Detaliul care ne influenţează sănătatea. Sfaturile nutriţionistului Alina Epure

image

Alina Epure este doctor în medicină şi consultant nutriționist

Sănătatea intestinală sau microbiomul influenţează starea generală a organismului. Nutriţionistul Alina Epure ne spune mai multe despre acest subiect!

Microbiomul este fascinanta lumea bacteriilor ce locuiesc în intestinele noastre, dar și direcțiile pe care le putem primi atâta timp cât studiem imaginea clară a modului în care este populată lumea noastră bacteriană. În funcție de prezența sau absența anumitor bacterii, noi putem susține sau nu o digestie eficientă, putem sau nu să transformăm alimentele în energie pentru fiecare celulă, putem sau nu să avem o imagine a riscurilor de dezvoltare a anumitor afecțiuni.

De exemplu, expunerea la gluten a unei persoane care are o intoleranță la gluten determina o uzură bacteriană, o inflamație continuă a mucoasei digestive, probabilitatea de a dezvolta polipi, diverticuli, hemoroizi și alte formațiuni nedorite.

În mod normal, o digestie eficientă a alimentelor cu care suntem compatibili nu ar trebui să fie asociată cu stări de balonare, reflux, arsuri, constipație etc. Orice manifestare la nivel de tub digestiv nu ar trebui neglijată, nu ar trebui să fie o normalitate și nici nu ar trebui tratată superficial, fără a ajunge la cauza declanșării acestor simptome. Imediat după masă pot apărea o serie de manifestări ce oferă o imagine corectă asupra compatibilității, toleranței sau intoleranței alimentare. De asemenea, avem acces la analize de tip microbiom în materii fecale, intoleranţe alimentare, teste genetice (nutrigenetice), astfel încât să facem cunoștință cu nevoile reale ale organismului nostru, fără a trăi disfuncțional și cu o plasă de suplimente, medicamente.

În același timp, un aliment care generează un disconfort digestiv sau o stare de oboseală manifestată după masă respectivă sau retenție de apă trebuie integrat că fiind un aliment perceput de corpul nostru că un agresor, ce determina inflamație în corp de fiecare dată când este consumat.

Sănătatea este o alegere și informare deopotrivă.  

Va încurajez să faceți cunoștință cu lumea interioară, unică, fascinantă, să faceți o retrospectivă a simptomelor manifestate, ceea că va creează o perspectiva eficientă, benefică pe drumul propriei stări de sănătate.

Vezi şi: Ce poziție trebuie să ai pe toaletă pentru a ameliora constipația

 În curând la Editura Trei va apărea cartea Secretul vitalitații și longevității. Medicină stilului de viață de Alina Epure este o carte care se adresează deopotrivă atât specialiștilor, cât și celor preocupați de o nutriție personalizată, celor care au înțeles importanța și impactul acesteia în menținerea sănătății trupului, minții, sufletului, dar și a grijii bine cumpănite pe care ar trebui să o purtăm pentru armonizarea acestora.