Află cum poţi să recunoşti semnele unui accident vascular cerebral

1 tromboliza jpg jpeg

Accidentul vascular cerebral este o urgenţă medicală majoră şi asigurarea unui tratament prompt este esenţială pentru evoluţia ulterioară. Intervenţia rapidă poate reduce extensia leziunilor de la nivelul creierului şi complicaţiile pe termen lung.

Este esenţial să recunoşti semnele unui accident vascular cerebral acut, pentru a te asigura că pacienţii ajung de urgenţă la un spital care dispune de un departament specializat, unde vor primi tratamentul care îi poate salva.

Accidentul vascular cerebral ischemic apare de obicei brusc, semnele pot fi observate în câteva secunde. Sunt însă şi situaţii când acestea se pot agrava treptat. Principalele semne şi simptome ale accidentului vascular cerebral sunt: pareze şi paralizii ale mâinii, piciorului sau feţei, dificultăţi de vorbire şi înţelegere, paralizii de nervi cranieni, tulburări de mers, pierderea echilibrului şi a coordonării, amorţeli sau scăderea sensibilităţii la nivelul feţei şi membrelor, tulburări de vedere.

Pentru a recunoaşte uşor şi rapid un accident vascular cerebral, foloseşte algoritmul FAST (din engleză – face, arms, speech, time):

  • Asimetrie facială: roagă pacientul să zâmbească şi vei observa că o parte a feţei rămâne imobilă;
  • Slăbiciune asimetrică a braţelor: roagă pacientul să ridice ambele braţe şi vei observa că unul dintre braţe nu poate fi susţinut sau nu poate fi ridicat;
  • Vorbirea: roagă pacientul să repete o frază simplă şi vei observa că vorbirea îi este confuză sau de neînţeles.

În prezenţa oricăruia din aceste semne, apelează imediat serviciul medical de urgenţă. Nu aştepta pentru a vedea dacă se îmbunătăţesc simptomele, întrucât fiecare minut contează. Pe măsură ce trece timpul, creşte riscul de producere a unor leziuni ireversibile ale creierului şi de dizabilităţi pe termen lung. Timpul înseamnă creier!

Accidentul vascular cerebral ischemic acut este de departe cel mai frecvent (87% din cazuri) şi poate fi tratat prin tromboliză sau prin trombectomie endovasculară, dacă pacientul ajunge de urgenţă într-un centru specializat. Pentru tromboliză, fereastra terapeutică este de 4 ore şi jumătate de la apariţia primelor simptome, dar ideal este ca tratamentul să fie administrat cât mai repede. Fiecare minut suplimentar în care ţesutul cerebral este privat de oxigen se traduce prin pierderi de neuroni. Eficacitatea procedurii terapeutice depinde de timpul scurs de la producerea accidentului vascular cerebral ischemic acut, fiind cu atât mai mare cu cât tratamentul este efectuat într-un interval de timp mai scurt de la debutul accidentului vascular.

Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital privat din Bucureşti care acordă tratament de urgenţă prin tromboliză intravenoasă pacienţilor ce au suferit un accident vascular cerebral ischemic acut, în absenţa contraindicaţiilor. Tromboliza intravenoasă este recomandată în accidentul vascular ischemic în primele 4 ore şi jumătate de la debutul simptomelor, în absenţa contraindicaţiilor.

La 29 octombrie, este marcată Ziua mondială a accidentului vascular cerebral. Îndemnul transmis cu acest prilej? Învaţă semnele, recunoaşte accidentul vascular cerebral şi salvează timp preţios!