Top 3 lucruri importante despre astenie pe care trebuie să le cunoşti

image

Majoritatea persoanelor simt, la începutul primăverii sau al toamnei, un disconfort. Indiferent că este o amețeală ușoară, o stare de oboseală sau chiar anxietate, acestea pot fi semne ale asteniei.

Dacă și tu le-ai simțit, citește următorul material, pentru a te ajuta să treci mai ușor peste aceste perioade.

Astenia nu este o problemă clinică, dar este una reală. Reprezintă un sindrom marcat de un grup de modificări fiziologice, care apar atunci când organismul se adaptează la schimbările climatice, legate de anotimpuri. Oamenii se împart în două categorii: cei care se alarmează din orice și cei care ignoră, cât pot de mult, orice semn primit de la organism. Bineînțeles, indicat ar fi să găsim un echilibru, pentru a ne putea bucura de o sănătate bună.

Vom explica cei 3 paşi importanţi ce trebuie cunoscuţi şi ce poți face pentru a evita ori a atenua simptomele:

1. Simptome ale asteniei

Persoanele care suferă de astenie se confruntă, cel mai adesea, cu oboseală, lipsă de concentrare, apatie, iritabilitate, dificultate în a dormi, dureri de cap și chiar amețeli ușoare. Aceste simptome cauzate de astenie nu ar trebui să dureze mai mult de trei săptămâni. În cazul în care perioada se extinde, este indicat să apelezi la un medic. Există mai multe posibile probleme de sănătate care pot crea aceste efecte. În lunile de primăvară, persoanele meteodependente și cele ce au probleme cu nervii periferici pot resimți un disconfort acut. Doar un medic specialist poate stabili dacă starea precară din această perioadă este cauzată de astenie sau dacă poate ascunde alte afecțiuni. Acesta va recomanda, în funcție de gravitatea simptomelor și de rezultatele investigațiilor, suplimente naturale precum Urimil Forte Max sau medicamente alopate.

2. Cauzele asteniei

Cauzele asteniei de primăvară pot fi stabilite în urma multiplelor modificări fiziologice pe care organismul le suportă, pentru a se adapta la schimbările climatice care au loc în lunile de primăvară și toamnă. Creșterea numărului de ore de lumină solară este unul din factorii declanșatori ai asteniei. Atunci când suferi de astenie, în organism se produce o dereglare hormonală ce determină o modificare a ritmurilor biologice. În timpul procesului de adaptare la noile condiții de mediu, ritmurile biologice sunt mai solicitante în ceea ce privește consumul zilnic de energie. Există studii care afirmă faptul că o alimentaţie necorspunzătoare şi mesele neregulate pot contribui la apariţia asteniei.

3. Remedii pentru astenie

Nu există un tratament specific pentru astenie, însă poți experimenta mai multe opțiuni. Un lucru este cert: corpul tău are acum nevoie de ajutor. În primul rând, este momentul de a-ţi ajusta dieta. Ai nevoie, mai mult decât în general, de alimente bogate în vitamine şi nutrienţi. Spanacul, urzicile, leurda, loboda şi salata verde sunt vedetele primăverii, din punct de vedere alimentar. Aceste verdeţuri de sezon pot combate starea de slăbiciune și de oboseală resimțită din cauza asteniei. Conţinutul mare de fier este cel de care organismul tău are mare nevoie în această perioadă.

Dacă resimţi şi o stare de nervozitate crescută ori ai chiar stări depresive, consumă cât mai multe condimente precum busuiocul, rozmarinul ori turmericul.

Ceaiurile de sunătoare, măceşe, coada-şoricelului, păpădie şi cătină sunt recomandate pentru efectele lor tonice şi energizante.

Alimentaţia are un rol foarte important în procesul de combatere a simptomelor asteniei. Pentru a beneficia de ajutorul alimentelor, trebuie să consumi o cantitate cât mai mare de fructe şi legume proaspete. Include, în mod natural, efortul fizic în activitatea ta zilnică și vei observa o schimbare benefică a stării de spirit. Poţi începe cu mersul pe jos, pe bicicletă şi încearcă şi înotul, pentru ca toţi muşchii corpului să fie puşi în mişcare.

Sursa foto: Shutterstock