Probiotice vs. prebiotice: prin ce se difera şi de ce sunt importante
Probioticele sunt recomandate de medici în anumite probleme gastrointestinale. Putini stiu ca si prebioticele au o multime de beneficii, printre care protejeaza organismul de infectiile bacteriene.
Exista diferente foarte mari intre probiotice si prebiotice, iar beneficiile pe care le aduc sanatatii organismului uman sunt, de asemenea, diferite.
Ce sunt probioticele
Potrivit definitiei ofertita de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, probioticele sunt microorganisme vii care, atunci când sunt administrate în cantităţi adecvate, conferă un beneficiu sănătatii. Disbioza este un termen folosit pentru a descrie un dezechilibru microbian care, cel mai adesea, afecteaza tractul digestiv al unei persoane, favorizand aparitia bolile intestinale, cum sunt colita ulceroasă, sindromul intestinului iritabil, boala celiacă şi boala Crohn. Probioticele sunt prezente în mod natural în alimente, precum iaurt, varza acră, murături
chefir, brânzeturi moi fermentate, aluat de pâine.
Ce beneficii au
Probioticele sunt bacteriile „bune" care trăiesc în intestin. Probioticele susţin digestia, scurteaza tranzitul intestinului şi combate diareea. Ajuta si la ameliorarea simptomelor bolii inflamatorii intestinale, sindromului intestinului iritabil, bolii Crohn (o boala autoimuna), infectiilor tractului urinar si a altor afectiuni cronice.
Probioticele joacă, de asemenea, un rol important în felul în care gândesti şi simţi. Acestea influenteaza si producerea şi reglarea hormonilor, precum insulina şi leptina. De asemenea, s-a descoperit că produc neurotransmiţători, cum sunt serotonina, dopamina şi GABA, care sunt responsabile de buna dispozitie.
Probioticele pot reduce, de asemenea, severitatea şi durata diareei infecţioase şi diareei asociată cu utilizarea antibioticelor.
Ce sunt prebioticele
Prebioticele sunt adesea descrise ca „hrana” a probioticelor pentru ca ajuta la mentinerea acestora. Acestea sunt fibre solubile si alte clase de carbohidrati, precum amidonul si zaharurile, numite oligozaharide. Prebioticele trec prin intestinul subţire şi ajung în colon, unde fermenteaza. Acest proces de fermentare este efectuat de bacteriile din colon, motiv pentru care aceste fibre prebiotice sunt considerate „hrană" pentru aceste bacterii.
Prebioticele sunt uşor de inclus în dietă, fiind disponibile în multe alimente, precum usturoiul, ceapa, bananele, anghinarea, rădăcina de cicoare, fasolea şi leguminoase.
Ce beneficii au
Pe măsură ce prebioticele circula prin tractul gastrointestinal, ele nu sunt descompuse de acizii gastrici sau de enzimele digestive. În schimb, ele devin sursa de combustibil şi substanţe nutritive pentru bacteriile benefice care trăiesc în intestin.
Cercetările arată că prebioticele joacă un rol important în menţinerea echilibrului general şi a diversităţii bacteriilor intestinale. În special, ele ajută la creşterea numărului de bacterii „prietenoase". Includerea in dieta a alimentelor bogate in prebiotice ofera o serie de beneficii. De exemplu, reduce riscul de sindrom de intestin iritabil si de alte probleme intestinale ori de aparitia bacteriei Candidei Albicans.
Citeste si: