Ce să știi despre pitiriazis? Petele dispar după expunerea la soare!

Dac─â pielea ┼úi se descuameaz─â u┼čor pe zone circulare, atunci po┼úi suferi de pitiriazis. 

fata plaja unsplash jpeg

Petele formate de pipiriazis pe piele dispar dupa expunerea la soare

Unele forme de pitiriazis sunt produse de proliferarea unei ciuperci (pityrosporum) aflat─â ├«n mod normal pe suprafa┼úa pielii altele ├«ns─â, au cauze necunoscute. Aceast─â boal─â apare pe fondul unui sistem imunitar sl─âbit de factor precum stresul, alimenta┼úia defectuoas─â ┼či modific─ârile hormonale.

Pitiriazisul versicolor este o boal─â frecvent─â, caracterizat─â prin apari┼úia unor pete brune sau decolorate, de form─â rotund─â, care se descuameaz─â. Afec┼úiunea apare mai ales la tineri, pe piep ┼či pe spate. Ciuperca implicat─â ├«n apari┼úia bolii este Pitirosporum orbiculare care prolifereaz─â ├«n mod exagerat, ├«nmul┼úirea fiind favorizat─â de c─âldur─â ┼či umiditate. De asemenea, tratamentele cu corticosteroizi ┼či hormoni estrogeni favorizeaz─â apari┼úia pitiriazisului versicolor.

Afec┼úiunea nu este contagioas─â, dar se poate croniciza ┼či tinde s─â se manifeste vara ┼či s─â regreseze iarna. Petele pe care boala le produce pe piele sunt temporare ┼či dispar dup─â expunerea la soare. Tratamentul const─â ├«n aplicarea de creme antifungice ┼či de solu┼úii sub form─â de spum─â, substan┼úele active fiind ketoconazol, fluconazol, itaconazol ┼či terbinafin─â, disponibile chiar ┼či f─âr─â re┼úet─â. Aceste produse pot fi aplicate o data sau de doua ori pe zi, timp de 2 s─âpt─âm├óni.

Exist─â ┼či o form─â cronic─â

O form─â rar─â, dar cronic─â a bolii, pitiriazisul rubra pilar. Afec┼úiunea se manifest─â prin apari┼úia unor mici proeminen┼úe aspre la pip─âit, de culoare roz sau ro┼čie, supra├«n─âl┼úate cu un con albicios, descuamat. Tratamentul bolii se bazeaz─â pe aplicarea de medicamente ce ├«ncetinesc proliferarea celulelor care se descuameaz─â ┼či pe aplicarea de corticosteroizi. Bola seam─ân─â ca manifestare cu sporiazisul, dar pl─âcile de pitiriazis ruba pilar sunt mai ├«ntinse dec├ót cele de psoriazis.

Cel rozat provoacă mâncărimi

O form─â de pitiriazis, numit ┼či pitiriazisul rozat al lui Gilbert, apare ├«n intervalul de v├órst─â 10-35 de ani ┼či afecteaz─â mai des femeile. Cauzele pitiriazisului rozat nu sunt cunoscute, iar afec┼úiunea regreseaz─â spontan ├«n ┼čase s─âpt─âm├óni. Tratamentul afec┼úiunii se bazeaz─â pe aplicarea unor creme care trebuie s─â ├«nmoaie pielea ┼či pe sp─âlarea cu s─âpunuri bl├ónde. ├Än cazul ├«n care m├ónc─ârimile sunt foarte puternice, medicul poate recomanda antihistaminice ┼či corticosteroizi locali. De┼či produce nepl─âceri din cauza m├ónc─ârimii, boala, odat─â vindecat─â, nu recidiveaz─â.

Cite╚Öte ╚Öi ╚śtii care sunt cele 10 porunci ale prevenirii cancerului?