Iată ce înseamnă dacă ai striații pe unghii
Unghiile pot oferi o privire asupra sănătății tale generale. Dacă ceva se întâmplă în corpul tău, unghiile ar putea începe să se schimbe, uneori dezvoltând creste / striații. În funcție de cum arată striațiile unghiilor, poate fi necesar să te consulți cu un medic.
Ce înseamnă striațiile unghiilor?
Liniile care merg de la baza unghiei până la vârf sunt cea mai comună formă de creşte la unghii, afectând aproximativ 20% dintre adulți. În marea majoritate a cazurilor, este doar un semn de îmbătrânire, spune dr. Ivy Lee, dermatolog din Pasadena, California.
Unghiile sunt făcute în mare parte din cheratina, o proteină care se găsește și în părul și în stratul exterior al pielii. În același mod în care pielea devine mai uscată și părul se simte mai aspru, și unghiile se schimbă odată cu înaintarea în vârstă, deoarece organismului îi este mai greu să rețină umezeala.
Alte modificări ale unghiilor
Dar dacă observi alte modificări în unghii, cum ar fi despicarea sau schimbarea culorii, trebuie să consulți un medic, spune dr. Lee. În cazuri rare, crestele unghiilor ar putea fi un semn de anemie, artrită reumatoidă sau probleme cardiovasculare, potrivit cercetărilor din Indian Dermatology Online Journal.
O singură striație / creastă în mijlocul unghiei, de exemplu, ar putea fi un semn al unei deficiențe de nutrienți, cum ar fi proteinele sau acidul folic.
Ce înseamnă striațiile orizontale ale unghiilor?
Striațiile unghiilor pe orizontală sunt mai puțin frecvente. Cunoscute și sub numele de liniile lui Beau, ele ar putea semnala o boală sau pot fi doar o rămășiță a unei răni vechi, spune dr. Lee. „Ele apar pentru că există o oprire temporară a creșterii unghiilor în matricea unghială proximală, unde este făcută unghia”, spune ea. „Sunt de cele mai multe ori benigne și din cauza unor traume mecanice: manichiură, blocarea degetului în ușă etc.”
Uneori, totuși, ele indică o boală a pielii cum ar fi eczema, psoriazisul sau paronichia cronică (o infecție a pliurilor unghiilor care face pielea umflată și roșie), așa că inspectează-ți pielea și vârful degetelor pentru semne de roșeață și erupție cutanată. Dermatologul dumneavoastră ar putea oferi o opțiune de tratament.
Crestele unghiilor nu sunt doar legate de piele, ele pot fi, de asemenea, un semn al altor probleme sistemice. De exemplu, o tiroidă supraactivă sau subactivă poate afecta hormonii responsabili de creșterea unghiilor, a pielii și a părului, rezultând unghii crestate în unele cazuri. Dacă toate cele 20 de unghii de la mâini și de la picioare dezvoltă linii Beau în același timp, ar putea fi chiar o infecție precum pneumonia, oreionul sau sifilisul sau chiar o problemă cu inima, ficatul sau rinichii, conform cercetării din Indian Dermatology Online Jurnal.
În special dacă unghiile tale striate au devenit, de asemenea, mai subțiri, despicate, decolorate sau deformate, programează-te imediat la medicul dermatolog pentru a ajunge la fundul problemei, spune specialistul.
Sursa: The Healthy