Polipii uterini, de la sângerări abundente la infertilitate

1 2 jpg jpeg

Una dintre cauzele frecvente ale acestor manifestări o reprezintă existenţa polipilor uterini sau endometriali, cum mai sunt cunoscuţi, iar despre acest subiect am stat de vorbă cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate. Polipii uterini reprezintă un diagnostic foarte frecvent, aproape un sfert dintre femeile aflate la vârsta fertilă dezvoltă pe parcursul vieţii aceste formaţiuni tumorale, cel mai adesea benigne, ne-a spus dr. Vythoulkas.

Ace┼čti polipi sunt, de fapt, mici excrescen┼úe ce se dezvolt─â ├«n interiorul uterului.

Din ce cauz─â apar polipii intrauterini?

Cauza apari┼úiei lor nu este cunoscut─â exact, cei mai mul┼úi dintre medici cred c─â nivelul crescut de estrogen din s├ónge are un rol important ├«n apari┼úia ┼či dezvoltarea acestora.

Dimensiunile polipilor endometriali pot fi de la c├ó┼úiva milimetri, 3-4, la c├ó┼úiva centimetri ┼či pot fi vizualiza┼úi printr-o ecografie transvaginal─â, efectuat─â imediat dup─â menstrua┼úie, sau prin sonohisterografie, o ecografie special─â ├«n timpul c─âreia se folose┼čte o cantitate mic─â de lichid ce se introduce ├«n uter, sau prin histeroscopie, o investiga┼úie ce folose┼čte un tub fin, prev─âzut cu o surs─â luminoas─â ce face vizibil─â ├«ntreaga cavitate uterin─â, procedur─â medical─â prin care polipii pot fi ┼či extirpa┼úi.

Atunci când medicul are suspiciuni în privinţa polipilor uterini, se va preleva o mostră de ţesut, prin chiuretaj, pentru analiză în laborator.

Principalele simptome, u┼čor de recunoscut, includ s├ónger─ârile anormale ├«ntre menstrua┼úii sau dup─â un contact sexual, menstrua┼úii abundente, dureri.

Dacă se inflamează sau infectează, polipii pot avea ca simptome secreţiile vaginale apoase, cu firicele de sânge.

Dar, uneori, polipii endometriali nu au niciun fel de simptom, putând fi chiar semnul cancerului cervical, o boală care în primele faze nu produce niciun fel de disconfort.

Află care sunt cele mai frecvente afecţiuni ginecologice AICI

Cine este predispus la a dezvolta polipi intrauterini?

Riscul de a dezvolta ace┼čti polipi este crescut la orice femeie, dar obezitatea, hipertensiunea arterial─â ori tratamentul pentru cancerul de s├ón sunt factori de risc ai acestei afec┼úiuni.

Nedepista┼úi ┼či trata┼úi la timp, polipii uterini pot fi cauza din care sarcina ├«nt├órzie s─â apar─â.

Practic, a punctat dr. Vythoulkas, prezen┼úa acestora ├«mpiedic─â fixarea ┼či mai apoi dezvoltarea unei sarcini. ├Än func┼úie de m─ârimea ┼či de simptome, polipii pot fi ┼úinu┼úi sub observa┼úie ÔÇô dac─â sunt de mici dimensiuni -, trata┼úi medicamentos, pe o perioad─â scurt─â de timp, extirpa┼úi, prin chiuretaj sau ├«n timpul unei histeroscopii sau, ├«n cazurile complicate, c├ónd se constat─â prezen┼úa celulelor canceroase ├«n urma analizei de laborator, se impune histerectomia uterului (par┼úial─â sau total─â).

2 jpg jpeg

Dr. Andreas Vythoulkas, Medic specialist obstetric─â-ginecologie

www.vythoulkas.ro

Contact: 021.9607