Învaţă să acorzi primul ajutor în caz de înec

1 2 jpg jpeg

Ce se întâmplă de fapt când o persoană se îneacă din cauza apei? Aceasta se sufocă deoarece căile respiratorii s-au umplut cu apă. Cel mai bine ar fi să laşi salvamarii să se ocupe de scoaterea persoanei aflate în apă.

Dacă totuşi nu este o plajă supravegheată, gândeşte-te bine dacă poţi aduce victima la mal. Chiar dacă ştii să înoţi, sunt riscuri să ţi se întâmple acelaşi lucru. Este nevoie de un efort fizic foarte mare şi bune abilităţi de înot.

Nu uita ca în astfel de cazuri să suni la 112!

Ştiai că...

...în funcţie de cât de repede este salvată victima, cu atât cresc şansele sale de supravieţuire?

Aducerea victimei la mal

Dacă persoana este aproape de mal, ai putea să o ajuţi cu o vâslă sau un obiect plutitor pentru a se agăţa, însă dacă şi-a pierdut cunoştinţa şi este şi departe de mal este necesar ca să înoate cineva până la ea.

Nu trebuie să intri în apă dacă nu ştii bine să înoţi! De asemenea, pentru că victimele, de obicei, se sperie şi încep să facă mişcări bruşte şi să te pună în pericol, e bine să te apropii de spatele persoanei şi să încerci să o linişteşti. Dacă ai decis că poţi ajuta la scoaterea victimei din apă trebuie să procedezi astfel: când ajungi lângă ea îţi vei pune un braţ sub bărbia victimei. În acest timp, vei încerca să îi menţii capul şi gâtul pe umărul tău. Vei înota pe spate ori pe burtă, doar cu un singur braţ, pentru că pe celălalt îl vei folosi ca să ţii victima. Aceasta trebuie neapărat să aibă faţa deasupra nivelului apei, notează cei de la lectiadeprimajutor.ro

Atenţie! Pentru că victima poate avea fractură de coloană cervicală, nu ai voie să o mişti mult, ci cât mai puţin, păstrând-o în poziţia orizontală.

Resuscitarea victimei

După ce a fost scoasă la mal trebuie să vezi dacă e conştientă sau nu şi dacă şi-a fracturat sau nu coloana. Este indicat să o aşezi cu faţa în sus pentru a i se evalua funcţiile vitale.

Victima este conştientă

Dacă este conştientă şi nu a suferit vreo fractură, vei aşeza braţul cel mai apropiat al ei într-un unghi drept faţă de corp, având grijă ca antebraţul să fie îndoit în sus. Celălalt braţ al victimei îl vei trece peste zona toracală şi vei aşeza dosul palmei pe obrazul său. Vei ridica apoi genunchiul opus ţie şi îi vei ţine talpa pe pământ.

Următorul pas este să îi întorci corpul: prinzi cu o mână umărul opus ţie, iar cu cealaltă, genunchiul său. După aceea, vei întoarce victima lateral către tine. În acest timp, asigură-te că persoana se sprijină pe cot şi genunchi, apoi aşază-i capul în hiperextensie şi ridică-i bărbia.

Nu uita să suni la 112 şi să te uiţi periodic la victimă pentru a observa dacă s-au petrecut modificări. Nu te gândi că dacă ea este aparent în stare bună, nu trebuie să fie dusă la spital pentru o evaluare de specialitate.

Victima nu respiră

Mergi lângă victimă şi deschide-i, cu primele două degete, uşor gura. Vezi dacă se simte respiraţia ei. Dacă nu are semne vitale, înseamnă că a suferit un stop cardiorespirator, astfel că trebuie resuscitată imediat.

Vei face respiraţie gură la gură (respiraţie artificială) şi compresii toracice la nivel extern. Îngenunchiezi lângă persoana înecată îi ridici uşor capul şi îi menţii gura uşor întredeschisă cu o mână, iar cu cealaltă îi susţii fruntea şi îi acoperi nările. Tragi adânc aer în piept şi te apleci peste gura victimei, expirând 2-3 secunde. Verifici dacă toracele se ridică atunci când insufli aer. Este obligatoriu să inspiri mult aer pentru ca insuflarea să fie puternică şi să declanşeze ridicarea abdomenului victimei.

Pentru compresii toracice vei pune o mînă pe jumătatea inferioară a sternului, în centrul toracelui, apoi vei pune şi cealaltă mână peste ea şi vei avea grijă ca degetele să nu se sprijine pe torace. Coatele le ţii întinse, iar braţele le vei sprijini perpendicular pe stern. Vei începe compresiile şi decompresiile, care trebuie să fie egale ca interval de timp. Faci 30 de compresiuni.

Învaţă să acorzi primul ajutor şi în caz de criză cardiacă