Ce boli poţi lua mai ales vara dacă nu te speli pe mâini

1 2 jpg jpeg

O săpunire bună a mâinilor este cel mai simplu lucru pe care îl poţi face ca să-ţi păstrezi sănătatea. Doar nu poţi să porţi toată ziua mânuşi de chirurg ca să te aperi de bacterii şi de virusuri. Cercetătorii spun că obiceiul de a-ţi spăla mâinile scade cu 50% frecvenţa bolilor digestive şi cu 25% riscul infecţiilor respiratorii. Nu-ţi ia mai mult de un minut, dar te salvează de multe boli contagioase. Hepatita A, „boala mâinilor murdare” Sigur ai auzit de această boală care afectează foarte serios ficatul. Hepatita A este cea mai întâlnită formă a acestei boli cauzate de un virus care se transmite mai ales prin contactul mâinilor murdare cu diverse obiecte. La început, are simptome asemănătoare gripei: febră, dureri musculare, greaţă, lipsa poftei de mâncare, diaree, îngălbenirea pielii şi a albului ochilor. Sfat

Uneori bolnavii nu au niciun simptom, de aceea e important să amintiţi membrilor familiei, mai ales copiilor, să se spele pe mâini după folosirea toaletei şi înainte de masă.

Tot mâinile murdare sunt „vinovate” şi de diareea infecţioasă, pentru că ele favorizează contaminarea cu germeni patogeni (stafilococ auriu, salmonella, coli). Aceştia produc toxine care declanşează diareea. Boala se manifestă şi prin febră, pierdere în greutate, greaţă, deshidratare. Pe toate le previi prin spălarea temeinică a mâinilor şi prin grija ca micuţii să nu-şi facă un obicei din rosul unghiilor şi suptul degetelor.

Diareea infecţioasă trebuie tratată după sfatul medicului. Tratamentul recomandat de farmacist este adesea insuficient.

Cel mai bun mod în care poţi să previi bronşita este spălatul des al mâinilor. Bronşita este o infecţie cauzată de mai multe virusuri, printre care şi cel numit virus respirator sinciţial. Ele afectează plămânii prin inflamarea căilor care duc aerul la plămâni (bronhii). Chiar această inflamare este cea care provoacă tuse şi dificultate a respiraţiei.

Virusul respirator provoacă bronşita acută mai ales la persoanele peste 65 de ani.

Meningita, cauzată şi de bacterii

Mai rar, ce-i drept, dar la fel de periculoasă este şi meningita bacteriană, o inflamaţie a meningelor, membrane care acoperă creierul şi măduva spinării. Bacteriile responsabile de această infecţie se transmit de la o persoană la alta prin picături de salivă sau secreţii nazale, ceea ce face din meningita bacteriană a boală contagioasă. Nu ai de ce să-ţi faci griji în privinţa îmbolnăvirii dacă ai o igienă corectă.

Încurajazează-ţi copiii să se spele frecvent pe mâini, să evite contactul cu persoane bolnave şi să nu facă schimb de tacâmuri, pahare sau mâncare cu colegii.

Infecţia virală contagioasă îţi face şi ea zile amare când nu ai grijă de curăţenia mâinilor. Dacă e vară nu înseamnă că nu poţi să faci gripă. Febra, frisoanele, durerile de cap şi musculare, tusea nu se potrivesc cu bronzatul pe plajă şi cu răcoritul în apa mării sau în piscină. Iată de ce este important să te speli bine pe mâini. Este cel mai sigur şi simplu mod ca virusurile să nu ajungă de pe palme în organism.

Virusurile care transmit gripa de vară sunt rezistente în special în apa din piscine.

Extrasfat

Spală atent palmele, unghiile şi zonele dintre degete...

... înainte să mănânci sau să atingi alimentele.

... după folosirea toaletei.

... după ce mângâi un animal de companie.

... înainte şi după vizitarea unui bolnav.