Ce să știi despre pitiriazis? Petele dispar după expunerea la soare!

Dacă pielea ţi se descuamează uşor pe zone circulare, atunci poţi suferi de pitiriazis. 

fata plaja unsplash jpeg

Petele formate de pipiriazis pe piele dispar dupa expunerea la soare

Unele forme de pitiriazis sunt produse de proliferarea unei ciuperci (pityrosporum) aflată în mod normal pe suprafaţa pielii altele însă, au cauze necunoscute. Această boală apare pe fondul unui sistem imunitar slăbit de factor precum stresul, alimentaţia defectuoasă şi modificările hormonale.

Pitiriazisul versicolor este o boală frecventă, caracterizată prin apariţia unor pete brune sau decolorate, de formă rotundă, care se descuamează. Afecţiunea apare mai ales la tineri, pe piep şi pe spate. Ciuperca implicată în apariţia bolii este Pitirosporum orbiculare care proliferează în mod exagerat, înmulţirea fiind favorizată de căldură şi umiditate. De asemenea, tratamentele cu corticosteroizi şi hormoni estrogeni favorizează apariţia pitiriazisului versicolor.

Afecţiunea nu este contagioasă, dar se poate croniciza şi tinde să se manifeste vara şi să regreseze iarna. Petele pe care boala le produce pe piele sunt temporare şi dispar după expunerea la soare. Tratamentul constă în aplicarea de creme antifungice şi de soluţii sub formă de spumă, substanţele active fiind ketoconazol, fluconazol, itaconazol şi terbinafină, disponibile chiar şi fără reţetă. Aceste produse pot fi aplicate o data sau de doua ori pe zi, timp de 2 săptămâni.

Există şi o formă cronică

O formă rară, dar cronică a bolii, pitiriazisul rubra pilar. Afecţiunea se manifestă prin apariţia unor mici proeminenţe aspre la pipăit, de culoare roz sau roşie, supraînălţate cu un con albicios, descuamat. Tratamentul bolii se bazează pe aplicarea de medicamente ce încetinesc proliferarea celulelor care se descuamează şi pe aplicarea de corticosteroizi. Bola seamănă ca manifestare cu sporiazisul, dar plăcile de pitiriazis ruba pilar sunt mai întinse decât cele de psoriazis.

Cel rozat provoacă mâncărimi

O formă de pitiriazis, numit şi pitiriazisul rozat al lui Gilbert, apare în intervalul de vârstă 10-35 de ani şi afectează mai des femeile. Cauzele pitiriazisului rozat nu sunt cunoscute, iar afecţiunea regresează spontan în şase săptămâni. Tratamentul afecţiunii se bazează pe aplicarea unor creme care trebuie să înmoaie pielea şi pe spălarea cu săpunuri blânde. În cazul în care mâncărimile sunt foarte puternice, medicul poate recomanda antihistaminice şi corticosteroizi locali. Deşi produce neplăceri din cauza mâncărimii, boala, odată vindecată, nu recidivează.

Citește și Știi care sunt cele 10 porunci ale prevenirii cancerului?