Ce este dislipidemia şi cum se tratează

1 2 jpg jpeg

Oricât de gravă ar suna această afecţiune, se poate trata. În sângele uman se regăsesc 3 feluri de ipide şi anume: lipoproteine cu densitate mare cunoscute sub denumirea de HDL, lipoproteine cu densitate mică (LDL) şi trigliceridele.

În momentul în care se pune diagnosticul de dislipidemie, valorile trigliceridelor şi nivelul colesterolului LDL sunt prea mari.

Asta înseamnă că în timp ce aceste două valori cresc, scade nivelul colesterolului HDL (colesterol bun).

Cum verifici valorile lipoproteinelor?

Pentru a afla cum stai nu aceste valori este suficient să faci un tes de sânge care îţi va arăta valorile colesterolului LDL, colesterolului HDL şi a trigliceridelor. Astfel vei şti dacă valorile sunt prea mari, pra mici sau dacă ste cazul să te îngrijorezi sau nu.

Pentru a le ţine în frâu aceste valori, ai nevoie de un stil de viaţă sănătos, pentru ca altfel să nu îţi dai peste cap întregul organism.

Află ce alimente trebuie să eviţi dacă ai probleme cu colesterolul AICI

Cum se tratează dislipidemia?

2 jpg jpeg

Pentru a trata dislipidemia, adesea cele mai recomandate sunt statinele. Acţiunea lor odată ajunse în organism este de a ajuta la reducerea colesterolului LDL, intervenind în producţia de colesterol care are loc în ficat.

În funcţie de valorile regăsite în analizele de sânge se prescrie reţeta ideală, deoarece aceste statine sunt de mai multe feluri, având intensităţi diferite. De asemenea se mai pot prescrie şi fibraţi, o altă clasă de medicamente ce se pot lua împreună cu aceste statine.

Trebuie să-ţi modifici stilul de viaţă

1 2 jpg jpeg

În momentul în care oricare dintre aceste valori cresc ai nevoie d eo schimbare a stilului de viaţă şi nu doar a dietei. Dieta este pe un timp delimitat, iar ulterior ei, revenind la vechile obiceiuri efectele adverse nu vor întârzia să apară.

Motiv pentru care este indicat să consumi cât mai puţine grăsimi saturate, zaharuri, alimente procesate şi bineînţeles alcool. În plus, ai nevoie de un consum ridicat de fructe şi legume proaspete, multă mişcare şi odihnă pe măsură. Urmând aceste sfaturi cât şi indicaţia medicului curant , vei putea să ţii această problemă foarte uşor sub control.