Poţi să-ţi pierzi vederea din cauza alcoolului?

Consumat în exces şi pe perioade îndelungate, alcoolul produce numeroase probleme de sănătate. Nu doar ficatul este afectat, ci şi alte organe sau ţesuturi.

image

Alcoolul consumat excesiv poate cauza probleme şi la nivelul vederii, iar efectele pot fi „devastatoare”, după cum explică specialiştii citaţi de express.co.uk. Există multe moduri prin care alcoolul poate distruge vederea, dar una dintre cele mai grave este neuropatia optică, tulburare care are numeroase cauze, inclusiv consumul excesiv de alcool. Persoanele care beau în exces alcool pe perioade îndelungate pot face ambliopie alcoolică, tulburare manifestată prin tulburări de vedere şi scăderea acuităţii vizuale începând cu partea centrală a câmpului vizual.

Scăderea acuităţi vizuale este bilaterală. Este vorba, mai exact, de o neuropatie optică nutriţională. La marii alcoolici se observă o carenţă de substanţe nutritive, printre care şi vitaminele din grupul B, în special vitamina B1 (tiamina), importante (şi) pentru sănătatea ochilor. În cazul în care tratamentul cu vitamina B este instituit rapid, este posibilă refacerea completă. Dacă însă persoana continuă să consume alcool în acelaşi ritm, neuropatia optică nutriţională poate induce un defect central permanent de câmp vizual, inclusiv se poate ajunge la pierderea vederii.

Citeşte şi: Povestea unei foste dependente de alcool

Alte moduri în care alcoolul poate afecta vedea

Consumul de alcool produce şi alte modificări la nivelul ochilor, care se pot instala mai devreme decât neuropatia optică.

„De obicei, nu ai doar vedere neclară după ce ai consumat alcool. Mai pot să apară şi alte probleme oculare, incusiv simptome asociate cu ochiul uscat”, avertizează specialiştii Optical Express.

Lacrimile produse în mod normal menţin umiditatea necesară ochilor, îi „spală” şi îi protejează de acţiunea unor factori externi. În cazul ochiului uscat, nu se mai produc suficiente lacrimi astfel încât să se menţină umezeala normală la acest nivel. Persoanele cu această problemă se confruntă cu mâncărime şi roşeaţă oculară.