Factori de protecție în apariția cancerului de sân

image

Sarcina are un efect protector durabil. Femeile care nasc înainte de 20 de ani au un risc înjumătățit de a dezvolta cancer mamar, faţă de femeile care au avut prima naștere după vârsta de 35 de ani.

Alăptatul. Femeile care alăptează au un risc mai scăzut de a dezvolta cancer de sân, mai ales dacă au avut primul copil la o vârstă mai tânără. Cu cât alăptați mai mult, cu atât riscul este mai redus.

Activitatea fizică, chiar și câteva ore pe săptămână, scade riscul de apariție a cancerului de sân cu 20%, deoarece ajută la menținerea unei greutăți corporale sănătoase;  întărește sistemul imunitar; menține echilibrul hormonal și oferă un beneficiu mental ameliorând stresul.

Alimentația. Se estimează că am putea evita aproape unul din zece cazuri de cancer doar printr-o alimentație echilibrată. Evitați consumul de grăsimi, zaharuri, carbohidrați. Consumul lor crește riscul de dezvoltare a cancerului, riscul fiind aproape dublu față de femeile care evită aceste alimente. Consumați  lactate, fibre, fructe și legume. Lactatele au un efect protector datorită conținutului ridicat de calciu fiind bogate în antioxidanți și sărace în grăsimi săturate. Fructele și legumele conțin mulți antioxidanți (cum ar fi vitaminele A, C, E și seleniul), iar aceștia previn deteriorarea celulelor.

Programează-te pentru un test gratuit de depistare a cancerului de sân!

Mai multe informații găsiți pe site-ul proiectului www.pentrutine.eu, accesând pagina de Facebook „Pentru Tine” sau la TelVerde (număr gratuit) 0800 410 020

Proiect „Creșterea capacităţii instituţionale și a competenţelor profesionale ale specialiștilor din sistemul de sănătate în scopul implementării Programului Național de screening pentru cancerul de sân” Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020. Contract de finanţare nr. POCU/259/4/9/120799 și implementat de Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca.

European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020. Contract de finanţare nr. POCU/259/4/9/120799 și implementat de Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca.