Curenţii rip şi pericolul de înec de la Marea Neagră. Cum îi recunoşti VIDEO

image

În fiecare vară, pe plajele românești ale Mării Negre, în jur de 30 de oameni mor din cauza curenților rip, în timp ce alte sute de persoane sunt salvate, adesea, în ultimul moment.

Conf. univ. dr. Florin Tătui, cadru didactic la Facultatea de Geografie a Universității din București, explică pericolul ascuns și, în mare, ignorat, de pe plajele românești ale Mării Negre.

Acești curenți sunt orientați din zona de plajă către largul mării și sunt caracterizați printr-o curgere orizontală, nu verticală, cercetătorul Florin Tătui arată că ei acționează în orizontul de suprafață și trag persoanele către larg, nu în adânc.

Curenții rip de pe plajele românești ale Mării Negre sunt puternici, măsurătorile indicând că pot dezvolta viteze medii de aproximativ 0.4-0.5 m/s și viteze maxime instantanee de 1.5-1.6 m/s. Pentru a înțelege mai bine relevanța acestor măsurători, Florin Tătui arată că viteza de curgere într-un râu de munte este de aproximativ 1-2 m/s și că a înota împotriva unui astfel de curent este echivalent cu a încerca să înoți într-un râu de munte în amonte. De asemenea, lățimea curenților rip în sectoarele de plajă menționate este în medie de 20-30 m, dar poate atinge până la 60-70 m. În ceea ce privește aria de dezvoltare a curenților, aceasta cuprinde distanțe maxime măsurate de aproximativ 150 m față de linia apei și adâncimi de până la 3-3.5 m.

Care sunt plajele unde apar cel mai des curenţii rip

Plajele cele mai afectate de dezvoltarea curenților rip pe țărmul românesc al Mării Negre sunt plaja Eforie Nord, plaja Costinești, sectorul 2 Mai, sectorul Jupiter-Venus și bariera din sectorul Saturn, informează unibuc.ro.

Pe baza imaginilor satelitare de mare rezoluție, echipa implicată în studierea fenomenului a concluzionat că 55% dintre cele aproximativ 34 de sectoare de plajă analizate între Năvodari și Vama Veche, totalizând în jur de 40 km de țărm, sunt afectate în mod frecvent de curenții rip, în timp ce 19% sunt afectate cu o frecvență ceva mai mică de acești curenți. În jur de 2/3 din sectoarele de plajă dintre Năvodari și Vama Veche sunt afectate într-un fel sau altul de prezența și dezvoltarea curenților rip.

Sursa: unibuc.ro