Cât timp este bun laptele, după data de expirare?

Foarte mulți dintre noi aruncă laptele și alte produse lactate odată ce data de pe etichetă a expirat, dar acest lucru nu indică neapărat că nu mai este sigur de băut. De fapt, majoritatea mărcilor de lapte pot fi consumate cu câteva zile după data de expirare imprimată pe etichetă, scrie HealthLine.

Ce înseamnă data de expirare de pe lapte?

„A se vinde înainte de” poate ajuta magazinele cu gestionarea stocurilor, deoarece spune când să vândă laptele pentru a asigura cea mai bună calitate.

„Utilizați până la” Această dată este ultima zi în care vă puteți aștepta ca produsul să fie la cea mai bună calitate.

Prin urmare, data tipărită poate oferi o idee despre momentul când calitatea va începe să scadă. Cu toate acestea, nu înseamnă că laptele va expira și că va fi periculos de băut.

Lapte_shutterstock 1205276761 jpg

Reacțiile produse de laptele stricat includ durerile de burtă și voma. Foto: Shutterstock 

De foarte multe ori, laptele pus în vânzare este pasteurizat. Pasteurizarea este un proces care implică încălzirea laptelui pentru a distruge bacteriile potențial dăunătoare, inclusiv E. coli, Listeria și Salmonella. Procedând astfel, termenul de valabilitate al laptelui este prelungit cu 2-3 săptămâni. Cu toate acestea, pasteurizarea nu poate ucide toate bacteriile, iar cele care rămân vor continua să crească, provocând în cele din urmă stricarea. 

Un studiu realizat în Statele Unite a constatat că temperatura din frigider influențează foarte mult cât timp laptele rămâne bun după data indicată. Pur și simplu prin reducerea temperaturii frigiderului de la 6 ° C la 4 ° C, durata de valabilitate se prelungește cu 9 zile.

Deși nu există recomandări stabilite, majoritatea cercetărilor sugerează că atâta timp cât a fost depozitat corespunzător, laptele nedeschis rămâne, în general, bun timp de 5-7 zile după data indicată, în timp ce laptele deschis durează cel puțin 2-3 zile după această data, mai scrie  HealthLine.

Cu excepția cazului în care laptele este plasat la raft, nu trebuie lăsat niciodată la temperatura camerei mai mult de 2 ore, deoarece acest lucru crește riscul de apariție a bolilor alimentare.

De asemenea, există laptele nerefrigerat, numit și lapte la raft sau aseptic, care este produs prin tratament cu ultra-încălzire (UHT). UHT este similar cu pasteurizarea, dar folosește căldură mai mare, ceea ce face ca produsele lactate nedeschise să fie sigure pentru a fi depozitate la temperatura camerei (12 Sursă de încredere).

Nedeschis, laptele UHT poate dura în general 2-4 săptămâni după data tipărită dacă este păstrat într-o cămară răcoroasă și uscată și până la 1-2 luni în frigider. Cu toate acestea, odată deschis, laptele UHT trebuie păstrat la frigider și consumat în 7-10 zile

În schimb, laptele crud nu este pasteuirizat și are o perioadă de valabilitate mai scurtă. Consumul acestui tip de lapte poate crește, de asemenea, riscul de apariție a bolilor alimentare. Dacă indică siguranța, cel mai bun mod de a vă da seama dacă laptele este bun de băut este să îți folosești  simțurile, deoarece primele semne că laptele a expirat este schimbarea mirosului.

Laptele stricat are un miros acru distinct, care se datorează acidului lactic produs de bacterii. Alte semne de alterare includ o culoare ușor galbenă și o textură noduloasă cu cheaguri.

Reacții adverse la consumul de lapte stricat

Este puțin probabil să bei o înghițitură sau două de lapte stricat și să ai parte de reacții adverse grave.

Cu toate acestea, consumul de cantități moderate sau mari poate provoca intoxicații alimentare și poate duce la simptome precum greață, vărsături, dureri de stomac și diaree.

Dacă simptomele persistă sau se agravează sau dacă începi să manifești semne de deshidratare, este important să faci o programare la medic.

Iată câteva sfaturi despre cum să vă împiedicați laptele să se strice rapid: menține temperatura frigiderului între 3°C și 4 °C, depozitează laptele pe un raft interior al frigiderului, mai degrabă decât pe un raft din ușă iar după utilizare, întotdeauna sigilează etanș și pune rapid cutia la frigider.

Laptele poate fi congelat timp de până la 3 luni, dar înghețarea și dezghețarea ulterioară pot duce la modificări nedorite ale texturii și culorii.