Polipii uterini, de la sângerări abundente la infertilitate

1 2 jpg jpeg

Una dintre cauzele frecvente ale acestor manifestări o reprezintă existenţa polipilor uterini sau endometriali, cum mai sunt cunoscuţi, iar despre acest subiect am stat de vorbă cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate. Polipii uterini reprezintă un diagnostic foarte frecvent, aproape un sfert dintre femeile aflate la vârsta fertilă dezvoltă pe parcursul vieţii aceste formaţiuni tumorale, cel mai adesea benigne, ne-a spus dr. Vythoulkas.

Aceşti polipi sunt, de fapt, mici excrescenţe ce se dezvoltă în interiorul uterului.

Din ce cauză apar polipii intrauterini?

Cauza apariţiei lor nu este cunoscută exact, cei mai mulţi dintre medici cred că nivelul crescut de estrogen din sânge are un rol important în apariţia şi dezvoltarea acestora.

Dimensiunile polipilor endometriali pot fi de la câţiva milimetri, 3-4, la câţiva centimetri şi pot fi vizualizaţi printr-o ecografie transvaginală, efectuată imediat după menstruaţie, sau prin sonohisterografie, o ecografie specială în timpul căreia se foloseşte o cantitate mică de lichid ce se introduce în uter, sau prin histeroscopie, o investigaţie ce foloseşte un tub fin, prevăzut cu o sursă luminoasă ce face vizibilă întreaga cavitate uterină, procedură medicală prin care polipii pot fi şi extirpaţi.

Atunci când medicul are suspiciuni în privinţa polipilor uterini, se va preleva o mostră de ţesut, prin chiuretaj, pentru analiză în laborator.

Principalele simptome, uşor de recunoscut, includ sângerările anormale între menstruaţii sau după un contact sexual, menstruaţii abundente, dureri.

Dacă se inflamează sau infectează, polipii pot avea ca simptome secreţiile vaginale apoase, cu firicele de sânge.

Dar, uneori, polipii endometriali nu au niciun fel de simptom, putând fi chiar semnul cancerului cervical, o boală care în primele faze nu produce niciun fel de disconfort.

Află care sunt cele mai frecvente afecţiuni ginecologice AICI

Cine este predispus la a dezvolta polipi intrauterini?

Riscul de a dezvolta aceşti polipi este crescut la orice femeie, dar obezitatea, hipertensiunea arterială ori tratamentul pentru cancerul de sân sunt factori de risc ai acestei afecţiuni.

Nedepistaţi şi trataţi la timp, polipii uterini pot fi cauza din care sarcina întârzie să apară.

Practic, a punctat dr. Vythoulkas, prezenţa acestora împiedică fixarea şi mai apoi dezvoltarea unei sarcini. În funcţie de mărimea şi de simptome, polipii pot fi ţinuţi sub observaţie – dacă sunt de mici dimensiuni -, trataţi medicamentos, pe o perioadă scurtă de timp, extirpaţi, prin chiuretaj sau în timpul unei histeroscopii sau, în cazurile complicate, când se constată prezenţa celulelor canceroase în urma analizei de laborator, se impune histerectomia uterului (parţială sau totală).

2 jpg jpeg

Dr. Andreas Vythoulkas, Medic specialist obstetrică-ginecologie

www.vythoulkas.ro

Contact: 021.9607