Dacă tusea ţine mai mult de 3 săptămâni, mergi la medic!

1 2 jpg jpeg

Reac┼úie reflex─â obi┼čnuit─â, care cur─â┼ú─â g├ótul de mucus sau de substan┼úe iritante, tusea nu este o boal─â, ci un simptom care ac┼úioneaz─â ca un semnal pe care corpul ├«l transmite pentru a indica o problem─â.

Durata pe care se ├«ntinde tusea este foarte important─â pentru a identifica motivele pentru care a ap─ârut. Tusea acut─â dureaz─â mai pu┼úin de 3 s─âpt─âm├óni, cea subacut─â ├«ntre 3 ┼či 8 s─âpt─âm├óni, iar cea cronic─â, peste 8 s─âpt─âm├óni. Fiecare tip de tuse are o cauz─â diferit─â ┼či unele trec de la sine ├«ntr-o perioad─â scurt─â,  iar altele necesit─â consult medical ┼či tratament pe termen mai scurt sau mai lung. Dac─â, odat─â cu tusea, apar simptome precum ame┼úeala, respira┼úia ├«ngreunat─â, febra, sc─âderea ├«n greutate sau dac─â persoana tu┼če┼čte cu s├ónge, vizita la medic este imperativ─â. Cea mai frecvent─â cauz─â a tusei este r─âceala provocat─â de virusuri respiratorii, dar, ├«n func┼úie de stilul de via┼ú─â ┼či de serviciul pe care ├«l are persoana, tusea poate avea cauze multiple.

Dacă ţine puţin, tusea nu reprezintă un motiv de îngrijorare

Cu c├ót acest simptom deranjant dispare mai repede, cu at├ót gravitatea afec┼úiunii semnalate este mai mic─â. Tusea care ┼úine c├óteva zile sau cel mult 2-3 s─âpt─âm├óni poate fi provocat─â de ÔÇ×infec┼úii respiratorii virale (r─âceal─â, stare gripal─â), infec┼úii bacteriene (de exemplu, pneumonie, bron┼čit─â acut─â, sinuzit─â, amigdalit─â), rinit─â alergic─â sau astm alergic (de exemplu, sezonier, la polenuri cu durat─â scurt─â de r─âsp├óndire) sau de corpi str─âini inhala┼úi ├«n pl─âm├ón, caz ├«n care tusea este de obicei spastic─â, puternic─âÔÇť, spune dr. Andreea Vl─âd─âu, medic specialist pneumologie-bronhoscopie la Centrul medical Provita din Bucure┼čti.

Dac─â tusea se prelunge┼čte, ar putea semnala afec┼úiuni grave

Dac─â tusea se ├«ntinde pe o durat─â mai lung─â, de p├ón─â la 2-3 luni, poate indica at├ót afec┼úiuni mai u┼čoare, precum rinita alergic─â sau bron┼čita, c├ót ┼či boli grave, care necesit─â tratamente pe termen lung, precum tuberculoza sau fibroza intersti┼úial─â. Tusea care nu mai trece poate fi un semn de ÔÇ×bron┼čit─â cronic─â simpl─â sau obstructiv─â, care asociaz─â lipsa de aer, mai ales la fum─âtori (tusea tabagic─â) sau la cei expu┼či la noxe respiratorii (vopseluri, substan┼úe chimice, ├«nc─âlzire cu soba pe lemn sau c─ârbune etc.); tuberculoz─â, mai ales dac─â se asociaz─â cu sc─âdere ├«n greutate ┼či lipsa poftei de m├óncare; astm alergic sau rinit─â alergic─â (la alergeni permanen┼úi precum praful sau la ierburi ┼či polenuri cu perioad─â mai larg─â de r─âsp├óndire); aspergiloz─â pulmonar─â; astm nealergic, rinit─â cronic─â nealergic─â; polipoz─â nazal─â alergic─â sau nealergic─â, sinuzit─â cronic─â, tumori pulmonare, bron┼čice sau ├«n sfera ORL, corpi str─âini inhala┼úi mai demult, care fie se infecteaz─â local, fie mimeaz─â o tumor─â sau un astm bron┼čic; sarcoidoz─â; fibroz─â intersti┼úial─â; bron┼čiectazii; inflama┼úie uneori cu ulcera┼úii traheale ca urmare a unui reflux gastroesofagian persistentÔÇť, subliniaz─â dr. Vl─âd─âu.

Cite┼čte mai multe despre tuse:

Tu┼če┼čti? C├ónd e cazul s─â mergi la medic!

Tuse uscat─â ┼či sufocare? Poate fi o fibroz─â pulmonar─â!