Cum să te răcorești, fără aer condiționat
Chiar dacă nu ai curent electric sau vrei să economisești bani și nu porneși aerul condiționat, nu înseamnă că trebuie să suferi de căldură pentru că nu există soluții, scrie CNN.
Căldura poate favoriza activități distractive de vară, dar corpul nu ar trebui să fie prea fierbinte pentru prea mult timp, deoarece prea multă căldură poate dăuna creierului și altor organe.
Transpirația este sistemul natural de răcire al organismului, dar atunci când acest lucru nu este suficient, există un risc crescut de a dezvolta hipertermie asociată căldurii - semnele care includ crampe de căldură, edem de căldură și insolație.
Este o idee bună să te răcorești cu înghețată. Foto: Shuttesrtock.
Căldura combinată cu umiditatea ridicată exacerbează acest risc, deoarece nivelul de saturație al aerului face ca transpirația să se acumuleze pe piele, împiedicând corpul să se răcească în mod natural.
Stai hidratat
Când ești înfierbântat, hidratarea este primul și cel mai important pas pentru a te răcori.
Temperatura apei cu care faci acest lucru nu contează, deoarece corpul tău o va încălzi. Dacă organismul suferă de căldură și trebuie să se răcească singur, nu o poate face fără suficientă umiditate, deoarece corpul se răcește singur prin transpirație.
Fă un duș sau o baie rece
A face un duș sau o baie rece vă ajută corpul prin scăderea temperaturii centrale. Ideal este să folosești săpun cu menttă deoarece mentolul din uleiul de mentă activează receptorii creierului care spun corpului tău că intri în contact cu ceva rece.
Folosește șervețele umede pe gât sau încheieturi
Pune un șervețel rece sau pungi de gheață (pachete) pe încheieturi sau în jurul gâtului pentru a răci corpul. Aceste puncte de puls sunt zone în care vasele de sânge sunt aproape de piele, așa că efectul va fi imediat.
Trage perdelele sau jaluzelele
Dacă ai ferestre care se îndreaptă soare, ține perdelele și jaluzelele trase peste ele pentru a preveni ca soarele să intre direct în casă și să încălzească totul în interior.
Dormi în lenjerie de pat naturală
Contează nu doar hainele pe care le porți ci și îmbărămintea suprafețelor pe care te așezi. Bumbacul este unul dintre cele mai respirabile materiale, așa că cearșafurile sau păturile de bumbac te pot ajuta să meții răcoarea peste noapte.
Densitatea firelor țesăturii contează și ea, cu cât sunt mai rare firele, cu atât este mai respirabilă țesătura.
Dormi la răcoare
Dacă nu poți dormi toată noaptea pentru că ți-e prea cald, încearcă să dormi undeva într-o camera aflate pe o partea a cesei unde nu se face la fel de cald. Unoeri, camerele de la parter și cele de la subsol pot fi mai convenabile din acest punct de vedere, în timp ce manasardele sunt de evitat.
Gătește dimineața
Căldura cuptorului se poate răspândi în întreaga casa, de aceea este de preferat să gătești dimneața sau afară, în aer liber. În acest mod nu produci căldură suplimentară când este deja foarte cald în interior.
Alege delicatese congelate
Încghețată, sucuri în care plutesc cuburi de gheață, fructe reci, apă și băuturi reci pot fi alegeri excelente în zilele toride. Dar la fel de bune pot fi și băuturile puțin călduțe, care ajută hidratarea.
Ai grijă la zahăr
Dacă gustările reci conțion prea mult zahăr, atunci efectul ar putea fi invers... Zahărul va accelera metabolismul și vei începe să simți cald din interior spre exterior, de aceea este de evitat să alegi prăjituri și crème consistente.