La ce pericole ne expunem c├ónd pornim aerul condi╚Ťionat?

Cele mai frecvente victime ├«n urma expunerii la aerul condi┼úionat sunt persoanele cu un sistem imunitar sl─âbit sau cele care au o sensibilitate la nivelul c─âilor respiratorii, spun speciali┼čtii.

1 aer conditionat jpg jpeg

R─âcirea aerului dintr-o ├«nc─âpere cu ajutorul aerului condi┼úionat f─âr─â a aerisi suficient de mult camera, fumatul ├«n spa┼úiul respectiv sau expunerea ├«ndelungat─â la sistemele de climatizare sunt obiceiuri care afecteaz─â ├«ntregul aparat respirator. Astfel, apar sau se agraveaz─â simptomele rinitei (alergie), precum nas ├«nfundat sau rinoree, declan┼č├ónd adesea ┼či alte manifest─âri de tipul str─ânutului, durerilor ├«n g├ót, senza┼úiei de nod ├«n g├ót ┼či durerilor de cap. 

Persoanele care folosesc neadecvat aerul condi┼úionat se confrunt─â foarte frecvent ┼či cu tuse uscat─â, chinuitoare, mai ales ├«n timpul zilei, ├«nso┼úit─â uneori de un ┼čuierat ┼či de senza┼úia de g├ót uscat. Mai grav este c─â, de╚Öi putem trata tusea cu expectorante, aceasta nu cedeaz─â, ba chiar uneori se agraveaz─â.

Ne poate îmbolnăvi plămânii

Pneumologii spun c─â o expunere prelungit─â la aerul condi┼úionat favorizeaz─â declan┼čarea bron┼čitei sau chiar a pneumoniei. La astfel de probleme sunt expuse mai ales persoanele cu un sistem imunar sl─âbit, cele care pe l├óng─â folosirea excesiv─â a aparatelor de climatizare sunt expuse ┼či altor factori iritan┼úi pentru sistemul respirator, precum fumul de ┼úigar─â sau noxelor din atmosfer─â, sau cele care sufer─â deja de unele boli de tipul astmului bron┼čic, bronhopneumopatiei obstructive cronice (BPOC) sau rino-sinuzitei cronice. De altfel, o expunere ├«ndelungat─â poate duce la declan┼čarea astmului bron┼čic chiar ┼či ├«n cazul celor care nu sufer─â deja de aceast─â boal─â sau poate agrava o afec┼úiune precum BPOC.

Filtrele trebuie igienizate periodic

Dac─â ├«nc─âperea nu este aerisit─â corespunz─âtor ┼či dac─â filtrele aerului condi┼úionat nu sunt cur─â┼úate sau schimbate periodic se poate r─âsp├óndi ├«n aer bacteria Legionella pneumophila. Acest bacil este responsabil de apari┼úia legionelozei, o boal─â ce se manifest─â prin dureri de cap, febr─â sc─âzut─â, tuse seaz─â, diaree, dureri musculare ┼či abdominale. ├Än cazuri grave, aceast─â bacterie poate duce la apari┼úia penumoniei. Pneumonia cu Legionella (legioneloza) este produs─â de un bacil ce tr─âie┼čte ├«n apele naturale ┼či tratate, care ajunge ├«n organismul uman ├«n urma inhal─ârii vaporilor de ap─â contamina┼úi. De exemplu, poate proveni din sistemele de r─âcire ale aparatelor de aer condi┼úionat care nu sunt igienizate corespunz─âtor. Boala nu este letal─â, dar necesit─â tratament antibiotic specific.

Cite╚Öte ╚Öi Ai diabet? Afl─â cum stai cu vitamina soarelui ╚Öi previi complica╚Ťiile bolii!