Mituri despre sănătatea orală: ce este adevărat şi ce nu

1 2 jpg jpeg

Multe dintre lucrurile pe care le ştim despre sănătatea orală sunt adevărate, în timp ce alte nu. Medicul stomatolog Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert ne spune care sunt de fapt mituri.

Periajul dentar, doar de două ori pe zi

Periuţa dentară, oricât de perfomantă ar fi, nu reuşeşte să pătrundă în spaţiile interdentare. „Cel mai frecvent cariile apar între dinţi şi îi erodează încet-încet fără a fi vizibile. Aţa dentară folosită zilnic este singura care poate îndepărta placa bacteriană dintre dinţi, împiedicând apariţia cariilor, tartrului şi gingivitei/parodontozei“, explică specialistul ortodont.

Totul este bine dacă nu mă dor dinţii şi gingiile

Când apare durerea, cariile sunt deja aproape nerv, iar gingivita este într-o fază mai avansată, situaţie în care tratamentul stomatologic este deja mai complex, mai îndelungat şi mai costisitor. Prevenirea apariţiei afecţiunilor orale prin controale repetate şi tratarea lor din timp are numai beneficii pentru un zâmbet frumos şi sănătos.

Tratamentul stomatologic este dureros

Stomatologia modernă este nedureroasă, majoritatea procedurilor se realizează cu anestezie, iar pentru cei mai temători există şi inhalosedarea. În schimb, neglijarea problemelor orale va duce cu adevărat la suferinţe, prin apariţia complicaţiilor.

Aparatul dentar nu mai este eficient la adult

Este adevărat că deplasarea dinţilor cu ajutorul aparatului dentar se face mai uşor la copil, însă aparatul dentar fix este foarte eficient şi după adolescenţă, dovada fiind creşterea numărului de pacienţi adulţi care poartă bracketuri. Un medic ortodont cu experienţă va găsi soluţia potrivită pentru fiecare vârstă.

Apa de gură va îndepărta respiraţia urât mirositoare

Respiraţia neplacută poate fi cauzată de anumite medicamente sau boli - caz în care apa de gură nu poate ajuta la îndepărtarea problemei decât temporar, precum şi de anumite alimente sau de igiena dentară precară.

„Periajul regulat, folosirea zilnica a aţei dentare şi curăţarea limbii reprezintă primul pas în eliminarea mirosului neplăcut, iar în cazul în care

rezultatele dorite nu apar, un control la medicul specialist poate ajuta la identificarea şi tratarea cauzei“, recomandă medicul stomatolog.

Sănătatea orală nu afectează starea generală de sănătate

Deoarece cavitatea bucală reprezintă principala cale de intrare în organism, de aici bacteriile pot ajunge în fluxul sanguin, afectând alte organe din corp. Cercetările recente au demonstrat existenţa unor conexiuni între bacteriile din gură şi apariţia de boli cardiovasculare, creşterea riscului de accident vascular cerebral, copii născuţi prematur şi cu greutate mică la naştere.

Parodontoza este boala oamenilor în vârstă

Parodontoza este o boală „tăcută“, fără simptome alarmante în primele faze, însă lăsată netratată ea va eroda încet-încet ţesutul de susţinere a dintelui în os, ducând la topirea lui şi la căderea dinţilor. Din păcate, parodontoza poate apărea la orice vârstă, iar prevenirea ei ne va menţine zâmbetul frumos şi sănătos până la bătrâneţe.

Cancerul oral apare doar la fumători

Este adevărat că riscul de cancer oral este mult mai mare la fumători decât la nefumători, însă o altă cauză mai puţin cunoscută este infecţia cu HPV (papilloma-virus). „Cancerul oral este o boală rară, însă foarte agresivă deoarece este depistată în stadii avansate. n primele stadii este nedureroasă, nu este vizibilă cu ochiul liber şi de aceea este mai greu de detectat. Există, însă, substanţe şi aparate care ajută la depistarea precoce, fapt pentru care o vizită la cabinetul stomatologic ne poate linişti în această privinţă”, adaugă medicul stomatolog Mihaela Dan.