De ce este foarte greșit să folosești telefonul în baie?

Conform unui sondaj Verizon din 2015, până la 90% dintre utilizatorii de telefoane merg la baie cu telefoanele. Iar când vine vorba de igiena în baie, chiar și cele mai mici greșeli pot avea consecințe grave.

Telefonul este unul dintre cele mai murdare obiecte pe care le deții.

Majoritatea dintre noi nu ne considerăm telefoanele murdare. Le punem în buzunare, le lăsăm pe blatul de bucătărie în timp ce gătim și le folosim chiar și în pat fără să clipim. Pentru că majoritatea dintre noi nu ne curățăm telefoanele nici pe departe atât de des precum ne curățăm mâinile și alte obiecte, unele estimări sugerează că un smartphone obișnuit este de 10 ori mai murdar decât un scaun de toaletă.

Telefonul tău colectează toți germenii care au intrat în contact cu mâinile tale în orice moment al zilei (și invers). Apoi, apeși telefonul pe obraz pentru a face un apel telefonic sau îți freci ochii sau nasul cu aceleași degete care tocmai au fost în contact cu telefonul.

Medicii știu de mult timp despre potențialul pericol al telefoanelor, și mulți subliniază că dispozitivele noastre mobile sunt o sursă de infecție adesea trecută cu vederea. Un număr de studii au descoperit că un telefon obișnuit poate conține o varietate largă de microbi potențial periculoși. Un studiu din 2020 din SUA care a testat 3.500 de telefoane a arătat că telefoanele erau contaminate atât cu bacterii dăunătoare, cât și inofensive.

image

Bacterii și virusuri pot coloniza telefonul tău, dacă îl folosești în baie. Foto: Shutterstock

Un studiu similar din Marea Britanie sugerează că 92% dintre cele 300 de telefoane testate erau contaminate cu bacterii periculoase; 16% din probe au revenit pozitive pentru E. coli (Escherichia coli), una dintre cele mai comune cauze ale bolilor alimentare. Cercetări din Iran au testat telefoanele lucrătorilor din spitale și un grup de control. Telefoanele din ambele grupuri conțineau microorganisme îngrijorătoare, în special Staphylococcus aureus rezistent la meticilină (MRSA), o bacterie rezistentă la antibiotice care este foarte dificil de tratat.

Conform unei declarații a lui Cheryl Power, expert în microbiologie și imunologie de la Universitatea din Melbourne, bacteriile fecale se pot răspândi în alte locuri din casa ta, cum ar fi blatul de bucătărie sau masa pentru cină, dacă folosești telefonul în baie. Și asta înseamnă că folosirea telefonului în baie te poate expune la boli alimentare și alte infecții periculoase.

Soluția este dezinfectarea, care înseamnă a folosi șervețele antibacteriene specializate pentru ecrane, care nu vor deteriora ecranele tactile, prevalente în majoritatea telefoanelor și altor dispozitive electronice.

Dacă insiști să îți folosești smartphone-ul în baie, închide capacul toaletei înainte de a trage apa. Particulele fecale se răspândesc în aer dacă lași capacul deschis și vor ateriza pe tine, pe telefonul tău și pe orice alte obiecte din apropierea ta din baie, așa că este un sfat de igienă general bun. În cele din urmă, abține-te de la folosirea telefonului în toaletele publice, deoarece acestea au un risc mai mare de a conține agenți patogeni periculoși.

Folosirea telefonului în baie îți poate crește riscul de hemoroizi

Timpul zboară când suntem pe telefoane. Citirea articolelor interesante, vizionarea videoclipurilor și jocurile sunt toate foarte captivante, ceea ce te poate face să pierzi ușor noțiunea timpului. Când ești în baie, acest lucru este opusul a ceea ce ai nevoie, deoarece șederea prelungită poate duce la o problemă cu hemoroizii. Cu șederea excesivă și încordarea, venele hemoroidale se umplu cu sânge, ceea ce ar putea duce în cele din urmă la durere sau sângerare. Conform Dr. Karen Zaghiyan, chirurg colorectal, „Dacă nu produci o mișcare intestinală după câteva minute pe toaletă, nu forța. Când ai din nou senzația, poți reveni la toaletă.”

Baia nu este cel mai sigur loc pentru telefonul tău

Sondajele raportează că aproximativ 1 din 5 persoane și-au scăpat telefonul în toaletă cel puțin o dată. Dezgustător, știm, dar aceasta nu este singura problemă. Telefoanele și umiditatea nu se împacă bine și chiar și o scurtă scufundare în vasul de toaletă sau chiuvetă poate distruge telefonul sau poate duce la o reparație costisitoare. O podea din gresie sau beton este un alt pericol pentru dispozitivul tău - scăparea telefonului pe aceste suprafețe dure poate sparge ecranul tactil, camera încorporată și alte părți cruciale.

Sursa: BaBaMail