Ce trebuie să faci dacă ai constipaţie
Evacuarea rară sau cu dificultate a scaunelor, constipaţia nu este o boală în sine, ci o manifestare, un simptom prezent mai ales la persoanele sedentare, cu o alimentaţie săracă în vegetale. Există numeroase cauze care duc la apariţia constipaţiei pe care este bine să le cunoşti.
Ideal este ca frecvenţa scaunelor să fie de unul pe zi. Se vorbeşte de constipaţie când numărul scaunelor este mai mic de 3 pe săptămână. Când situaţia se menţine mai mult de 6 luni, este vorba despre constipaţie cronică. În afară de evacuarea rară a scaunelor, constipaţia poate fi însoţită de dureri abdominale, de balonare, crampe, flatulenţă şi greaţă. Totodată, la unele persoane, constipaţia este însoţită de hemoroizi şi de fisuri anale.
În cazul constipaţiei cronice severe, persoana are mai puţin de 1 scaun pe săptămână, simptomele se pot agrava. De asemenea, poate apărea rezistenţa la tratamentul cu laxative de primă intenţie, iar calitatea vieţii este afectată.
De ce apare
Constipaţia cronică are cauze multiple, uneori dificil de identificat. Femeile au un risc dublu în comparaţie cu bărbaţii de a se confrunta cu această problemă. De asemenea, persoanele în vârstă au o probabilitate mai mare de avea constipaţie cronică.
În multe cazuri, poate fi vorba despre o încetinire a tranzitului intestinal. Scăderea frecvenţei eliminării scaunului, însoţită adesea de greutatea evacuării materiilor fecale, are cauze numeroase şi multe dintre ele ţin de stilul de viaţă şi de alimentaţie. Cel mai frecvent, este prezentă la cei cu o dietă săracă în fibre (prezente în legume, fructe, cereale) şi bogată în grăsimi animale, la cei care nu beau suficientă apă şi care sunt sedentari. În sarcină, scăderea frecvenţei scaunelor are legătură cu schimbările hormonale prezente în această perioadă, precum şi cu apăsarea uterului (care creşte în dimensiuni) pe colon.
Aportul prea mare de fibre (care intră în putrefacţie la nivelul colonului), unele afecţiuni (hipotiroidism, scleroză multiplă, depresie, Parkinson) şi administrarea unor medicamente (antiacide, antihistamince, diuretice, unele antidepresive) pot, de asemenea, să cauzeze constipaţie cronică.
Implicate în apariţia constipaţiei cronice pot fi şi unele anomalii anatomice precum prolapsul rectal (ieşirea anormală a rectului, ultima parte a intestinului gros, prin orificiul anal).
Există şi factori care întreţin constipaţia, printre aceştia numărându-se perioada concediilor (în acest caz, unele persoane se pot confrunta cu încetinirea tranzitului intestinal), stresul, spitalizarea sau imobilizarea prelungită.
Ce poţi face pentru a o combate
Constipaţia poate fi prevenită cu ajutorul unor măsuri care ţin de alimentaţie şi de stilul de viaţă:
- Include fibrele în meniul zilnic. Fibrele sunt compuşi prezenţi în sursele de origine vegetală – fructe, legume, cereale. Ele nu pot fi digerate sau absorbite, fiind importante pentru tranzitul intestinal, prevenid constipaţia. Fibrele se împart în solubile (formează o pastă în amestec cu lichidele) şi insolubile (trec prin tractul digestiv fără să-şi schimbe forma). Dacă te confrunţi cu constipaţia, privilegiază fibrele solubile (cerealele integrale, fructele uscate, fructele şi legumele proaspete), întrucât cresc frecvenţa scaunelor. Ideal este ca zilnic să se consume 30 - 40 g de fibre.
- Hidratează-te! În cazul în care consumi prea puţine lichide (apă, supe, ceaiuri) este posibil să te confrunţi cu constipaţia.
- Foloseşte laxative doar ocazional. Uneori, poţi folosi laxative pentru uşurarea eliminării materiilor fecale. Nu trebuie abuzat de laxative, pentru că organismul se obişnuieşte cu ele, ceea ce perturbă defecaţia normală şi se creează un cerc vicios, ducând la apariţia constipaţiei.
- Fii activ în fiecare zi! Mişcarea este necesară pentru stimularea contracţiei naturale a muşchilor intestinali şi, implicit, pentru digestie.
Citeste si: Ce rişti dacă nu tratezi constipaţia. Sfatul specialistului
Ştiai că...
....25% din populaţia generală se confruntă cu constipaţie?
INFO
Prunele şi kiwi au acţiune laxativă uşoară, fiind ideale pentru cei care se confruntă cu constipaţie.