Cum se face corect recuperarea dup─â un accident vascular cerebral

1 accident vascular recuperare jpg jpeg

Se estimează că anual, în România, aproximativ 70.000 de persoane suferă un accident vascular cerebral (AVC), multe dintre acestea rămânând cu sechele, cum ar fi pareza. Însă, cu ajutorul exerciţiile de gimastică medicală, multe dintre sechele pot fi ameliorate.

Pareza este o ├«ntrerupere a impulsurilor motorii de la creier ┼či m─âduva spinal─â la sistemele aferente, adic─â mu┼čchi ┼či tendoane. Aceste ├«ntreruperi pot fi de 2 tipuri: traumatice sau patologice, mai exact boli ale sistemului nervos ┼či/sau aparatului locomotor. Astfel, pareza se refer─â la reducerea amplitudinii mi┼čc─ârilor a articula┼úiilor ┼či sc─âderea for┼úei musculare.

Care sunt sechelele posibile

Ca urmare a ├«ntreruperii impulsurilor motorii, apar leziuni ale sistemului nervos central care afecteaz─â func┼úionalitatea fizic─â, cognitiv─â ┼či psihologic─â. Printre cel mai des ├«nt├ólnite sechele se num─âr─â:

  • deficit motor;
  • ├«ncordare muscular─â ┼či rigiditate;
  • tulbur─âri de vorbire;
  • pierderea capacit─â┼úii de a realiza o mi┼čcare de ├«ndem├ónare;
  •  dificult─â┼úi de ├«nghi┼úire;
  •  incontinen┼ú─â urinar─â etc.

Cum se realizeaz─â reabilitarea

Toate aceste deficien┼úe se pot ameliora sau chiar corecta cu ajutorul unui program complet ┼či complex de fizio-kinetoterapie personalizat─â. ÔÇ×Programul de fizioterapie este format din: laser, ultrasunete, electroterapie, curen┼úi interferen┼úiali, curen┼úi diadinamici, magnetoterapie etc. Acest program poate fi completat cu terapie ocupa┼úional─â, logopedie ┼či consult de psihologie/psihiatrieÔÇŁ, explic─â Lauren┼úiu Robu, medic specialist recuperare medical─â.  

Ce exerciţii pot fi efectuate

├Än func┼úie de sechelele l─âsate de AVC, pot fi efectuate exerci┼úii specifice. Astfel, pentru a corecta postura unui picior cu sechele sunt recomandate mi┼čc─ârile de flexare a t─âlpilor ┼či flexii ale genunchilor, ├«n timp ce pozi┼úia gre┼čit─â a m├óinilor se corecteaz─â cu o e┼čarf─â pentru sus┼úinerea um─ârului. Exerci┼úiile de relaxare sunt necesare pentru ameliorarea rigidit─â┼úii membrelor. ÔÇ×Un rol important ├«n recuperarea dup─â AVC ├«l are reeducarea mersului ┼či antrenamentului la mers c├ónd pacientul poate sta ├«n pozi┼úie vertical, f─âr─â s─â oboseasc─â, pentru o durat─â de 10-15 minuteÔÇŁ, explic─â specialistul ├«n recuperare medical─â.

Cât de repede se obţin rezultatele

Cu c├ót se am├ón─â ├«nceperea exerci┼úiilor de recuperare, cu at├ót sunt mai greu de corectat pozi┼úiile vicioase ale corpului, retracturile ┼či escarele. Rezultatele difer─â de la un pacient la altul ┼či sunt influen┼úate de v├órst─â ┼či de alte afec┼úiuni pe care acesta le mai are, tipul accidentului vascular, locul ┼či extensia leziunii cerebrale. Suportul familiei, precum ┼či modul ├«n care pacientul tolereaz─â programul de fizio- ┼či kinetoterapie influen┼úeaz─â recuperarea dup─â AVC. Cele mai bune rezultate pentru diminuarea simptomelor parezei se ob┼úin ├«n primele 6 luni/1 an de la accidentul vascular cerebral. Cu c├ót procesul este am├ónat, cu at├ót ┼čansele de recuperare sunt mai mici.

Cite┼čte ┼či: Ce s─â m─ân├ónci ca s─â previi accidentul vascular cerebral

INFO

Reabilitarea  parezei este o activitate extins─â pe toata durata vie┼úii pacientului.

Sfatul specialistului

Dr. Lauren┼úiu Cristian Robu, medic specialist recuperare, medicin─â fizic─â ┼či balneologie, clinica LEM Medical, Bucure┼čti

Aceste exerci┼úii nu ar trebui am├ónate din 2 motive. Creierul lezat are capacitatea de a se reorganiza datorit─â mecanismului de spasticitate nervoas─â imediat dup─â AVC, prin formarea de noi sinapse ├«n emisferul afectat ┼či ├«n emisferul s─ân─âtos. ├Än emisferul lezionat exerci┼úiile de kinetoterapie ajut─â la refacerea neuronal─â prin men┼úinerea schemei motorii prezente, iar ├«n cel s─ân─âtos prin compensarea leziunilor din emisfera afectat─â de AVC. ├Än concluzie, cu c├ót se ├«ncepe mai repede programul de kinetoterapie, cu at├ót mai repede ├«ncepe procesul de refacere a deficitelor motorii ┼či senzitive.

Cite┼čte ┼či: 10 reguli pentru a preveni accidentul vascular cerebral