Te confrunți cu stări de leșin? Iată ce trebuie să faci

Pierderea temporară și totală a stării de conștiență, cu incapacitatea menținerii tonusului postural, dar cu revenire spontană, rapidă și completă, adică leșinul, este un simptom cu care se poate confrunta orice persoană, dar care nu trebuie neglijat.
Cauze unei sincope, așa cum este numit leșinul în termeni medicali, poate sta o afecțiune cardiovasculară sau neurologică severă, care să necesite tratament imediat. De aceea, este foarte important ca persoanele care se confruntă cu o sincopă să se adreseze în cel mai scurt timp posibil la un compartiment de primiri urgențe, în vederea stabilirii unui diagnostic corect și a unui tratament corespunzător.
Sincopa se produce atunci când fluxul de sânge de la nivelul creierului scade brusc, pe fondul scăderii tensiunii arteriale sau în urma modificării rapide a pulsului, ori din cauza ambelor mecanisme produse în același timp.
În compartimentul de primiri urgențe, prima etapă în stabilirea cauzei sincopei constă în efectuarea unei anamneze detaliate și a unui examen clinic complet, precum și a unei electrocardiograme. Dacă nu sunt identificate boli cardiovasculare sau neurologice severe, care ar fi putut provoca starea de leșin și care să necesite internarea pacientului, atunci acesta va fi îndrumat către medicul cardiolog expert în sincope, pentru consultație și investigații specifice.
În funcție de caz, medicul va recomanda o serie de investigații suplimentare, precum test tilt sau testul mesei înclinate, test de efort, monitorizare ECG de lungă durată cu Holter sau prin dispozitiv loop-recorder, test Sudoscan, precum și o ecocardiografie sau stduii electrofiziologice.
Pe baza rezultatelor examinărilor recomandate, medicul cardiolog cu expertiză în sincope va stabili un plan terapeutic. Tratamentul este întotdeauna individualizat, în funcție tipul sincopei și de particularitățile pacientului. Acesta poate include și recomandări privind stilul de viață.
Pacienții care au suferi o sincopă se pot adresa cu încredere Compartimentului de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, cel mai mare spital privat multidisciplinar din România, pentru evaluare medicală promptă și completă. Ulterior, la Centrul de Sincopă SANADOR, aceștia au acces la consultații de specialitate, asigurate de medici cardiologi experimentați, la toate investigațiile și testele specifice necesare pentru stabilirea cauzei leșinului, dar și la metode de tratament moderne, adaptate fiecărui pacient în parte. Unele dintre aceste examinări se desfășoară în Laboratorul de Sincopă SANADOR, singurul laborator de sincopă complet din sistemul medical privat din România, conform standardelor internaționale.
În funcție de recomandarea medicală, pacienții pot efectua la Centrul de Sincopă SANADOR și proceduri avansate, precum studii electrofiziologice, ecocardiografii, coronarografii și investigații imagistice de ultimă generație, precum RMN cardiac sau cerebral, SPECT-CT cardiac sau angio-CT. Atunci când există indicație pentru tratament minim invaziv, prin proceduri de cardiologie intervențională, cum sunt ablațiile cardiace sau montarea unor dispozitive intracardiace, procedurile sunt realizate în Laboratorul de Cateterism de la Spitalul Clinic SANADOR, dotat cu echipamente ultraperformante, printre care și două angiografe Philips Azurion 7, în condiții de siguranță deplină.