Ce trebuie să faci dacă ai constipaţie

1 constipatie jpg jpeg

Evacuarea rar─â sau cu dificultate a scaunelor, constipa┼úia nu este o boal─â ├«n sine, ci o manifestare, un simptom prezent mai ales la persoanele sedentare, cu o alimenta┼úie s─ârac─â ├«n vegetale. Exist─â numeroase cauze care duc la apari┼úia constipa┼úiei pe care este bine s─â le cuno┼čti.

Ideal este ca frecven┼úa scaunelor s─â fie de unul pe zi. Se vorbe┼čte de constipa┼úie c├ónd num─ârul scaunelor este mai mic de 3 pe s─âpt─âm├ón─â. C├ónd situa┼úia se men┼úine mai mult de 6 luni, este vorba despre constipa┼úie cronic─â. ├Än afar─â de evacuarea rar─â a scaunelor, constipa┼úia poate fi ├«nso┼úit─â de dureri abdominale, de balonare, crampe, flatulen┼ú─â ┼či grea┼ú─â. Totodat─â, la unele persoane, constipa┼úia este ├«nso┼úit─â de hemoroizi ┼či de fisuri anale.

În cazul constipaţiei cronice severe, persoana are mai puţin de 1 scaun pe săptămână, simptomele se pot agrava. De asemenea, poate apărea rezistenţa la tratamentul cu laxative de primă intenţie, iar calitatea vieţii este afectată.

De ce apare

Constipaţia cronică are cauze multiple, uneori dificil de identificat. Femeile au un risc dublu în comparaţie cu bărbaţii de a se confrunta cu această problemă. De asemenea, persoanele în vârstă au o probabilitate mai mare de avea constipaţie cronică.

├Än multe cazuri, poate fi vorba despre o ├«ncetinire a tranzitului intestinal. Sc─âderea frecven┼úei elimin─ârii scaunului, ├«nso┼úit─â adesea de greutatea evacu─ârii materiilor fecale, are cauze numeroase ┼či multe dintre ele ┼úin de stilul de via┼ú─â ┼či de alimenta┼úie. Cel mai frecvent, este prezent─â la cei cu o diet─â s─ârac─â ├«n fibre (prezente ├«n legume, fructe, cereale) ┼či bogat─â ├«n gr─âsimi animale, la cei care nu beau suficient─â ap─â ┼či care sunt sedentari. ├Än sarcin─â, sc─âderea frecven┼úei scaunelor are leg─âtur─â cu schimb─ârile hormonale prezente ├«n aceast─â perioad─â, precum ┼či cu ap─âsarea uterului (care cre┼čte ├«n dimensiuni) pe colon.

Aportul prea mare de fibre (care intr─â ├«n putrefac┼úie la nivelul colonului), unele afec┼úiuni (hipotiroidism, scleroz─â multipl─â, depresie, Parkinson) ┼či administrarea unor medicamente (antiacide, antihistamince, diuretice, unele antidepresive) pot, de asemenea, s─â cauzeze constipa┼úie cronic─â.

Implicate ├«n apari┼úia constipa┼úiei cronice pot fi ┼či unele anomalii anatomice precum prolapsul rectal (ie┼čirea anormal─â a rectului, ultima parte a intestinului gros, prin orificiul anal).

Exist─â ┼či factori care ├«ntre┼úin constipa┼úia, printre ace┼čtia num─âr├óndu-se perioada concediilor (├«n acest caz, unele persoane se pot confrunta cu ├«ncetinirea tranzitului intestinal), stresul, spitalizarea sau imobilizarea prelungit─â.

Ce poţi face pentru a o combate

Constipa┼úia poate fi prevenit─â cu ajutorul unor m─âsuri care ┼úin de alimenta┼úie ┼či de stilul de via┼ú─â:

- Include fibrele ├«n meniul zilnic. Fibrele sunt compu┼či prezen┼úi ├«n sursele de origine vegetal─â ÔÇô fructe, legume, cereale. Ele nu pot fi digerate sau absorbite, fiind importante pentru tranzitul intestinal, prevenid constipa┼úia. Fibrele se ├«mpart ├«n solubile (formeaz─â o past─â ├«n amestec cu lichidele) ┼či insolubile (trec prin tractul digestiv f─âr─â s─â-┼či schimbe forma). Dac─â te confrun┼úi cu constipa┼úia, privilegiaz─â fibrele solubile (cerealele integrale, fructele uscate, fructele ┼či legumele proaspete), ├«ntruc├ót cresc frecven┼úa scaunelor. Ideal este ca zilnic s─â se consume 30 - 40 g de fibre.

- Hidratează-te! În cazul în care consumi prea puţine lichide (apă, supe, ceaiuri) este posibil să te confrunţi cu constipaţia.

- Folose┼čte laxative doar ocazional. Uneori, po┼úi folosi laxative pentru u┼čurarea elimin─ârii materiilor fecale. Nu trebuie abuzat de laxative, pentru c─â organismul se obi┼čnuie┼čte cu ele, ceea ce perturb─â defeca┼úia normal─â ┼či se creeaz─â un cerc vicios, duc├ónd la apari┼úia constipa┼úiei.   

- Fii activ ├«n fiecare zi! Mi┼čcarea este necesar─â pentru stimularea contrac┼úiei naturale a mu┼čchilor intestinali ┼či, implicit, pentru digestie.

Citeste si: Ce ri┼čti dac─â nu tratezi constipa┼úia. Sfatul specialistului

┼×tiai c─â...

....25% din popula┼úia general─â se confrunt─â cu constipa┼úie?  

INFO

Prunele ┼či kiwi au ac┼úiune laxativ─â u┼čoar─â, fiind ideale pentru cei care se confrunt─â cu constipa┼úie.