Cum se face corect recuperarea după un accident vascular cerebral

1 accident vascular recuperare jpg jpeg

Se estimează că anual, în România, aproximativ 70.000 de persoane suferă un accident vascular cerebral (AVC), multe dintre acestea rămânând cu sechele, cum ar fi pareza. Însă, cu ajutorul exerciţiile de gimastică medicală, multe dintre sechele pot fi ameliorate.

Pareza este o întrerupere a impulsurilor motorii de la creier şi măduva spinală la sistemele aferente, adică muşchi şi tendoane. Aceste întreruperi pot fi de 2 tipuri: traumatice sau patologice, mai exact boli ale sistemului nervos şi/sau aparatului locomotor. Astfel, pareza se referă la reducerea amplitudinii mişcărilor a articulaţiilor şi scăderea forţei musculare.

Care sunt sechelele posibile

Ca urmare a întreruperii impulsurilor motorii, apar leziuni ale sistemului nervos central care afectează funcţionalitatea fizică, cognitivă şi psihologică. Printre cel mai des întâlnite sechele se numără:

  • deficit motor;
  • încordare musculară şi rigiditate;
  • tulburări de vorbire;
  • pierderea capacităţii de a realiza o mişcare de îndemânare;
  •  dificultăţi de înghiţire;
  •  incontinenţă urinară etc.

Cum se realizează reabilitarea

Toate aceste deficienţe se pot ameliora sau chiar corecta cu ajutorul unui program complet şi complex de fizio-kinetoterapie personalizată. „Programul de fizioterapie este format din: laser, ultrasunete, electroterapie, curenţi interferenţiali, curenţi diadinamici, magnetoterapie etc. Acest program poate fi completat cu terapie ocupaţională, logopedie şi consult de psihologie/psihiatrie”, explică Laurenţiu Robu, medic specialist recuperare medicală.  

Ce exerciţii pot fi efectuate

În funcţie de sechelele lăsate de AVC, pot fi efectuate exerciţii specifice. Astfel, pentru a corecta postura unui picior cu sechele sunt recomandate mişcările de flexare a tălpilor şi flexii ale genunchilor, în timp ce poziţia greşită a mâinilor se corectează cu o eşarfă pentru susţinerea umărului. Exerciţiile de relaxare sunt necesare pentru ameliorarea rigidităţii membrelor. „Un rol important în recuperarea după AVC îl are reeducarea mersului şi antrenamentului la mers când pacientul poate sta în poziţie vertical, fără să obosească, pentru o durată de 10-15 minute”, explică specialistul în recuperare medicală.

Cât de repede se obţin rezultatele

Cu cât se amână începerea exerciţiilor de recuperare, cu atât sunt mai greu de corectat poziţiile vicioase ale corpului, retracturile şi escarele. Rezultatele diferă de la un pacient la altul şi sunt influenţate de vârstă şi de alte afecţiuni pe care acesta le mai are, tipul accidentului vascular, locul şi extensia leziunii cerebrale. Suportul familiei, precum şi modul în care pacientul tolerează programul de fizio- şi kinetoterapie influenţează recuperarea după AVC. Cele mai bune rezultate pentru diminuarea simptomelor parezei se obţin în primele 6 luni/1 an de la accidentul vascular cerebral. Cu cât procesul este amânat, cu atât şansele de recuperare sunt mai mici.

Citeşte şi: Ce să mănânci ca să previi accidentul vascular cerebral

INFO

Reabilitarea  parezei este o activitate extinsă pe toata durata vieţii pacientului.

Sfatul specialistului

Dr. Laurenţiu Cristian Robu, medic specialist recuperare, medicină fizică şi balneologie, clinica LEM Medical, Bucureşti

Aceste exerciţii nu ar trebui amânate din 2 motive. Creierul lezat are capacitatea de a se reorganiza datorită mecanismului de spasticitate nervoasă imediat după AVC, prin formarea de noi sinapse în emisferul afectat şi în emisferul sănătos. În emisferul lezionat exerciţiile de kinetoterapie ajută la refacerea neuronală prin menţinerea schemei motorii prezente, iar în cel sănătos prin compensarea leziunilor din emisfera afectată de AVC. În concluzie, cu cât se începe mai repede programul de kinetoterapie, cu atât mai repede începe procesul de refacere a deficitelor motorii şi senzitive.

Citeşte şi: 10 reguli pentru a preveni accidentul vascular cerebral