De ce bărbații au incontinență urinară?
Când bărbații nu pot să-și rețină urina, fenomen numit „incontinență urinară” sau „pierderea controlului vezicii urinare”, cel mai adesea este vorba despre înaintarea în vârstă.
De exemplu, a fi diagnosticat cu o prostată mărită, o afecțiune care se întâmplă odată cu vârsta din cauza unor modificări ale celulelor testiculare și hormonilor, poate duce la urgența de a urina sau la incapacitatea de a reține urina.
Raportează medicului de familie orice problemă legată de incontineța urinară. Foto: Shutterstock
Prostata unui bărbat este glanda de mărimea unei nuci care este situat sub vezica urinară și în fața rectului, iar rolul său principal este de a menține spermatozoizii sănătoși și de a-itransporta prin lichidul seminal, aducându-i acolo unde trebuie.
În imediata apropiere a prostatei este uretra, tubul care duce urina din vezică. O prostată mărită (denumită și „hiperplazie benignă de prostată” sau „HBP”), deși nu este canceroasă și nu este un factor de risc pentru cancer, poate pune stres asupra uretrei și poate provoca mai multe simptome legate de urinare, inclusiv incapacitatea de a rezista mai mult timp fără a urina, dificultăți la urinare, golirea incompletă a vezicii urinare, urinare frecventă, durere în timpul urinării, urina cu sânge sau un flux slab.
Cancerul de prostată și tratamentele corespunzătoare, cum ar fi radiațiile și intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea prostatei, pot provoca, de asemenea, incontinență. De fapt, a nu fi capabil să-ți reții urina este efectul secundar principal al prostatectomiei, o intervenție chirurgicală efectuată pentru îndepărtarea integrală sau parțială a prostatei.
Alte motive pentru incontinență
Îmbătrânirea poate fi un motiv suficient pentru pierderea controlului vezicii urinare. Mușchii, inclusiv cei care alcătuiesc vezica urinară, se pot slăbi și își pot pierde tonusul pe măsură ce îmbătrânești.
Anumite boli de bază care vă afectează nervii și perturbă semnalizarea dintre vezica urinară și creier pot duce, de asemenea, la imposibilitatea bărbaților de a-și ține urina. Acestea sunt scleroza multiplă, boala Alzheimer, accidentul vascular cerebral, diabetul, boala Parkinson, tumora cerebrală sau leziunile coloanei vertebrale.
Obezitatea, lipsa exercițiilor fizice, crizele persistente de tuse din cauza alergiilor sau a altor boli și chiar și lucruri mai simple, cum ar fi infecțiile tractului urinar sau constipația, pot determina pe cineva să piardă și controlul vezicii urinare.
Este important să înțelegi că anumite medicamente, cum ar fi diureticele fără prescripție medicală, medicamentele pentru răceală, antidepresivele, sedativele și opioidele pot, de asemenea, exacerba problemele legate de faptul că nu puteti reține urina. La fel și consumul de alcool și cofeină, consumul de alimente picante, zaharoase sau acide și consumul de băuturi carbogazoase.
Revenind la motivele incontinenței legate de prostată, deși există modalități naturale în care bărbații își pot îmbunătăți sănătatea prostatei pe măsură ce îmbătrânesc, cum ar fi menținerea unei greutăți sănătoase, o dietă sănătoasă, exerciții fizice regulate, gestionarea stresului și renuințarea la fumat, uneori, poate fi nevoie de ajutor din partea medicului pentru ameliorarea simptomelor.
Deși o prostată mărită nu este malignă, ea poate afecta calitatea vieții. Dacă toate simptomele pe care le-am menționat mai sus au persistat de peste două luni și dacă, de asemenea, există dureri de stomac sau de spate și febră, este recomandat să vă consulți medicul. Examenele rectale digitale, testele de urină și sânge, testele de flux de urină și ultrasunetele pot face parte din modul în care problema este
Terapia chirugicala, terapie cu laser pentru a distruge țesutul prostatei crescut, terapie termică cu vapori de apă care utilizează abur pentru a îndepărta excesul de țesut de prostată sau embolizare în cazul în care alimentarea cu sânge către și dinspre glandă este blocată pentru a micșora dimensiunea prostatei sunt câteva opțiuni.
Exerciții pentru podeaua pelvină ca tratament, împreună cu modificări ale stilului de viață, cum ar fi consumul de mai puțină cofeină și alcool, evitarea alimentelor picante și consumul mai puțin de apă, administrarea de medicamente pentru creșterea capacității vezicii urinare, stimulare pentru a îmbunătăți controlul vezicii urinare, efectuarea unei intervenții chirurgicale, obținerea unui sfincter artificial sau utilizarea clemelor penisului pentru a preveni scurgerile pot fi alte măsuri propuse de medic.
Sursa: Healt Digest