De ce septembrie este cea mai dificilă lună pentru persoanele cu astm?
Septembrie, și cu precădere ultimele două săptămâni din această lună sunt cele mai dificile penmtru persoanele care suferă de astm și alergii, scrie DailyMail.
Experții avertizează că încărcătura mare de polen din aer ating un maxim sezonier în această perioadă, a doua parte a lunii septembrie fiind „de vârf” pentru persoanele vulnerabile din grupa celor care suferă de astm și alergii respiratorii.
„O combinație de prevalență ridicată a ambroziei și începutul sezonului gripal duce la o creștere a vizitelor la medic”, spune dr. Robert McDermott, alergolog și imunolog citat de DailyMail, care recomandă persoanelor care suferă de alergii să caute soluții pentru atenuarea simptomelor.
În septembrie, alergiile cresc cel mai mult. Foto: Shutterstock
Medicul Robert McDermott, spune că această perioadă din an este aceea în care medicii raportează o creștere bruscă a cazurilor legate de alergii și astm.
Acest lucru se datorează faptului că ambrozia, unul dintre cei mai frecventi alergeni de toamnă, încarcă aerul cu polen, iar momentul coincide cu debutul sezonului gripal și întoarcerea la școală, favorizând răspândirea virusului infecțios.
McDermott recomandă părinților care au copii care suferă de astm bronșic sau alergii severe să monitorizeze atent starea de sănătate pentru a observa orice exacerbare a bolii și a interveni prompt.
Medicii avettizează că, deși rar este mortală, gripa comună este încă adesea periculoasă pentru persoanele cu astm bronșic. Ea poate provoca inflamarea căilor respiratorii, determinându-le să se îngusteze sau chiar să se închidă, declanșând simptome de astm.
Unii se tem că acesta ar putea fi, de asemenea, un sezon de gripă deosebit de problematic, deoarece Australia - al cărei sezon de gripă este în lunile de vară a suferit cel mai rău sezon de gripă din deceniu, cu rate maxime de cazuri de trei ori mai mari decât ca de obicei, lucru pe care îl pot experimenta și populațiile din zonele care acum întră în sezonul gripal, scrie DailyMail.
McDermott explică faptul că, din cauza pandemiei COVID-19 care a perturbat răspândirea gripei în ultimii doi ani, mulți dintre cei care au stat în izolare nu au anticorpii necesari pentru a lupta cu ea la fel de ușor ca înainte, iar acest lucru duce și la creșterea numărului de cazuri și la infecții mai grave.
Citește și Sughițul. Ce pericol grav pentru sănătate poate să indice?