Consumul de apă în exces este foarte periculos

Hidratarea excesivă este foarte rară, dar consumul prea multor apă poate dăuna nervilor, mușchilor și inimii tale.

Toate celulele corpului au nevoie de apă pentru a funcționa bine. Dar dacă bei prea multă apă, poți deveni excesiv hidratat, ceea ce poate deveni o afecțiune gravă.

Nu există o formulă unică pentru a determina câtă apă ar trebui să bei zilnic. Dacă bei atunci când îți este sete și urina ta este galbenă deschisă, probabil că te hidratezi corect. Poți urma și recomandarea de opt pahare de apă pe zi și ajusta cantitatea în funcție de mediul în care te afli, regimul de exerciții fizice, sănătatea generală și condiții precum sarcina sau alăptarea.

apa jpeg

Intoxicația cu apă este rară, dar gravă. Foto. Shutterstock. 

Ce se întâmplă atunci când bei prea multă apă? Celulele tale cerebrale sunt cele mai susceptibile la umflături sau la niveluri scăzute de sodiu. Dacă ești ușor excesiv hidratat, s-ar putea să nu ai simptome, să ai o oboseală ușoară sau să te simți confuz. Dacă nu bei prea multă apă prea repede, celulele cerebrale se pot adapta la lichidul suplimentar din corpul tău.

Toxicitatea apei

Dacă bei multă apă într-o perioadă scurtă de timp, s-ar putea să treci de la hidratarea excesivă ușoară la ceea ce se numește toxicitate a apei, intoxicație sau otrăvire cu apă. Aceasta se întâmplă atunci când există prea multă apă în celule (inclusiv în celulele cerebrale), provocându-le să se umfle. Când celulele din creier se umflă, apare presiune în creier. Poți începe să experimentezi confuzie, somnolență și dureri de cap. Dacă această presiune crește, poate duce la afecțiuni precum hipertensiune (presiune arterială mare) și bradicardie (ritm cardiac scăzut).

Sodiul este electrolitul cel mai afectat de hidratarea excesivă. Electroliții, care au o sarcină pozitivă sau negativă, ajută corpul tău să mențină echilibrul cantității de lichid din celule. Când nivelurile de sodiu scad din cauza unei cantități mari de apă din corp, lichidele pătrund în celule, iar tu poți ajunge să suferi de hiponatremie. Celulele tale se umflă, punându-te în pericol de a avea convulsii, a intra în comă sau chiar a muri. 

A murit cineva din cauza consumului excesiv de apă?

Este rar să mori din cauza consumului excesiv de apă, dar s-a întâmplat. De obicei, se întâmplă în cadrul unor evenimente neobișnuite, cum ar fi participarea la un concurs de băut apă sau după o noapte de dans și transpirație combinat cu consum de droguri precum ecstasy.

De ce unii oameni ajung să bea prea multă apă?

Este mai probabil să bei prea puțină apă decât prea multă, motiv pentru care hidratarea excesivă nu este foarte frecventă. Dar este posibil să bei prea multă apă, să ai o afecțiune de sănătate sau să iei medicamente care duc la hidratare excesivă și scăderea nivelurilor de sodiu.

 Oamenii tind să bea prea multă apă atunci când participă la activități fizice intense, cum ar fi maratoanele sau alte exerciții de anduranță. Poți crede că o cantitate mare de apă te va ajuta să performezi mai bine. Sau poate bei prea multă apă pentru că te îngrijorezi că te vei deshidrata atunci când pierzi multă transpirație.

Condiții de sănătate care te fac să bei mută apă

Unele tulburări de sănătate te pot face să reții apă și să îți scadă nivelurile de sodiu din corp. Acestea includ:

  • Insuficiența cardiacă congestivă: Aceasta poate face ca tu să reții apă.
  • Boala cronică de rinichi sau o leziune renală: Când rinichii sunt deteriorați, aceștia pot avea mai multe dificultăți în a menține echilibrul între nivelurile de sodiu și apă din corp.
  • Boala hepatică avansată (ciroză): Aceasta poate cauza acumularea de lichide și diluarea sângelui.
  • Glicemia foarte mare (hiperglicemie): Corpul tău poate reține prea multă apă dacă încearcă să echilibreze cantitatea mare de zahăr din sânge.
  • Sindromul de secreție inadecvată a hormonului antidiuretic (SIADH): Corpul tău produce un hormon care reține apa în loc să o elimine prin urină.
  • Insuficiența glandei suprarenale (boala Addison): Aceasta poate împiedica corpul tău să echilibreze apa, potasiul și nivelurile de sodiu.
  • Hormonii tiroidieni: Când aceștia sunt scăzuți, poate reduce nivelul de sodiu din corpul tău.

Medicamente și droguri

Medicamentele, inclusiv diureticele, unele antidepresive și medicamentele pentru durere, pot afecta procesele hormonale și renale care mențin nivelurile tale de sodiu normale. Ești de asemenea mai expus riscului de hidratare excesivă dacă iei ecstasy. Acest lucru se întâmplă datorită modului în care amfetaminele îți cresc setea și te fac să reții apă.

Simptomele consumului excesiv de apă

  • Urina limpede: Unul dintre cele mai bune moduri de a determina dacă te hidratezi corect este să monitorizezi culoarea urinei tale. De obicei, aceasta variază de la galben deschis la culoarea ceaiului, din cauza combinației pigmentului urochrom și a nivelului de apă din corpul tău. Dacă urina este adesea limpede, acesta este un semn clar că bei prea multă apă într-o perioadă scurtă de timp.
  • Mai multe vizite la toaletă: Un alt semn este că urinezi mai mult decât de obicei. În medie, ar trebui să urinezi de 6-8 ori pe zi. A merge până la 10 ori este normal pentru cei care beau multă apă sau consumă regulat cafeină sau alcool.
  • Greață sau vărsături: Simptomele de hidratare excesivă pot semăna cu cele ale deshidratării. Când ai prea multă apă în corp, rinichii nu pot elimina lichidul în exces. Acesta începe să se adune în corp, ducând la greață, vărsături și diaree.
  • Durere de cap pulsantă care nu dispare: Durerile de cap pot semnala atât hidratare excesivă, cât și deshidratare. Apa în exces din corp scade nivelurile de sare, iar celulele se umflă. Această umflare determină creșterea lor în dimensiuni și presiunea în creier, ceea ce provoacă dureri de cap pulsante și poate duce la afectarea creierului și dificultăți de respirație.
  • Confuzie și ceață mentală: Celulele umflate din creier pot să te facă să te simți confuz sau dezorientat.
  • Dezcolorarea mâinilor, picioarelor și buzelor: Atunci când ești excesiv hidratat, vei observa umflături sau decolorări ale picioarelor, mâinilor și buzelor.
  • Mușchi slăbiți care au crampe ușor: Când nivelurile de electroliți scad din cauza consumului excesiv de apă, echilibrul corpului tău scade. Lipsa de electroliți poate provoca spasme și crampe musculare.
  • Oboseală: Consumul excesiv de apă face ca rinichii tăi să lucreze prea mult pentru a elimina lichidul în exces, ceea ce creează o reacție hormonală care te face să te simți stresat și obosit.

Consumul excesiv de apă poate duce la creșterea în greutate? Consumul excesiv de apă nu te va face să crești în greutate. Hidratarea excesivă poate provoca umflături în picioarele inferioare și în jurul gleznelor, ceea ce poate da impresia că ai câștigat în greutate.

Simptomele intoxicației cu apă la sugari Laptele matern sau formula conțin suficient lichid pentru sugari, mai ales în primele 6 luni. Trebuie să le dai apă doar după ce au primit laptele lor obișnuit. Dacă suplimentezi cu apă, nu le da mai mult de 60-90 ml pe dată. Dacă bebelușul a băut prea multă apă, s-ar putea să observi aceste semne:

  • Nervozitate
  • Temperatura corpului mai scăzută decât normal
  • Umflarea feței
  • Convulsii
  • Urină limpede cu foarte puțină culoare

Dacă bănuiești că bebelușul sau copilul tău ar putea fi excesiv hidratat, sună-l pe medicul pediatru. Dacă ești îngrijorat de intoxicația cu apă, du-l imediat la urgențe.

Sursa: WebMd