Ce faci dacă ai un atac de cord

1 2 jpg jpeg

Blocajul arterei se produce atunci când o placă ateromatoasă din interiorul coronarei se rupe şi se formează un tromb (cheag de sânge).

Când fluxul de sânge este încetinit sau blocat, ţesutul muscular cardiac nu mai primeşte sufficient oxigen. Această leziune tisulară are un impact foarte important asupra funcţionării inimii şi poate duce la

.

Persoanele care fumează sunt mai expuse la un infarct miocardic. Astfel, fumatul duce la îngroşarea arterelor, cât şi la creşterea tensiunii arteriale.

Atacul de cord nu apare niciodată din senin. În general, organismul încearcă să transmită semnale de alarmă cu privire la apariţia unui infarct miocardic cu câteva zile, săptămâni sau chiar cu o lună înainte.

Simptomele variază de la o persoană la alta, iar la unele nu apar deloc. Primul semn poate fi un disconfort sau o durere uşoară la nivelul pieptului.

Disconfortul poate să persiste minute în şir sau să apară şi să dispară succesiv. Adesea, respiraţia dificilă sau întreruptă poate fi singurul simptom al infarctului.

De asemenea, greaţa, transpiraţiile abundente şi pierderea cunoştinţei sunt alte simptome care se găsesc frecvent la pacienţi.

Dacă o persoană prezintă semne ale atacului de cord este indicat să sune imediat la numărul de urgenţă 112 sau să meargă la medic.

De asemenea, este de preferat să solicite asistenţă medicală chiar dacă nu este convinsă în privinţa diagnosticului. În cazul în care se intervine imediat, şansele de supravieţuire cresc.

Tratamentul medical nu este identic la toţi pacienţii care se prezintă cu infarct de miocard. În funcţie de severitatea stǎrii ȋn care a fost adus la spital, persoana poate fi tratată cu medicamente sau supusă unei intervenţii chirurgicale.

Administrarea corectă a medicamentelor poate avea un rol important în prevenirea unui nou atac de cord. După un infarct miocardic, vizitele la medic trebuiesc respectate.