Totul despre oboseala cronică: ce este, de ce apare, cum se gestionează

image

  Sursa foto: Shutterstock

Oboseala cronică, denumită în practica medicală și sindromul oboselii cronice, este o afecțiune complexă, caracterizată printr-o senzație copleșitoare de epuizare atât fizică, cât și mentală, ce persistă pe o perioadă îndelungată (de obicei mai mult de 6 luni de zile). Această oboseală severă nu poate fi explicată doar prin fenomene bine definite (ex: efort fizic susținut) și nu este ameliorată semnificativ de repausul de noapte sau de relaxare.

Afecțiunea interferă cu abilitatea unei persoane de a-și desfășura activitățile zilnice normale atât pe plan profesional, cât și personal. Cauzele oboselii cronice sunt multiple și, de multe ori, foarte greu de identificat. De obicei, un stil de viață nesănătos, caracterizat prin sedentarism, fumat, consum excesiv de alcool sau alimentație dezechilibrată joacă un rol cheie în apariția și menținerea oboselii cronice.

Oboseala cronică și deficitul de magneziu

Deși probabil nu este primul lucru la care te-ai gândi atunci când vine vorba de o stare de oboseală prelungită și inexplicabilă, magneziul este un mineral esențial implicat într-o multitudine de procese fiziologice în organism. Acesta joacă un rol indispensabil în metabolismul energetic, la nivelul funcțiilor musculare și nervoase, dar și în menținerea integrității structurale a celulelor.

Deficitul de magneziu este un factor adesea subdiagnosticat ce poate genera o gamă variată de simptome, printre care se numără și oboseala cronică. Studiile clinice evidențiază asocierea dintre niveluri scăzute de magneziu seric și severitatea simptomelor de oboseală.

Suplimentarea cu orotat de magneziu, o formă foarte bine absorbită la nivel intestinal, a demonstrat efecte benefice semnificative în corectarea deficitului de magneziu și, implicit, în reducerea oboselii cronice asociate.

Semne și simptome (tablou clinic)

Pe lângă senzația copleșitoare și persistentă de epuizare fizică, de slăbiciune musculară și de incapacitate de a efectua activitățile zilnice normale, oboseala cronică mai poate include și o serie de alte simptome asociate:

● Tulburări cognitive - probleme de concentrare, memorie și atenție, incapacitate de a gândi clar sau de a lua decizii; uneori se poate resimți senzația de „creier în ceață”;

● Cefalee - durere de intensitate moderată până la severă, adesea descrisă ca o senzație de presiune dureroasă;

● Dureri musculare și articulare generalizate;

● Spasme musculare;

● Parestezii;

● Tulburări ale dispoziției și anxietate crescută;

● Atacuri de panică ocazionale;

● Tulburări de somn - dificultăți de inițiere și menținere a somnului, treziri matinale, odihnă insuficientă și ineficientă;

● Intoleranță marcată la efortul fizic prelungit (cu instalarea rapidă a oboselii post efort);

● Modificări ale poftei de mâncare (inapetență);

● Modificarea greutății corporale în absența unor cauze evidente;

● Sensibilitate crescută la infecțiile recurente (în special de căi respiratorii și tract urinar).

Diagnosticul oboselii cronice

Pentru un diagnostic corect de oboseală cronică, medicul va începe prin a evalua amănunțit istoricul medical complet al pacientului. Ulterior, acesta va efectua un examen clinic pentru a identifica eventuale semne utile și pentru a exclude alte afecțiuni.

În primul rând, se vor căuta cauzele tratabile de oboseală precum anemia, hipotiroidismul, diabetul zaharat, insuficiența cardiacă, astmul bronșic necontrolat, insuficiența renală cronică sau afecțiunile hepatice. În plus, se vor testa markerii de boli autoimune, infecții cronice sau neoplazii care ar putea explica prezența asteniei sever și îndelungate. Fiind un diagnostic de excludere, sindromul oboselii cronice se va formula doar odată ce toate cauzele organice posibile au fost infirmate.

Tratamentul oboselii cronice și măsuri de prevenție

Tratamentul sindromului oboselii cronice trebuie întotdeauna formulat și optimizat în funcție de mecanismul fiziopatologic implicat în fiecare caz. Adesea, această afecțiune apare ca urmare a unui stil de viață necorespunzător și/sau a unui deficit de minerale (cu reprezentantul principal fiind magneziul). Astfel, pentru a putea sprijini o persoană ce suferă de oboseală cronică, trebuie recomandate următoarele măsuri:

● Suplimentarea unor vitamine și minerale care ameliorează oboseala (magneziu, zinc, vitaminele B și D);

● Respectarea unui program regulat de somn - preferabil minimum 7-8 ore pe noapte, dar adaptat fiecărui pacient în parte;

● Efectuarea regulată de exerciții fizice potrivite, în limitele toleranței;

● Implementarea unei alimentații echilibrate, bogate în fructe, legume și proteine și săracă în grăsimi nesănătoase și zaharuri procesate;

● Reducerea stresului prin tehnici de relaxare, meditație sau exerciții de respirație - suplimentarea cu psihoterapie acolo unde este necesar;

● Renunțarea completă la fumat și la consumul excesiv de alcool.

În concluzie, chiar dacă un astfel de diagnostic poate părea descurajant la început, oboseala cronică este o afecțiune ce poate fi ținută sub control pe termen lung prin managementul riguros al cauzelor subiacente identificate în fiecare caz în parte și prin adaptarea completă a stilului de viață.