Cum recunoașteți semnele unui AVC?

image

Un accident vascular cerebral este o urgență medicală majoră și necesită tratament cât mai repede posibil, pentru prevenirea complicațiilor și a sechelelor neurologice. Cel mai întâlnit tip de accident vascular cerebral este AVC ischemic, care apare atunci când circulația sângelui într-o arteră care alimentează creierul este blocată de un cheag sau de plăci de aterom. În lipsa oxigenării normale, țesutul cerebral începe să moară în doar câteva minute.

Tratamentul are rezultate bune dacă este administrat corect și la timp, iar pentru ca pacientul să primească ajutor de specialitate în cel mai scurt timp posibil este important ca persoanele din jur să recunoască imediat semnele unui AVC.

Cele mai întâlnite simptome de AVC pot fi recunoscute prin formula F.A.S.T., acronim pentru Face, Arms, Speech, Time. Astfel, persoana afectată prezintă asimetrie facială atunci când zâmbește, nu poate ridica ambele brațe la același nivel deasupra capului și vorbește neclar. Imediat ce sunt observate aceste semne, trebuie cerut ajutor medical de urgență!

Pacientul trebuie să ajungă rapid la un compartiment de primiri urgențe, pentru stabilirea diagnosticului corect și administrarea tratamentului necesar. Investigațiile imagistice sunt esențiale pentru identificarea tipului de accident vascular cerebral, pentru că tratamentul este diferit, tromboliza fiind contraindicată în cazul unui AVC hemoragic, spre exemplu.

La spital, pacientul este supus unui examen CT sau RMN, dar și unor analize de laborator, care arată nivelul de colesterol și eventuale probleme de coagulare a sângelui, ajutând astfel la stabilirea cauzei care a dus la AVC.

În cazul unui AVC ischemic acut, tratamentul de elecție se realizează prin tromboliză intravenoasă, care permite dizolvarea cheagului de sânge ce blochează circulația. Printr-o perfuzie, pacientul primește medicamente trombolitice, sub supraveghere medicală permanentă, pentru că există risc de hemoragie. Tratamentul prin tromboliză este indicat însă numai dacă pacientul ajunge la spital în primele 4 ore și jumătate de la apariția semnelor de AVC și dacă nu există contraindicație pentru acest tip de tratament.

În alte situații, poate fi necesar tratament trombectomie mecanică, o procedură de radiologie intervențională care permite extragerea trombului. Indiferent de tipul de tratament recomandat, procedurile de recuperare medicală au un rol important în reabilitatea pacientului, după stabilizarea acestuia.

Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital privat din România unde este administrat tratament pentru AVC ischemic acut prin tromboliză intravenoasă, atunci când există această indicație, stabilită de medicul neurolog. Pacienții cu semne de AVC se pot adresa Compartimentului de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, unde sunt evaluați prompt, prin investigații imagistice performante, precum CT 128 slice și RMN 3 Tesla. În plus, analizele de laborator sunt efectuate la patul bolnavului, prin protocol point-of-care.

La Spitalul Clinic SANADOR funcționează permanent 26 de linii de gardă, inclusiv linie de gardă de neurologie, astfel încât pacienții care ajung la Compartimentul de Primiri Urgențe beneficiază și de consultație de specialitate. După tratamentul prin tromboliză, atunci când acesta este recomandat, pacientul are acces la internare pe secția de specialitate, pentru monitorizare și investigații suplimentare și la un program personalizat de recuperare medicală.