În a câta zi a ciclului menstrual rămâi gravidă?
Să rămâi însărcinată imediat după menstruație este puțin probabil, dar nu este imposibil.
O femeie poate rămâne însărcinată în orice moment în timpul ciclului ei menstrual, chiar și în timpul sau imediat după menstruație. Prin urmare, ea poate rămâne însărcinată la nouă zile după menstruație.
Este puțin probabil să rămâi însărcinată imediat după menstruație, dar nu este imposibil.
Testele de sarcina se pot face din prima zi de întârziere a ciclului menstrual Foto: Shutterstock
Șansele de a rămâne însărcinată sunt scăzute imediat după menstruație, comparativ cu câteva zile sau o săptămână din ciclul menstrual:
Dacă o femeie face sex fără a utiliza contracepție, ea poate rămâne însărcinată în orice moment în timpul ciclului menstrual, chiar și în timpul sau imediat după menstruație.
Nu există un moment absolut „sigur” al lunii în care o femeie poate face sex fără contracepție și nu riscă să rămână însărcinată. Cu toate acestea, există momente în ciclul menstrual când femeile pot fi mai fertile și este cel mai probabil să rămână însărcinate.
Zilele fertile pot dura până la 3-5 zile după încheierea menstruației. Șansele de a rămâne însărcinată imediat după menstruație depind de cât de scurt este ciclul menstrual și de cât durează. Dacă menstruația este lungă, femeile pot avea doar câteva zile rămase după încheierea ciclului înainte de a începe zilele fertile.
Dacă ciclul menstrual este scurt, de exemplu, 22 de zile, atunci femeile ar putea ovula la doar câteva zile după menstruație. Cel mai lung timp de supraviețuire a spermatozoizilor în mucusul cervical fertil este de 5-7 zile. Deci, este posibil ca femeile să rămână însărcinate doar dacă ovulează puțin mai devreme decât de obicei.
O femeie poate rămâne însărcinată imediat după o menstruație dacă are un ciclu neregulat.
Cicluri menstruale tipice și fertilitate în fiecare etapă
Ziua ciclului și etapa fertilă
1-7 Menstruație Stadiul cel mai puțin fertil
8-9 Post-menstruație Posibilă concepția
10-14 zile în preajma ovulației Cel mai fertil
15-16 Post-ovulație Posibil de a concepe
17-28 Îngroșarea mucoasei uterine Mai puțin fertilă, puțin probabil să conceapă
Este sigur să faci sex în timpul menstruației?
Sexul neprotejat în timpul menstruației nu este recomandabil. A face sex neprotejat, fie oral, anal sau vaginal, duce întotdeauna la un risc mai mare de infecție din cauza contactului genital piele pe piele. Deși este adesea considerat sigur să faci sex în timpul menstruației, poate duce la un risc crescut de infecție din cauza secrețiilor vaginale.
Implementarea măsurilor de control al nașterii, cum ar fi folosirea prezervativului, poate reduce șansele de a contracta infecții și de a rămâne însărcinată.
Există câteva beneficii comune ale sexului protejat în timpul ciclului, cum ar fi:
Ameliorarea crampelor menstruale: Deoarece uterul își poate pierde mucoasa, orgasmul poate ameliora crampele menstruale. Mușchii uterini se contractă și se eliberează în timp, ceea ce duce la o tensiune musculară mai mică. De asemenea, sexul duce la eliberarea de endorfine, care ajută la ameliorarea durerilor corporale, a durerilor de cap și a disconfortului.
O lubrifiere mai bună: Unul dintre cele mai proeminente beneficii ale relațiilor sexuale în timpul menstruațiilor este că permite o lubrifiere mai bună. Dacă vaginul este în mare parte uscat în timpul sexului, fluxul menstrual poate ajuta la îmbunătățirea lubrifierii, acționând ca un lubrifiant natural. Acest lucru contribuie la un sex mai sigur și mai confortabil.
Simptome de sarcină
Mai jos sunt câteva semne și simptome comune care pot indica o sarcină timpurie:
Sângele sau petele de pe chiloți sunt unul dintre primele simptome ale sarcinii. Embrionul se împinge în peretele uterului (sau al uterului). Acest lucru provoacă o sângerare ușoară sau pete de sânge să apară pe chiloți.
Oboseala este un simptom aflat printre primele. La începutul sarcinii, nivelurile hormonului progesteron cresc, ceea ce face ca o pacientă să se simtă somnoroasă sau obosită.
Urinezi mai des decât de obicei. Cantitatea de sânge din organism crește în timpul sarcinii, determinând rinichii să proceseze lichidul suplimentar care ajunge în vezică.
Modificările vulvei sunt semnele și simptomele timpurii ale sarcinii. Schimbarea culorii vulvei și a vaginului are loc deoarece este nevoie de mai mult sânge în acea zonă pentru a construi țesutul pentru sarcină.
Modificările sânilor și mameloanelor sunt semne timpurii ale sarcinii. Modificările hormonale pot face sânii sensibili și dureroși. Sfârcurile pot deveni mai mari și mai întunecate pe măsură ce sarcina progresează. Femeile pot observa, de asemenea, pielea de găină mici sau zone albe asemănătoare coșurilor pe areola lor, ceea ce poate fi un semn precoce al sarcinii.
A avea pofte de mâncare aleatorii este unul dintre cele mai frecvente semne și simptome precoce ale sarcinii. De exemplu, unele femei își doresc combinații precum pește și înghețată; acest lucru se poate datora faptului că organismului îi lipsesc lipsește proteinele și zahărul.
Pierderea ciclului menstrual sau durerea menstruală este cel mai frecvent simptom al sarcinii timpurii. Dacă o femeie a pierdut menstruația, ar putea fi însărcinată.
Cât de curând poți face un test de sarcină?
Poți face un test de sarcină când menstruația este întârziată, încp din prima zi de întârziere.
Dacă menstruația este neregulată sau nu ai menstruație dintr-un anumit motiv, poți face un test de sarcină la cel puțin trei săptămâni după ce ai avut actul sexual.
Este recomandat să faci un test de sarcină cât mai curând posibil dacă îți lipsește menstruația sau dacă crezi că ai putea fi însărcinată. Cunoașterea precoce a sarcinii te ajută să planifici totul în consecință și să cauți îngrijirea necesară.
Testele de sarcină la domiciliu sunt de încredere, dar ocazional pot da un fals pozitiv. Ar trebui să efectuați din nou testul după câteva zile pentru a confirma rezultatul. Producătorii de truse de testare acasă susțin că kiturile lor sunt precise între 97% și 99%.
Medicul ginecolog va efectua analize de sânge care sunt mai precise decât testele de sarcină la domiciliu.
Sursa: Medicine Net