Ce faci dac─â ai un atac de cord

1 2 jpg jpeg

Blocajul arterei se produce atunci c├ónd o plac─â ateromatoas─â din interiorul coronarei se rupe ┼či se formeaz─â un tromb (cheag de s├ónge).

C├ónd fluxul de s├ónge este ├«ncetinit sau blocat, ┼úesutul muscular cardiac nu mai prime┼čte sufficient oxigen. Aceast─â leziune tisular─â are un impact foarte important asupra func┼úion─ârii inimii ┼či poate duce la

.

Persoanele care fumeaz─â sunt mai expuse la un infarct miocardic. Astfel, fumatul duce la ├«ngro┼čarea arterelor, c├ót ┼či la cre┼čterea tensiunii arteriale.

Atacul de cord nu apare niciodată din senin. În general, organismul încearcă să transmită semnale de alarmă cu privire la apariţia unui infarct miocardic cu câteva zile, săptămâni sau chiar cu o lună înainte.

Simptomele variaz─â de la o persoan─â la alta, iar la unele nu apar deloc. Primul semn poate fi un disconfort sau o durere u┼čoar─â la nivelul pieptului.

Disconfortul poate s─â persiste minute ├«n ┼čir sau s─â apar─â ┼či s─â dispar─â succesiv. Adesea, respira┼úia dificil─â sau ├«ntrerupt─â poate fi singurul simptom al infarctului.

De asemenea, grea┼úa, transpira┼úiile abundente ┼či pierderea cuno┼čtin┼úei sunt alte simptome care se g─âsesc frecvent la pacien┼úi.

Dacă o persoană prezintă semne ale atacului de cord este indicat să sune imediat la numărul de urgenţă 112 sau să meargă la medic.

De asemenea, este de preferat s─â solicite asisten┼ú─â medical─â chiar dac─â nu este convins─â ├«n privin┼úa diagnosticului. ├Än cazul ├«n care se intervine imediat, ┼čansele de supravie┼úuire cresc.

Tratamentul medical nu este identic la to┼úi pacien┼úii care se prezint─â cu infarct de miocard. ├Än func┼úie de severitatea stăÄrii ╚őn care a fost adus la spital, persoana poate fi tratat─â cu medicamente sau supus─â unei interven┼úii chirurgicale.

Administrarea corectă a medicamentelor poate avea un rol important în prevenirea unui nou atac de cord. După un infarct miocardic, vizitele la medic trebuiesc respectate.