Somnolența în timpul zilei arată că ai putea avea aceste probleme de sănătate

Somnolența și dormitul în timpul zilei pot indica un somn neliniștit pe timpul nopții, dar și probleme la nivelul sănătății.

Deși somnul de zi aduce beneficii dovedite pentru sănătate, când apare somnolența frecventă și nevoia de a dormi în timpul zilei, în mod frecvent, poate exista un risc crescut de a dezvolta hipertensiune arterială și accident vascular cerebral, conform unui studiu publicat în Hypertension, o revistă a Asociației Americane a Inimii (AHA).

Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat datele de la peste 500.000 de adulți cu vârste între 40 și 60 de ani din Biobank-ul din Marea Britanie, o mare bază de date biomedicale și resursă de cercetare, care conține informații genetice, de stil de viață și de sănătate anonimizate.

Femeie obosita FOTO Shutterstock jpg

Somnolența poate și un simptom al unor boli care necesită atenție. Foto: Shutterstock

Participanții la studiu au furnizat în mod regulat probe de sânge, urină și salivă, precum și informații detaliate despre stilul lor de viață, inclusiv cât de des au dormit pe timpul zilei. Studiul s-a desfășurat între 2006 și 2019.

Participanții au fost împărțiți în grupuri în funcție de frecvența somnului de zi auto-raportată: niciodată, rar, uneori sau de obicei.

Comparativ cu persoanele care nu dormeau niciodată în timpul zilei, somnul de zi obișnuit a fost asociat cu un risc cu 12% mai mare de a dezvolta hipertensiune arterială și un risc cu 24% mai mare de a suferi un accident vascular cerebral.

„Aceste rezultate sunt deosebit de interesante, deoarece milioane de oameni dormîn timpul zilei, chiar zilnic”, a declarat E. Wang, doctor în științe medicale, profesor și șef al departamentului de anesteziologie de la Spitalul Xiangya al Universității Central South din Changsha, China, și autorul principal al studiului, într-un comunicat de presă.

Rezultatele au arătat, de asemenea, că dacă frecvența somnului de zi crește, de exemplu, dacă o persoană trece de la categoria „niciodată/rar” la categoria „uneori”, riscul de hipertensiune arterială crește cu 40%.

Studiul a constatat, de asemenea, că un procent mai mare de persoane din grupul care dormea de obicei în timpul zilei avea niveluri mai scăzut de educație și venituri, fuma țigări, consuma alcool zilnic, suferea de insomnie, sforăia sau se considera o „persoană de noapte”.

Fiecare dintre acești factori, individual, poate afecta durata și calitatea somnului de noapte, ceea ce poate afecta sănătatea ta. Atât de mult încât organizmele internaționale au adăugat recent „durata somnului” ca unul dintre indicatorii pentru o sănătate optimă a inimii.

Deci, este vorba despre somnul din timpul zilei, sau despre ceea ce îl provoacă? La urma urmei, somnul planificat poate crește vigilența, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), și multe țări au o cultură care presupune sistă, adică somnul în perioada prânzului. În cele din urmă, studiul nu oferă un răspuns clar.

În lipsa unei definiții date de autorii studiului, Dr. Knutson spune că somnul de zi ar trebui împărțit în două categorii: intenționat și neintenționat.

Somnul intenționat poate fi clasificat ca unul de siestă, un somn scurt care face parte din programul tău. Somnul neintenționat, cum ar fi ațipirea pe canapea sau la locul de muncă, sunt mai problematice și simptomatice pentru alte probleme.

„Dacă cineva este altfel sănătos și îi place să doarmă ziua, nu i-aș spune brusc să nu mai facă acest lucru fără o înțelegere mai bună a asocierii cu problemele de sănătate”, spune ea. „Dar dacă cineva ațipește frecvent ziua, simte că nu are un somn odihnitor sau este foarte obosit în timpul zilei, ar trebui să discute acest lucru cu medicul pentru a încerca să determine de ce și să se asigure că nu există o tulburare de somn, sau altceva la nivelul sănătății generale.”

Sursa: EveryDayHealth