VIDEO: De ce te balonezi

1 2 jpg jpeg

Afecţiuni digestive Balonarea apare frecvent în afecţiunile digestive, precum sindromul de intestin iritabil, gastrită şi boli inflamatorii intestinale. Totodată, poate fi singura manifestare în hepatite cronice, în ciroza hepatică, precum şi în afecţiuni ale vezicii biliare, spune medicul primar gastroenterolog Adriana Teiuşanu, de la clinica Regina Maria. Sunt situaţii în care unele boli ale inimii şi ale plămânilor se pot manifesta şi prin balonare. Alimentaţia Persoanele care obişnuiesc să mănânce frecvent fructe şi legume pot experimenta acest simptom. Vinovate sunt cireşele, varza, fasolea, ceapa şi merele, spun medicii. Şi lactatele pot cauza acest simptom, pentru că lactoza nu este descompusă corespunzător şi fermentează. Atunci produce gaze şi balonare.

Totodată, iubitorii sucurilor de mere, ai băuturilor carbogazoase şi ai berii se pot confrunta cu episoade de balonare. Nu în umtimul rând, balonarea poate apărea şi ca reacţie adversă la administrarea unor medicamente.

O femeie din trei este afectată de balonare cu câteva zile înainte de menstruaţie. Mai poate fi însoţită de diaree sau constipaţie, bufeuri, migrene, dureri de spate. Şi modificările hormonale asociate cu menopauza pot favoriza acumularea de gaze în intestine.

Nici gravidele nu scapă de acest simptom, din cauză că unii hormoni sunt produşi în cantităţi mai mari decât în mod obişnuit şi pot provoca tulburări ale tranzitului intestinal.

Balonarea apare din ce în ce mai des şi la persoanele care suferă din cauza stresului. În momentul în care o persoană este stresată, digestia are de suferit şi apare senzaţia de abdomen umflat. Potrivit oamenilor de ştiinţă de la Asociaţia Americană de Psihologie, femeile sunt mai afectate decât bărbaţii de această problemă.

Îţi mai poţi simţi abdomenul umflat şi din cauza sportului. Un studiu efectuat în SUA a arătat că 71% din persoanele care obişnuiesc să alerge zi de zi au probleme cu balonarea. Asta pentru că în timpul alergatului trag mai mult aer în piept, care apoi ajunge în stomac şi cauzează balonare.

Potrivit medicului primar gastroenterolog Adriana Teiuşanu, persoanele care suferă de balonare trebuie să meargă la un consult la medicul de familie, acesta fiind în măsură să stabilească un tratament sau să recomande un consult la specialistul gastroenterolog.

Totodată, este necesar un consult medical dacă simptomele se agravează şi apar şi alte manifestări precum greaţa, vărsăturile, scăderea în greutate şi modificări de scaun.