau lichidele care ar trebui să rămână în stomac.
Spațiu limitat pentru chirurgic
Dacă urmează să ai o intervenție chirurgicală abdominală, un stomac plin înseamnă mai puțin spațiu pentru echipa chirurgicală să-și facă treaba. Acest lucru poate complica procedura și crește riscurile.
Endoscopie mai dificilă
Dacă procedura implică o endoscopie (utilizarea unei camere pentru a examina interiorul corpului), mâncarea din stomac poate obstrucționa vizibilitatea. În plus, există riscul de aspirație chiar și fără anestezie generală, deoarece aerul introdus în stomac în timpul procedurii poate provoca revenirea alimentelor în esofag.
Stres suplimentar pentru corp
Digestia este un proces care consumă energie. Dacă mănânci înainte de operație, corpul tău va fi ocupat cu procesarea alimentelor, în loc să se concentreze pe recuperarea după intervenție.
Risc de greață și vărsături
Chiar dacă nu faci o operație sub anestezie generală, există riscul de a avea reacții adverse la anestezie locală, cum ar fi greața sau vărsăturile. Un stomac plin agravează aceste simptome.
Cât timp trebuie să postești înainte de operație?
Timpul exact poate varia, dar regulile generale includ:
- Nu mânca după miezul nopții înaintea operației.
- Poți bea apă sau o ceașcă de cafea neagră (fără zahăr, lapte sau alți aditivi) în dimineața operației.
Mâncarea necesită aproximativ patru ore pentru a fi complet digerată, iar lichidele, aproximativ două ore. Din acest motiv, este esențial să respecți indicațiile medicului tău.
Ce poți face înainte de operație?
Este important hidratarea, să eviți băuturile alcoolice, zahărul și cofeina, deoarece acestea pot deshidrata corpul și îngreuna procesul de recuperare și să adopți o dietă echilibrată ( consumă fructe, legume și alimente sănătoase în săptămânile dinaintea intervenției).
De asemenea, te poți spăla pe dinți în dimineața operației, fără să afectezi procesul.
Dacă medicul și echipa chirurgicală îți oferă aceste instrucțiuni pentru a te menține în siguranță, trebuie să le urmezi deoarece sunt facute pentru a reduce riscurile și a facilita o recuperare cât mai rapidă.
Sursa: Clevaland