De ce bărbații au sfârcuri?

La mamifere, inclusiv la oameni, scopul principal al mamelonului este de a ajuta la alăptarea urmașilor.

 Această funcție este atât de importantă încât este considerată una dintre caracteristicile noastre definitorii. Cu toate acestea, bărbații și alte mamifere de sex masculin, care nu alăptează, au mameloane. Iată de ce!

1 sex oral jpg jpeg

Rolul erongen al sfârcurilor este clar și în cazul bărbaților. Foto: Shutterstock 

Potrivit experților citați de UNBELIEVABLE-FACTS.COM în stadiile incipiente ale dezvoltării embrionare, toți embrionii umani arată la fel. Deci, în esență, toți embrionii umani își încep viața cu potențialul de a se transforma în oricare dintre sexe biologice. Aceasta înseamnă că atât embrionii de sex masculin, cât și cei feminini dezvoltă forme rudimentare de sâni și mameloane în primele câteva săptămâni. Dar la scurt timp după, cromozomul Y (dacă un embrion îl conține) activează o genă esențială numită gena SRY.

Această genă este esențială pentru dezvoltarea caracteristicilor masculine în embrion și oferă instrucțiuni organismului pentru a produce proteina Y din regiunea care determină sexul. Această proteină este implicată în procesul de dezvoltare a sexului masculin și asigură că embrionii de sex masculin formează testicule în locul uterului și trompelor uterine.

Cu toate acestea, nu se poate face mare lucru cu funcțiile care au fost deja dezvoltate. În consecință, embrionul masculin rămâne pur și simplu țesuturile de sân și mamelon deja dezvoltate.

Adevărul este că evoluția și selecția naturală sunt mai complexe decât ne dăm seama. Aceasta înseamnă că aceste procese nu funcționează întotdeauna cu un anumit scop în vedere. În natură, este obișnuit să găsim organisme care sunt departe de a fi perfect adaptate. Acest lucru se poate observa în cazul rechinilor, deoarece aceștia nu au vezică de gaz pentru a-și controla flotabilitatea, în ciuda faptului că sunt organisme acvatice. Cu toate acestea, ar fi greșit să spunem că aceste creaturi nu au fost supuse evoluției sau selecției naturale.

Prin urmare, selecția naturală este un proces pur aleatoriu și este greu de garantat că în cele din urmă va elimina toate trăsăturile care nu servesc unui scop.

Ca urmare, multe organe, cum ar fi mameloanele bărbaților, continuă să existe în ciuda lipsei lor aparente de funcționare. De asemenea, pentru că nu îi încurcă, astfel încât să fei necesar ca bărbații să scape de această trăsăturăprobabil că nu va fi o prioritate evolutivă.

Totuși, trebuie clarificat și faptul că sfârcurile masculine sunt zone erogene. Studiile au arătat că sfarcurile răspund la stimularea sexuală atât la bărbați, cât și la femei. Potrivit unui astfel de studiu, aproximativ jumătate dintre subiecții de testare de sex masculin au raportat că stimularea mameloanelor a cauzat sau a îmbunătățit excitația lor sexuală.

Acest număr a fost mai mare la subiecții de sex feminin, aproximativ 80% dintre femei spunând stimularea lor le-a cauzat sau a îmbunătățit excitația sexuală.

Mai mult, și bărbații pot face cancer la sân. Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), unul din 100 de sâni ai pacienților cu cancer din SUA este un barbat. Astfel de pacienți, deși rari, sunt diagnosticați cu forme de cancer similar celor întâlnite la femei. Acestea includ carcinomul ductal invaziv, care începe în canalele sânilor și se răspândește în exterior; carcinom lobular invaziv, care începe în lobulii sânului și trece în alte părți ale țesutului; și carcinomul ductal in situ, în care se găsesc celule canceroase care căptușesc canalele de sân, dar nu s-au răspândit încă.

Experții sugerează că bărbații ar trebui să fie atenți la simptome precum umflarea sau nodulii, roșeața, iritația, scurgerea mameloanelor sau durerea în zona mameloanelor. Cu toate acestea, aceste simptome nu sugerează neapărat cancer și trebuie evaluate temeinic de către un medic. Bărbații prezintă, de asemenea, un risc mai mare de a face cancer de sân odată cu înaintarea în vârstă, cu antecedente familiale de boală sau anumite afecțiuni genetice.

Citește și Ce simptome dă comoția cerebrală